Mihai Răzvan Ungureanu, în serviciul unui dependent de război. COMENTARIU LIVE

Redactor:
Florin Negruțiu
Mihai Răzvan Ungureanu, în serviciul unui dependent de război. COMENTARIU LIVE
Băsescu conduce România prin servicii. Unul dintre marile secrete ale României, atât de secret încât a ajuns să-l știe toată lumea, primește, din această seară, statut de secret premier.

Băsescu conduce România prin servicii. Unul dintre marile secrete ale României, atât de secret încât a ajuns să-l știe toată lumea, primește, din această seară, statut de secret premier. Gestul d-lui Băsescu de a-l pune prim ministru pe șeful Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, îmi confirmă că trăim în țara umorului negru. Cu o plăcere aproape sadică, președintele Băsescu aruncă un șef de servicii la înaintare, conștient de impactul „emoțional” pe care propunerea sa o va avea în rândul populației. Este o sfidare inutilă a celor care-l acuză că guvernează prin intermediul serviciilor, este un joc absurd al unui „war junkie”, un tip de dependent de adrenalină care-și găsește alinarea doar în mijlocul războiului politic. Și, nu în ultimul rând, este sacrificarea aiurea a unui tânăr profesionist care n-avea nevoie de această avansare taman în momentul în care corabia ia apă prin toate încheieturile.

Nu spun că dl. Ungureanu nu s-ar califica pentru funcția de premier. De fapt discreția – principala sa calitate, cu adevărat prețioasă în țara oamenilor care vorbesc mult – l-ar califica pentru orice fel de poziție în stat. Mi se pare mult mai de încredere un om care vorbește puțin („tace și face”, cum sună o vorbă populară) decât unul lovit de limbariță. Nu-mi amintesc să fi călcat vreodată strâmb, nici când a fost șef la SIE, nici când a fost titular la Externe din partea PNL.

Dar, după această înaintare, dl. Ungureanu nu va fi judecat de nimeni așa cum ar fi normal, prin prisma competențelor sale, ci din punctul de vedere al apartenenței sale la casta „băieților cu ochi albaștri” despre care președintele Traian Băsescu are amintiri atât de duioase. Nu va conta faptul că dl. Ungureanu a condus SIE, și nu Securitatea, nu va conta că SIE are în zilele noastre alți ochi decât poliția comunistă a lui Nicolae Ceaușescu. Singurul lucru care se va spune despre el este că „vine din servicii”, iar „serviciile sunt cu Băsescu”.

Căci ce semnal vrea să transmită Traian Băsescu? Credeam că suntem în război cu criza, nu cu Iranul, credeam că ne trebuie un tehnician inodor, incolor, insipid, capabil să discute de la tabel la tabel cu Jeffrey Franks, nu un specialist în intelligence.

Poate că dl. Băsescu, băgat în corzi nu doar de protestele din stradă, ci și de mărăielile tot mai amenințătoare din propriul partid, a vrut să dea un mesaj de forță: iată, aceștia sunt băieții fideli mie, la fel de fideli precum Emil Boc, dar muuult mai de temut. Atenție, popor: Băsescu trece la serviciu!

Inchide