NATO nu e NAFTA

NATO nu e NAFTA
Publicat: 11/07/2018, 23:02
Actualizat: 09/01/2020, 12:20

Încă de la bordul Air Force One, aflat în drum spre Belgia, președintele Donald J. Trump a trimis pe Twitter două mesaje de poziționare, la interval de două ore. Omul crede că procedează ca în opera sa de referință, „Arta negocierii”. (Apropo, am citit-o sperând să mă talentez și am înțeles că suprema artă în negociere e cacialmaua).

Obsesiv-compulsiv, președintele Statelor Unite a reluat, de deasupra norilor, chestiunea cheltuielilor pentru înarmare și a pus-o în directă legătură cu profiturile unei Uniunii Europene căreia îi ține America, pe bani grei, umbrela de securitate. În aer a plusat ceea ce spusese la sol, catalogând drept „delincvente” țările care nu și-au onorat angajamentul de 2 la sută din PIB pentru apărare.

Direct (și dur) vizată – „bogata” Germanie, „controlată de Rusia” (în proporție de 70 la sută, a ținut să precizeze), „prizonieră” a Rusiei. A pus și degetul pe rană (pe una dintre ele, cea mai dureroasă): gazoductul Nord Stream 2.

Donald J. Trump cam are dreptate. Dar NATO nu e NAFTA. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord e o alianță politico-militară unde, cât ai fi de președinte al Statelor Unite, principalul contributor, nu poți bate cu pumnul în masă.

Cancelarul Merkel i-a răspuns în debutul Summitului, subtil: „Putem întreprinde propriile noastre politici, putem lua decizii independente”. O replică aproape la fel de memorabilă precum cea de la prima lor întâlnire la Washington: Mă bucur că, în sfârșit, vorbim unul cu celălalt și nu unul despre celălalt.

În fine, la conferința de presă de după bilaterală, cei doi au ieșit zâmbitori, iar președintele Trump n-a mai prididit să laude „formidabila” relație cu Germania.

N-am înțeles declarația președintelui României, care nici nu intrase bine în sediul NATO și a ținut, ca în anecdota cu șoricelul și elefantul, să tropăie cu Trump: „Împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară, nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie și alții beneficiază”. E bine că suntem pe lista celor silitori, am primit pentru asta felicitări chiar pe peluza Casei Albe, dar – dacă președintele Americii și-ar propune să calculeze la centimă – nu i-ar ieși mai mult de 1,81. Până la 2 la sută și până să ajungem noi furnizori de securitate în regiune, așa cum, ambițios, ne propunem, până să primim tot ce am achiziționat (durează niște ani) – ce și cum am achiziționat e altă, lungă, poveste – continuăm să ne prenumărăm printre beneficiari. Să ne rățoim și noi la doamna Merkel nu e, momentan, cea mai bună idee. (Ministrul Fifor, se repezise să promită, zilele trecute: „noi, la Summitul NATO, ne vom coordona cu Germania”).

Ce poate câștiga România (veșnic fără inițiativă și fără proiecte) în urma acestui Summit NATO? Noul comandament atlantic de la Norfolk, care – așa cum asigura secretarul general Jens Stoltenberg, „va muta forțe rapide peste Ocean, într-o manieră sigură”. De asemenea, în cadrul „Readiness Initiative” (pentru care astăzi, în plen, președintele Iohannis l-a felicitat pe președintele Trump), poate, în curând, un comandament de trei stele pe teritoriul nostru (unde, din fericire, avem un lanț de comandă complet pentru flancul estic).

Între multele voci care s-au auzit dinspre Washington în aceste ultime zeci de ore, una (o să-mi aduc aminte a cui), a sunat așa: Noi, americanii, vom supraviețui mandatului Trump. Nu știu ce va face restul omenirii…

EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
FOTO. Cum arată trupul Ancăi Serea după 6 nașteri! S-a pozat dezbrăcată în cadă
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Cum o răsfață Cristi Borcea pe Valentina Pelinel! Gestul milionarului pentru frumoasa lui soție |...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
COVID-19: INCIDENȚA pe MUNICIPIU a ajuns 2,27!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
Bomba zilei despre Certificatul Verde. Rafila a spus când se renunță la el. Se dă...
Avertismentul oamenilor de știință: Planeta ar putea fi contaminată de organisme extraterestre
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...