O justiție încremenită în timp

Redactor:
Gabriela Stefan
O justiție încremenită în timp
mpresia pe care ți-o dă lectura Raportului intermediar privind stadiul reformei Justiției din România, făcut public ieri de Comisia Europeană, este de oprire a timpului. Practic, cu mici nuanțe, în fiecare an, aceleași probleme sunt prezentate ca puncte nevralgice ale sistemului judiciar:

Impresia pe care ți-o dă lectura Raportului intermediar privindstadiul reformei Justiției din România, făcut public ieri deComisia Europeană, este de oprire a timpului. Practic, cu micinuanțe, în fiecare an, aceleași probleme sunt prezentate ca punctenevralgice ale sistemului judiciar: judecarea dosarelor de marecorupție întârzie, pedepsele date de judecători sunt modice sau cususpendare, procesele durează prea mult, se dau sentințe diferiteîn cazuri asemănătoare, reforma se mișcă prea greu, nu s-au adoptatcodurile de procedură etc. Și, tot la fel, în același an, puncteleforte sunt aceleași: DNA-ul care se luptă în continuare cu marii șimicii corupți și sora sa mai mică, ANI, care își face de lucru cudeclarațiile de avere ale demnitarilor și funcționarilorpublici.

Anul acesta, publicarea raportului coincide cu un moment extremde delicat pentru Justiția română. Mai mulți judecători de rangînalt sunt implicați într-un dosar penal cu ramificații în lumeapolitică și cea a afacerilor. Sigur, în cauză nu s-a pronunțat încăo sentință, de fapt nici măcar nu s-a redactat un rechizitoriu darapariția „stenogramelor Voicu” a fost suficientă pentru adecredibiliza și mai mult sistemul judiciar. Aproape că nici nu maicontează dacă magistrații respectivi vor fi găsiți vinovați și vorsuporta sancțiuni. Concluzia trasă de cetățeanul care are și eltreabă la tribunal e una singură: decât să-ți angajezi avocat, maibine să îți cumperi judecător, ca să citez titlul unui articolscris în urmă cu câțiva ani de o colegă de la Gândul.

Culmea ipocriziei în povestea cu raportul de țară a atins-o însăchiar ministrul Justiției Cătălin Predoiu, care a declarat:”Principala semnificație pozitivă a acestui raport este că amreușit să păstrăm cursul reformelor”. Aceasta în condițiile în careraportul spune următoarele: „România nu a reușit să mențină ritmulreformelor”. A face din concluziile acestui raport o victorie estedovadă de lipsă de responsabilitate politică sau de amatorism. ÎnRomânia nu există reforma Justiției pentru că Justiția funcționeazădupă propriile reguli și interese. Și aș aminti doar greva ilegalăde anul trecut -potrivit legii magistrații nu pot să intre în grevă- care a bulversat activitatea de la Registrul Comerțului dar șidestinele a mii, poate zeci de mii de persoane, ale căror proceseau fost astfel amânate cu luni de zile. Scopul grevei a fost atins:judecătorii și procurorii și-au păstrat sporurile pe care singuriși le-au acordat prin sentințe judecătorești.

Tags:
Inchide