Maimuțe și impozite

Redactor:
Marius Nitu
Maimuțe și impozite
Politica fiscală a guvernului Boc seamănă cu un test de inteligență pentru cimpanzei. Maimuțele sunt puse câteodată să bage cilindri, piramide, cuburi, paralelipipede în găurile corespunzătoare dintr-un perete.

Politica fiscală a guvernului Boc seamănă cu un test deinteligență pentru cimpanzei. Maimuțele sunt puse câteodată să bagecilindri, piramide, cuburi, paralelipipede în găurilecorespunzătoare dintr-un perete.

uvernul Boc încearcă să bage bugetul de criză în gaura acorduluide împrumut cu FMI cu aceeași îndemânare și inteligență ca oantropoidă. Dacă intră cubul e bine, dacă nu, ne băgăm cilindrul.Prin procedura asta s-au obținut ieri rezultate spectaculoase.Ministerul de Finanțe a avut o scurgere care a ajuns la CrinAntonescu. Președintele PNL a sărit în sus când a aflat căExecutivul intenționează să elimine cota unică, să creascăimpozitul pe profit la 25 la sută și să dubleze taxele șiimpozitele locale. Până la urmă lucrurile s-au lămurit. Era undocument de lucru, o simulare de tipul „hai să vedem ce seîntâmplă, mai rămân ăștia cu ceva din salariu?” Deci, încă nu știmdacă o să avem parte de impozitele astea.

Totuși, problema în sine nu constă în greutatea cubuluiimpozitelor, ci în numărul de cuburi cu care jonglează Guvernul.Radu Berceanu, un alt membru al menajeriei de la Palatul Victoria,a avut o idee genială. Ministrul Transporturilor a vrut să aruncecubul peste gard, adică a cerut FMI să ne lase să depășim deficitulde 5,9%. Ideea era că banii din depășire vor merge în investițiicare vor împinge țara înainte. Ghinion, FMI nu ne lasă pentru că,pur și simplu, nu are încredere că o să folosim banii lainvestiții.

Adevărul e că în țara asta s-au dat atâtea „banane” electoraledeturnate din investiții încât au și săracii reprezentanți aiFondului dreptate. Totuși, Radu Berceanu a perseverat pentru că,deja, întocmirea strategiei fiscale a țării parcă e o competițieolimpică. Important nu e să câștigi, ci să participi, ca să teperceapă lumea ca pe un ministru implicat în problemele cetății.Astfel, Berceanu, fără să se consulte cu Sebastian Vlădescu, aanunțat alte idei pentru creșterea veniturilor statului:supraimpozitarea mașinilor cu o capacitate cilindrică mare, a celeide-a doua proprietăți, a terenurilor agricole nelucrate etc. Cum arveni, în final, omul de la Transporturi propune o măsură dinarsenalul celui de la Finanțe care afectează Agricultura. În acestecondiții, să vorbești de strategii fiscale pe termen lung, depredictibilitate a mediului de afaceri e ca și cum ai cere unuiclovn de la circ să aibă o ținută distinsă.

Practic, România e pe punctul de a-și regla sistemul de impoziteși taxe în funcție de forța politică a miniștrilor cu idei, și nuîn funcție de analizele specialiștilor. Și totul e ca într-un vechibanc cu milițieni. Cică unor milițieni li s-a cerut să bage un cubîntr-o gaură rotundă. După un timp s-a constatat că doi-trei suntinteligenți, iar restul foarte puternici.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide