Nuți, Cristi și Mandela

Redactor:
Marian Sultănoiu
Nuți, Cristi și Mandela
Cred, cu adevărat, că prezidențialele din acest an constituie examenul de maturitate, postdecembrist, al dreptei politice.

Prezidențialele din acest an ar fi trebuit să constituie examenul de maturitate al dreptei politice. Dar ce Dumnezeu mai înseamnă, azi, „dreapta politică”? Dacă ne raportăm, neapărat, la poziții și simboluri, delimitez „dreapta” ca fiind tot ceea ce n-are legătură cu guvernarea televizată a lui Victor Ponta.

În consecință, dreapta dâmbovițeană continuă să fie agitată, meschină, isterică, lipsită de viziune și coerență, manipulabilă, prostănacă și defectoare. Sigur, nu dreapta ca direcție, ci oamenii care-i dau direcțiile.  

Speriați de propria nimicnicie, care i-a curentat la descărcarea sacilor cu voturi europarlamentare, dreapta și-a promis UNIREA. Hai, că dacă și-ar fi promis-o sieși, ar fi fost una, dar a promis-o electoratului. „O dreaptă unită, un candidat unic!”, a fost parola. Și, de aici, a izbucnit scandalul.

Toți cățeii lihniți, rămași pe la porțile Marelui PNL, au început să schelălăie ascuțit după ciolan, convinși c-au fost lucrați. Cel mai tare, oamenii președintelui, din PMP, ba, chiar președintele însuși. Luați de val și furați de perspectivă, marii păcăliți ai tandemului Băsescu-Udrea aveau să-și dea seama, iute, de comicărie. Printre ei, prezidențiabilul nominalizat, Cristian Diaconescu, acest veșnic candidat la diverse forme de președinție, lucrat până la „exterminare” de prieteni, pentru că de dușmani s-a ferit singur.

Nuți Udrea, mama vitregă a lui Diaconescu și a mereu surprinzătoarei EBA, l-a șuntat pe „omul președintelui” de i-au mers fulgii, talpându-l – potrivit mărturiilor fiicei prezidențiale – cu ajutorul cozilor sale de topor din teritoriu: „niște țărani”, care l-au îndepărtat din partid pe Cristian Diaconescu, făcându-l să îngroașe rândurile prezidențiabililor independenți și ratați, de dreapta.

„M-a deranjat minciuna, dar voi rămâne consecvent, nu voi intra în polemici – a spus Diaconescu. Voi pleca din PMP și voi candida independent”. Am senzația că vom afla, curând, de abandonul total al acestuia.

Imediat după anunțul lui Diaconescu, cu un soi de eroism disperat, Nuți Udrea s-a aruncat în vâltoare: „Sunt pregătită să-mi asum candidatura la președinție. (…) Eu sunt candidatul care îl poate învinge pe Victor Ponta în competiția pentru Cotroceni” a spus șefa PMP, devenind al doilea prezidențiabil al unui partid de buzunar, și al șaptelea „candidat unic” al „dreptei unite”.

Ce s-ar mai putea comenta, după toate acestea, despre declarația prezidențiabilei independente, Monica Macovei, aka Nelson Mandela?

„M-am gandit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, care nu și-a sacrificat principiile niciodată, care și-a scos poporul dintr-o stare dezastruoasă, pentru care nimic nu a fost imposibil și care a făcut foarte mulți ani de închisoare, s-a sacrificat, și-a sacrificat interesele personale pentru țară. Și mă identific cu toate aceste lucruri”, a lovit Monica Macovei la un post tv.

Zic să îl lăsăm pe Ponta să comenteze, ca să-i dăm și lui o satisfacție: „Cred că Monica Macovei a spus din greșeală Mandela. A vrut să spună Ana Pauker”.

Opinez că premierul ar trebui să fie mai puțin acid cu contracandidații săi de dreapta, ba chiar să-i sprijine și să-i încurajeze.

Încă vreo doi-trei independenți în afara celor șapte, deja înscriși în cursă, și e posibil ca „dreapta unită” să-l scoată președinte direct din primul tur…

Inchide