„Nebunia” lui Ponta: cât de liber este liderul PSD?

„Nebunia lui Ponta: cât de liber este liderul PSD?
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 19:43

Victor Ponta a ținut astăzi, în Parlament, un discurs anormal. Nu spun că este bun sau rău, ci doar anormal pentru țara în care trăim.

Câteva citate din intervenția pe care am recitit-o cu multă atenție:

„Aveți colaborarea totală a opoziției față de proiectele europene ale României, față de intrarea în Schengen”.

„Aveți sprijinul nostru în accentuarea independenței DNA și ANI”.

„Noul cabinet va avea sprijinul opoziției în combaterea contractelor cu băieții deștepți din energie”.

„Opoziția va sprijini Guvernul dacă va promova ridicarea salariului minim la 800 sau 850 de RON”.

„Obligația noastră este să privim spre viitor, să facem altfel politică”.

Prin urmare, dl. Ponta a făcut ceva de neînchipuit într-o țară ruptă în două tabere: a oferit „sprijinul” și chiar „colaborarea totală” guvernului Ungureanu pe câteva probleme punctuale. Liderul PSD nu a oferit sprijinul lui și nici măcar al partidului său, ci al întregii opoziții, ceea ce a făcut cealaltă jumătate a opoziției, care nu-și dăduse consimțământul, să aibă o reacție nervoasă. Dl. Antonescu a anunțat ruptura „stilistică” dintre domnia sa și Victor Ponta și a subliniat că pe el „nu-l reprezintă” discursul partenerului.

De obicei ireconciliabile, tabăra pro-Băsescu și cea anti-Băsescu au întâmpinat discursul cu aceeași stupoare exprimată frust: „A-nnebunit Ponta!” Spargerea unității opoziției, fie ea și „stilistică”, a provocat bucurie nedisimulată de-o parte, enervare de cealaltă.

Surprinzător și anormal, după cum spuneam, discursul d-lui Ponta a fost catalogat instant fie ca o probă de curaj, fie ca o dovadă de frică.

Privit din tabăra susținătorilor puterii, dl. Ponta a avut bărbăția de a ieși din retorica isteriei și a urii, de a depăși atacul steril și orb, de a vedea că în afara lozincii „Jos Băsescu!” există viață. Ironic și ipocrit, mulți dintre cei care fac politică (politicieni, comentatori, ziariști) s-au grăbit să salute „normalitatea” gestului.

Privit din tabăra adversarilor puterii, dl. Ponta a avut lașitatea de a abandona lupta împotriva lui Traian Băsescu, din motive care țin deocamdată de domeniul speculațiilor. Nu știm multe, dar insinuăm că procurorul Ponta nu este total străin de tagma „băieților cu ochi albaștri”, că ar avea și el „vulnerabilități” și șefi care îl împing în față sau, din contră, îl retrag în dispozitiv. Ca argumente în acest sens, pot fi date declarațiile recente ale liderului PSD, care spusese că, dacă vine la putere, o să schimbe tot, cu excepția șefului SRI, șefului SIE și guvernatorului BNR. Dacă mergem mai adânc în biografie, îl găsim pe ginerele lui Ilie Sârbu în compania unui grup apropiat de zona serviciilor, din care fac parte Ioan Rus, Gabi Oprea sau George Maior. Ironic și probabil dezamăgitor pentru dl. Ponta, mulți dintre cei care fac politică (politicieni, comentatori, ziariști) s-au grăbit să-l pună la zid pe omul cu care, cu câteva zile înainte, împărțiseră același studio de televiziune și pe care îl susținuseră fără rest.

Pentru un observator mai atent al mișcărilor politice, gestul d-lui Ponta nu este chiar atât de surprinzător. Dincolo de declarația cu păstrarea șefilor SRI și SIE, liderul PSD făcuse câțiva pași care vesteau „trădarea” de azi. Să ne amintim că elanul d-lui Antonescu de a-și da demisia din Parlament dimpreună cu toți parlamentarii USL a fost stopat de dl. Ponta. Să ne amintim că la marele miting contra puterii organizat la Arcul de Triumf, prezența d-lui Ponta și a PSD a fost mai degrabă modestă: megamobilizarea în stradă a PSD, proiectată să continue săptămâni la rând, a fost doar o promisiune și atât.

În loc de concluzie

Victor Ponta – care nu candidează la președinție, pregătindu-se să devină „un om de stat”, adică premier al României – a luat astăzi o decizie riscantă: de a se comporta ca un om normal și moderat. Decizia de a ieși din tranșee nu este întâmplătoare, venind după o serie de gesturi care îl plasează pe liderul PSD într-un alt registru politic. Ce înseamnă invitația adresată premierului MRU „Obligația noastră este să privim spre viitor, să facem altfel politică”? Altfel de a cui? De a lui Traian Băsescu și Crin Antonescu? Este vorba cumva de „generația de 40 de ani și un pic” despre care vorbea spre seară președintele Băsescu? Cât de liberă este această generație?

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...