O medalie prea mare pentru un premier prea mic

O medalie prea mare pentru un premier prea mic
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 04:26

Pentru meritele sale deosebite în lupta cu dezechilibrelebugetare, pentru faptul că s-a bătut aproape singur, fără sprijinultotal al partidului pe care îl conduce, cu recesiunea, premierulEmil Boc ar trebui să fie declarat erou, nu să își dea demisia dinpartid. Cam așa a descris situația Sebastian Lăzăroiu, consilierulpreședintelui Traian Băsescu, invitat la interviurile gândul.
Premierul Emil Boc nu a fost și nu este erou din mai multe motive.Primul, cel mai important poate, este că nu s-a sacrificat pentrubinele altora, ci a sacrificat pe alții. Al doilea, foarteimportant și el, este că premierul Emil Boc nu a făcut absolutnimic ieșit din comun: a tăiat de unde a putut să taie și a măritce taxe a putut să mărească. El i-a sacrificat pe alții, adică peaproape toți românii. Cei care au scăpat de sacrificare suntcolegii de partid, de coaliție sau prietenii acestora, din altegrupuri politice, care continuă să facă afaceri absurd deprofitabile cu un stat prea sărac pentru a avea grijă de Sănătate,Educație sau de Transporturi, dar suficient de bogat pentru aachiziționa din bani publici bunuri și servicii de care nu arenevoie, la prețuri exagerate. Au scăpat și cei care fac evaziune.Cel care nu plătea un TVA de 19% cu siguranță nu îl plătește pe celde 24%. Restul, toți ceilalți, plătesc la comun.
Premierul Emil Boc nu este un erou pentru că salvarea bugetului nueste același lucru cu salvarea economiei. Pentru că o economie nuse salvează cu taxe mai mari aplicate celor, din ce în ce maipuțini, care le mai plătesc, ci prin disciplină fiscală, pe careRomânia nu o are. Anul trecut instituțiile statului a derulat înmod greșit licitații de cel puțin 10 miliarde de euro. Cel puțin 10miliarde de euro pentru că rezultatul a fost calculat doar în bazacontestațiilor depuse. Licitațiile trucate la care nu s-au depuscontestații au scăpat. Unde este eroismul în cazul unui premiercare guvernează un sistem corupt sau, în cel mai fericit caz, atâtde prost sau leneș încât nu este în stare să deruleze o licitațieașa cum cere legea?
Ce a fost eroic în majorarea TVA, decisă într-o singură zi șiaplicată după încă trei? A fost disperare, nu eroism. Tăiereasalariilor bugetarilor cu 25% nu a avut absolut nimic eroic. A fostun nou act de disperare și de neputință. În loc să fie pus însituația de a alege pe cine să dea afară, a preferat să îipedepsească pe toți cu o leafă mai mică.
E drept, afirmația a fost făcută de consilierul președinteluiTraian Băsescu, cel care l-a propus, numit și susținut pe Emil Bocîn funcție. Nu ar da bine să recunoști că omul tău a eșuat.
Premierul Emil Boc nu a eșuat ca erou, ci ca premier. Atât. Nimeninu s-a așteptat la nimic altceva decât ca dânsul să își facă treabapentru care a fost numit și pentru care este plătit, cât mai bineposibil pentru români. Medalia trebuie dată contribuabililorcinstiți și patronilor care încă mai încearcă să își dezvolteafacerile. În mod ironic însă, aceștia nu vor medalii, ci unpremier mai bun.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Șoc în România. Anunț despre președintele României: "Klaus Iohannis nu e în stare"
Vaccinarea obligatorie devine lege. Asta devine noua normalitate? Măsura intră în vigoare în martie
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...