Năpârca la maturitate

Năpârca la maturitate
„Pisicuț care hămăie, Victor Ponta? Mie mi se pare mai degrabă un pui de aspidă cu ochelari"

„Pisicuț care hămăie, Victor Ponta? Mie mi se pare mai degrabă un pui de aspidă cu ochelari”.

Asta scriam în noiembrie anul trecut despre domnul premier. Aspidă i se mai zice năpârcii, o năpârcă groasă care acum nu mai e pui, s-a ridicat în coadă și își lansează limba bifurcată: „Papici e un procuror băsist care a făcut dosare politice”.

Până să-l aud rostind asta pe prim-ministrul României am refuzat să comentez la posturile tv înlăturarea procurorului Lucian Papici din postul de șef de direcție în DNA. Voiam să aud mai întâi ce spune procurorul general Tiberiu Nițu, ce spune procurorul-șef DNA Codruța Kovesi și, firește, procurorul Papici.

Nu mai e nevoie. V. Ponta a transmis întregii țări că scula sa T. Nițu „face ordine” în DNA. Că procurorii „băsiști” trebuie anihilați.
Declarația e încremenitoare pentru că aparține unui premier pe deasupra și fost procuror. Ce înseamnă procuror băsist din punct de vedere juridic? Ce înseamnă dosar politic din punct de vedere juridic? l-aș fi întrebat pe loc pe juristul V. Ponta. Eu știu că în Justiție există procurori care aplică legea corect, care întocmesc dosare în acord cu litera și spiritul ei și procurori care, voit sau nu, fac dosare eronate sau insuficient acoperite cu probe. Nimeni nu a formulat astfel de acuze la adresa procurorului Lucian Papici, al cărui nume subsemnatul îl aud pentru prima dată. Și aflu că a lucrat la dosarele Năstase, generalul Voicu, Voiculescu, Becali, Remeș. Și că tocmai a încheiat rechizitoriul în dosarul Liviu Dragnea – vot la referendum…

Din înalta funcție de premier, doctorul în drept Ponta îi dă un flit în ochi lui Montesquieu, ăla cu separația puterilor în stat. Șeful executivului adaugă la lege, cu de la sine putere, infracțiunile de „băsism” și „făcător de dosare politice”, de care te faci vinovat și ești sancționat pentru că așa vrea V. Ponta.

Năpârca ajunsă la maturitate nici măcar nu mai recurge la înscenarea unui proces, cât de sumar, cum făcea Securitatea în anii ’50, decretează direct pedepsirea „uneltitorului contra ordinii sociale”.

Dincolo de lovitura de ghioagă administrată independenței Justiției române, ceea ce dă fiori este cinismul relaxat cu care V. Ponta a vorbit. Arată ca un mafiot călare pe situație, care nu mai e nevoit să zâmbească democratic.

P.S. Celor care se vor repezi să mă insulte pentru acest text le sugerez să (re)citească apelul pe care l-am adresat în vara anului 2012 procurorului general Codruța Kovesi și procurorului-șef DNA Daniel Morar, solicitându-le încetarea anchetării simplilor cetățeni votanți.

Inchide