• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

O execuție sumară

Nu-l iubesc. Am scris despre Traian Băsescu - nu sub pseudonim, nu cu nickname - cât nu puteți voi citi. Nu mă puteți bănui de "băsism" nici în visele voastre cele mai negre.

Nu-l iubesc. Am scris despre Traian Băsescu – nu sub pseudonim, nu cu nickname – cât nu puteți voi citi. Nu mă puteți bănui de „băsism” nici în visele voastre cele mai negre.

Dar n-am dreptul să nu observ că textul suspendării președintelui României, în termeni juridici, e un poem în proză, iar procedurile aduc al dracului de mult cu o execuție sumară.

Actuala majoritate parlamentară, comportându-se inadmisibil, emoțional, e la fel de nevolnică precum Opoziția, care n-a găsit altceva mai bun de făcut – după o judecată la fel de emoțională – decât să latre inepții: lovitură de stat, banditism politic etc. etc.

În viața politică românească, se creează un precedent ale cărui consecințe nici măcar nu pot fi bănuite încă. Se va instala Crin Antonescu la Cotroceni. Acum, provizoriu – după alegerile generale, poate ca președinte ales. Se vor sătura parlamentarii și de el, mai repede decât ne închipuim astăzi. Cum vor proceda atunci? Poate că vor schimba Constituția, ca să nu mai deranjeze poporul cu un referendum.

Băsescu, nu mă îndoiesc, își va juca feroce campania până la referendum. Știe ca nimeni altul s-o facă. După câtă ură a reușit să adune, e greu de crezut că în timpul acesta scurt își va reapropia destui români câți să-l readucă la președinție. 

Până la referendum, premierul Victor Ponta stă relativ liniștit. Apoi, însă, presiunile interne și internaționale îl vor forța să demisioneze. Nici un alt scandal – nici măcar evadarea lui Adrian Năstase, dacă și-ar săpa o galerie cu lingurița, din Rahova în Liechtenstein – nu-i va mai acoperi impostura.

Restul e propagandă.

 

 

Inchide