O capcană mortală

Redactor:
Lelia Munteanu
O capcană mortală
N-o mai înjurați pe doamna cancelar Merkel. Cuvintele ei, rostite pe 31 august 2015, vor fi gravate într-o zi pe frontispiciul Uniunii Europene, cu condiția să mai existe Uniunea Europeană.

„Este necesar ca statele să împartă responsabilitatea față de refugiați (…). Drepturile civice universale au fost până acum strâns legate de Europa și de istoria sa. Acesta este unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene (…) Europa va eșua în problema refugiaților, dacă este ruptă legătura cu drepturile universale civice, iar dacă această legătură este ruinată nu va mai fi vorba despre Europa la care aspirăm”.

Îi dau dreptate și astăzi. Ce n-a făcut Angela Merkel și nici celelalte autorități europene a fost să trieze refugiații. E elementar că printre oamenii care fug de război se pot strecura tot felul de inși, de la jihadiști și provocatori la – sper – agenți ai serviciilor secrete.

S-a vădit că leadershipul de la Bruxelles n-a avut nici un plan, coordonat și coerent. A semnat într-un final un acord cu turcii, pe bani grei (trei plus trei miliarde), inventând un fel de coletărie a migranților – unul pleacă, altul vine. Cum n-are nici astăzi o strategie, când poartă un război de gherilă urbană cu tancurile, amânând să creeze o platformă comună de securitate, unde statele să își împărtășească informațiile  vitale.

E ușor să dai vina pentru tot ce se petrece rău în spațiul european pe migranți, chiar și atunci când se vădește că autorii atentatelor sunt europeni la a doua sau a treia generație. De aici până la a pune semnul egalității între islam și terorism nu e decât un pas. Pe care, din ignoranță sau din naivitate, mulți sunt entuziaști  să-l facă. (Nu mă refer la cei care îl fac din rațiuni politicianiste; tupeul lor e destul de mare încât, dacă interesele le-o cer, să încerce să ne convingă că i-am înțeles pe dos).

O repet de câte ori pot: musulmanii sunt primele victime ale jihadismului Islamic și, statistic, majoritatea.

Islamofobia întreținută cu sârg nu doar că îndoapă cu voturi  partide extremiste, dar e și un bun pretext pentru a face uitată  vina morală a liderilor europeni pentru morții civili de ieri de la Bruxelles și din noiembrie de la Paris. Pe de o parte, eșecul așa-numitului multiculturalism, materializat în ghetouri și radicalizare, lipsa de politici publice pentru marginalizați și auto-marginalizați; pe de altă parte, întreținerea prin procură a războaielor din Orientul Mijlociu. Din greșelile strigătoare la cer ale americanilor în Irak și ale tuturor occidentalilor în Siria s-a născut monstrul autointitulat Statul Islamic.

Pe conștiința cui se stivuiesc cadavrele celor trei mii cinci sute de oameni, morți în 2015, în timp ce încercau să traverseze marea? În a cui cârcă vor atârna cei peste două sute de mii de civili uciși în Afganistan și Irak? Între morții noștri nevinovați și morții lor nevinovați nu e nici o diferență.

E o capcană mortală ideea că totul ni se trage de la niște disperați care fug din fața războiului și vin să ne ceară adăpost. Sau de la alți disperați, lihniți de foame, care bat la porțile noastre. Răul e, din păcate, printre noi, a crescut din nepăsarea, din prostia, din fudulia noastră.

Nu putem plânge împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, refuzând să înțelegem ce ni se întâmplă, incapabili să găsim altă soluție decât smiorcăiala.     
 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
O nouă taxă pentru aceşti români. Pentru ce vor plăti zeci de lei în plus
Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Titi Aur, mesaj emoționant după ce s-a vindecat de Covid-19. Care a fost cel mai...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide