Manevrele remanierii

Manevrele remanierii
Publicat: 18/10/2017, 00:12

Fără a întinde pelteaua spre a ne arăta că este „stăpân pe sine” – potrivit unor aprecieri din mase -, președintele Iohannis a anunțat rapid validarea celor trei propuneri de miniștri, înaintate de premierul Tudose, și i-a primit pe oameni la Cotroceni, unde au depus jurământul: Paul Stănescu la Dezvoltare, Felix Stroe la Transporturi, Marius Nica la Fonduri Europene.

Surpriza nu a fost mică, dacă ne gândim că jocurile păreau a fi făcute întru respingerea, măcar, a lui Stănescu, dacă nu și a lui Stroe.

Una, pentru că DNA confirmase faptul că viitorul titular al Dezvoltării apărea într-un dosar – alături de Darius Vâlcov – care vizează fapte cercetate la primăria Slatina.

A doua, pentru că și Felix Stroe ar fi avut niște probleme de Integritate, urmărite de ANI.

A treia, pentru că deja apăruseră diverse știri, pe surse, conform cărora, chiar Liviu Dragnea ar fi fost nemulțumit de faptul că baronul de Olt a avut în vedere completarea schemei de personal, la ministerul vizat, cu oameni fideli, ceea ce poate însemna că, dincolo de prietenia sa, de neclintit, cu Dragnea, va deveni și el un tip de neclintit din poziția de gestionar al banului public.

Bun! Deci, ceea ce spunea Klaus Iohannis – tulbure și ambiguu, ceea ce i-a făcut pe competitorii săi politici să-l penalizeze imediat și fără menajamente -, anume că, în cazul politicienilor, mai presus de prezumția de nevinovăție ar trebui să stea prezumția de deplină moralitate, apanajul aleșilor și decidenților politici, pe motiv de păstrare a imaginii personale și a imaginii partidelor din care fac parte, precum și pentru îndepărtarea suspiciunii „rezonabile” că, din poziția pe care o ocupă în aparatul administrativ, ar putea influența ancheta, poate fi aplicat selectiv?

Președintele arătase că, în general, ține la principii. Ce să se fi întâmplat astăzi? A dorit să răspundă, conciliant, liderilor puterii, care au decis să nu mai calce pe la Cotroceni, până după alegeri, anunțând astfel deschiderea sezonului campaniilor prezidențiale?

Nu știu dacă a obținut, în acest sens, efectul scontat, de vreme ce au apărut voci în meleag, zice-se, apropiate de conducerea partidului, care contau pe respingerea a cel puțin unui candidat dintre cei trei.

Mă gândesc că, mai degrabă, președintele ar fi putut trece peste principii, într-un joc politic fără scrupule, tocmai spre a zădărnici demersul liderului PSD, Liviu Dragnea, care ar fi câștigat, în urma refuzului său, pe trei direcții: ar fi beneficiat de îndepărtarea de la Victoria a omului care pare să-l neliniștească cel mai tare (Paul Stănescu); ar fi putut, ulterior, să-l atace pe Tudose în ideea că s-a grăbit nominalizând un cetățean cu probleme în justiție, după ce le-a cerut doamnelor-ministru să abdice din aceleași motive; l-ar fi putut hărțui pe Iohannis, acuzându-l de atac la bunul mers al politicilor PSD, precum și de temporizarea instalării noilor miniștri. Destule unghiuri de abordare în deficitul președintelui.

Dar acesta, cu riscul de a fi declarat perdant în jocul remanierilor, s-a asigurat strategic că-l va ține aproape pe șeful guvernului, despre care tocmai decreta: „Eu am discutat cu premierul și mi-a prezentat opțiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunța eu. Este treaba altora să facă aceste anunțuri. (…) Eu cred că premierul e de bună credință și dorește să aibă o echipă performantă„.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021