• Publicat:
Puterea Gândului

„Mergeți in Gaza”!

„Mergeți in Gaza”!
De ce n-a fost respectată ultima dorință a supraviețuitorilor nonagenari ai Holocaustului?

Benny Gantz, co-liderul Kahol Lavan, a mirosit capcana. E aproape sigur că nu se va duce marți la Washington cu Netanyahu, ca Președintele să le prezinte Marele Plan de Pace, „Afacerea Secolului”.

Refuzând rolul de figurant în spectacolul politic al coautorilor Trump-Bibi, Gantz a înțeles că Israelul nu poate demara acum un plan de o asemenea anvergură. Anexări? Stabilire de granițe unilateral? Demersul liderului de la Casa Albă sună a „amestec în treburile interne”. (Arabii nu au răspuns invitației la prezentarea unui Plan pe care nu-l vor accepta niciodată).

Avigdor Lieberman a declarat, în stilu-i inconfundabil, că e de acord cu Marele Plan de Pace, dar… „nu acum”. Cu alte cuvinte: nu vă bazați pe votul meu, ceea ce înseamnă că Planul lui Trump nu va trece de Knesset.

(Nici chiar extremiștii de dreapta nu sunt mulțumiți de ceea ce intuiesc că va conține documentul).

Aseară, la jurnal, Planul a fost luat în balon: „Capcană!”, „Ăsta-i plan?!”, „Asta e tot ce-a putut să producă Kushner în doi ani?”, „Amestec în alegeri!”, „Schimbarea agendei politice în Israel și America”, Trump vrea să abată atenția de la destituire și Bibi de la imunitate.

Cât privește comemorarea victimelor Holocaustului, la jurnalul de seară s-au comentat onorurile cu care a fost înconjurat președintele Rusiei: „Putin s-a purtat ca un terorist, răpind-o pe Naama, iar acum pune condiții pentru a o elibera – terorism!”. (De altfel, joi la Canal 13, istoricul Moshe Zimmermann observase cu tristețe: „Festival! Aș fi preferat sa aud mai mult despre Anna Frank decât despre Naama Issachar”.

Cu tot respectul pentru liderii care au onorat ceremoniile, e inadmisibil că nu s-au găsit locuri pentru supraviețuitorii care au peste 90 de ani și au cerut să fie prezenți, au comentat televiziunile. „Nu contează ultima dorință? De neiertat!”.

Joi, în Haaretz, Gideon Levy, curajosul și consecventul susținător al cauzei palestiniene, publicase un articol al cărui titlu e un îndemn adresat înalților oaspeți prezenți la Forum. E un joc de cuvinte care poate însemna și „Mergeți în Gaza”, dar și formula prescuratată (Leh leAza pentru Leh leAzazel) care înseamnă „Duceți-vă dracului”.

×
Inchide