Meserii inutile: ziarist

Redactor:
Lelia Munteanu
Meserii inutile: ziarist
În cartea de căpătâi a ocupațiilor din România - Nomenclatorul de Meserii, între două profesii nobile, „zdrobitor și uleiator textile" (826115) și „zidar coșuri fabrică" (712202), s-a strecurat un job pe care vi-l citesc rar, să nu mă încurc: ziar-ist (245123).

În cartea de căpătâi a ocupațiilor din România – Nomenclatorul de Meserii, între două profesii nobile, „zdrobitor și uleiator textile” (826115) și „zidar coșuri fabrică” (712202), s-a strecurat un job pe care vi-l citesc rar, să nu mă încurc: ziar-ist (245123). Ce e un ziarist? Nu știu. (Și nici nu vreau s-o deranjez pe Mihaela Rădulescu la Monte Carlo).

Scriu textul ăsta pentru toate țigăncile împuțite și toți găozarii care se aruncă în fiecare dimineață în apele murdare ale realității românești, pentru cei care și-o iau pe cocoașă la manifestațiile de stradă, pentru cei care sprijină poarta partidelor până târziu în noapte ca să obțină o declarație ineptă de la vreun politician firoscos, pentru cei care, cu un covrig în mână, păzesc cârciumile de lux, așteptând să iasă câte un Important cu scobitoarea între dinți să le zică ce și cum despre lume și viață, scriu pentru cei care se împrumută de la o leafă la leafă.

Ziarist e ăla pe care îl dau jos pompierii din barcă la inundații, care bântuie orașul pe caniculă, care transmite în redacție cu stresul să prindă prima ediție și șefii îi schimbă titlul și-i ciopârțesc materialul cum cred ei mai bine. Ziarist e ăla căruia, la ședința de sumar, eu – de pildă – care le știu pe toate, îi dau indicații prețioase, îi povestesc cum e afară, deși n-am mai ieșit din birou de pe vremea când găina năștea pui vii.

Ziarist e ăla care-a prins un subiect, nu ăla care i-l citește la televizor între două calupuri de publicitate sau ăla care uită să-l semneze când îi dă drumul pe print. Ziarist e ăla care s-a dus la o școală de vară cu lăutari, la o paranghelie politică: „Ce viață frumoasă ai!”, i-am zis. „Bagă marfă, 3500 de semne!”. Și mi-a răspuns: „Până-n doișpe. A murit tata”. Și l-am iertat pe pițifelnic, deși corect era „douăsprezece”. Ziarist e ăla care n-a citit despre cele trei idei pure ale rațiunii la Kant (har Domnului că nu s-a spurcat la filozofie, asta l-ar reabilita în ochii președintelui). Ziarist e ăla care trece prin viața lui ca acceleratul București-Ploiești prin halta Românești, fără să oprească. Ziarist e ăla căruia i s-a dus smalțul la cadă și mâine trebuie să scrie despre noile modele de jacuzzi. Ziarist e idiotul ăla care transmite din tomberonul cu aviare, din râtul porcinei și tu-l iei la mișto că nu-și găsește cuvintele. Ziarist e ăla care te plimbă prin wonderland când copiii lui au muci și febră. Ziarist e ăla care a visat, ca și tine, să schimbe lumea și, noaptea târziu, când ajunge acasă și bate ca un dement în geamul buticului din colț să deschidă și să-i dea o pâine, observă că a mai trecut o zi, aceeași mereu, ștergându-și spaimele pe sufletul lui de rumeguș.

E cinic când îți bagă reportofonul pe gât și te-ntreabă ce simți „în aceste clipe grele”, fiindu-i până și lui evident că simți fierul rece al tărgii de pe ambulanță? Poate că-i cinic. Vă spun însă un secret: de multe ori nu-l interesează ce simte ăla, dar milioane de oameni vor să afle răspunsul. Greșește de multe ori, o chiflează; de multe ori strivește destine cu vârful pixului. Dar puteți să mă credeți pe cuvânt: plătește pentru greșelile lui mai crunt decât vă închipuiți.

Ziarist e ăla care-ți mestecă actualitatea ca să-ți fie ție mai ușor s-o înghiți, care aleargă de chiaun după exclusivități, care dezleagă enigmele vieții tuturor, dar stă prostit, fără să priceapă nimic, în pragul propriei existențe, aflând despre viața lui în cel mai bun caz pe surse.

Cine-i mai ține minte pe cei doi ziariști de la Antene, reporterița și cameramanul, care au sărit în aer odată cu subiectul lor? Mai știți că avea fiecare un nume, ca NH4NO3 (azotatul de amoniu) din cisterna care a explodat? Elena Popescu și Ionuț Barbu. Dacă-și alegeau meseria 111014 din Nomenclator, acum erau în viață. (În dimineața aia care fumega gros, cei din regie au rămas o vreme cu mâinele pe butoanele cu care le ridicaseră calea, ca în fiecare zi.)

Scriu textul ăsta pentru toți cei pe care-i citesc, și-i ascult, și-i văd altfel decât îi citiți, îi ascultați și-i vedeți voi, cu care am mâncat pe un colț de masă, lângă care am trăit mai mult decât lângă familia mea, pentru fraierii care fac o meserie la care toată lumea zice că se pricepe. Scriu pentru smintiții care sunt obligați să privească viața cu ochii larg deschiși, atunci când voi închideți ochii. Scriu pentru toți cei care simt gustul de cenușă al deșertăciunii și știu că de meseria asta trebuie să te lași la timp. Și, ai dracului derbedei, nu se lasă.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide