Obsedantul Deceniu

Obsedantul Deceniu
Publicat: 09/11/2014, 19:10

Scena aceasta mi-a blocat orice suspendare a incredulității față de Q.E.D., filmul lui Andrei Gruszniczki. Niciodată un ofițer de Securitate, cu atât mai puțin unul superior, nu s-ar fi expus public, deconspirând-și meseria, decât dacă și-ar fi pierdut mințile – ceea ce nu era cazul personajului interpretat în cheie cerebrală, calculată, de Florin Piersic jr. Pentru intervenții în public erau folosiți milițieni sau securiști inferiori sub acoperire.

Q.E.D. a fost gândit ca un nou episod din serialul cinematografic al Amintirilor din comunisto-securism. Un film, deci, despre trecut. Viața însă a făcut să trăim acum o toamnă cu denunțători, politicieni și jurnalisti acoperiți. Umbra Securității a pătruns din nou în creierele românilor. În al subsemnatului nu, deoarece nu a plecat niciodată de acolo.

În plus, înainte de ’89, mă aflam într-o poziție foarte asemănătoare cu a eroilor din Q.E.D.: eram analist-programator într-un centru de prelucrare de semnale. Mă ocupam chiar cu transformate Fourier digitale! Și am avut și niște conversații memorabile, atât cu acoperiți, cât și cu descoperiți ai onorabilei instituții Ochii și Urechile Poporului. Prin urmare, existau toate premisele să fiu atins, mișcat, emoționat de film. Căci, înainte de orice act critic, mă voi încăpățâna să cred că un film trebuie să mă miște ca să conteze.

Rezultatul: ∅ . Mulțimea mișcărilor mele sufletești a fost vidă.

Cauza cred că se află chiar în titlu. Quod erat demonstrandum, formula în expresie latină cu care matematicienii Greciei Antice își încheiau raționamentele, înseamnă că exact ce se cere în problemă a fost demonstrat, fără rest sau ambiguități.

Or, asta este și Q.E.D. – o demonstrație. Tot ce vedem și auzim e pus pe ecran ca să ne conducă la concluzia finală. Fiecare secvență decurge din precedenta pe bază de inferențe logice.

Singurul lucru care lipsește din această demmostrație, ca, de altfel, din orice demonstrație de pe lumea asta, este viața. Faptul că ceva e demonstrat nu înseamnă cu necesitate că există și, cu atât mai puțin, că este viu.

Dacă România rămânea comunistă după 1989, cum s-a întâmplat cu Serbia vecină, Q.E.D. ar fi putut fi un film despre „Obsedantul deceniu” ’80 făcut în anii 2000, tot așa cum în anii ’70 se făceau filme despre „Obsedantul deceniu” ’40-’55. Odată la 15-20 de ani, Partidul aruncă populației o bucată de istorie în care se constată că „s-au făcut și greșeli”.

Cinematografic vorbind, pot să spun, ca despre o demonstrație, că Q.E.D., de la producția lui Velvet Moraru, imaginea alb-negru a lui Vivi Drăgan-Vasile, decorurile lui Cristian Niculescu, scenariu și dialoguri, până la interpretările lui Sorin Leoveanu, Virgil Ogășanu, Florin Piersic jr., Dorian Boguță, Ofelia Popii – este corect.

Istoric însă, filmul tinde să acrediteze un fals, acela al preocupărilor de roman de spionaj ale Securității. Are și precedente în linia asta, hăt în 1957, „Vultur 101″, în care se dorește scoaterea din țară de către spioni și trădători băștinași, între care și intelectuala Laura (strămoașa calculatoristei interpretate de Ofelia Popii) a secretelor tehnico-militare produse de inteligența românescă în acțiune. Subiectul acesta apare apoi în mai toate filmele cu securiști din perioada comunistă, Pisica de mare, Simpaticul domn R, Aventuri la Marea Neagră, Șapte zile, Agentul straniu etc. Și acolo, ca și în Q.E.D. ,procedeele Securității sunt sofisticate în raporturile cu intelectualii, se construiesc plase complicate psihologic în care să cadă manuscrisul minune a matematicii și tehnicii.

În realitate însă, tovarășul cercetător Pârvu Sorin era „butonat” cu TO (tehnică operativă de înregistrare) și apoi interogat la sânge, șantajat, amenințat, terorizat psihic ca să scoață „docomentul”, nu stătea nimeni mai ales în nervoșii ani ’80, să-i aplice metode din romanele lui John Le Carré sau Frederick Forsyth.

Văd că în receptările critice ale tinerilor care n-au trăit acei ani, Q.E.D. e lăudat pentru faptul că „nu demonizează Securitatea”. Păi, nici nu trebuia demonizată, pentru că era Diavolul în persoană – cam ca generalul interpretat de George Alexandru, cel mai apropiat de realitatea pe care subsemnatul se întâmplă să o fi trăit.

Marele merit al filmului mi se pare altul: vorbește despre complicitatea simplilor cetățeni ai României cu Securitatea. Despre faptul că securiștii nu erau niște extratereștri coborâți cu hârzobul din cer, erau români aflați într-o țesătură de relații cu alți români. Despre trufia cu care Xulescu îți spunea că știe el un colonel care îi face rost de medicamente pentru soacră-sa.

Aici, în această complicitate populară a victimelor cu călăii, stă și explicația pentru ce se vede și se aude în vânzoleala electorală din anul de grație 2014.

P.S. Întrucât cinefilii fideli emisiunii CineTePrinde mă întrebă de ce nu mai prezint sâmbătă seara filme la Pro Cinema, îi anunț pe această cale că prin decizia postului, nu a subsemnatului, după 9 ani de difuzare neîntreruptă, CineTePrinde a încetat din viață.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Noul BMW iX M60 este disponibil pentru comenzi în România. Cât costă SUV-ul electric de...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
VIDEO. Imagini noi cu presupusul palat al lui Vladimir Putin. Cum arată camera specială de...
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ALERTĂ! GEANTĂ SUSPECTĂ, pe bulevardul Al. LĂPUȘNEANU, la CITY Mall. Video
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Intrăm din nou în stare de urgență? Anunțul ȘOC al momentului
Klaus Iohannis a luat decizia momentului! L-a dat afară imediat. A fost condamnat definitiv
Cine îi ia locul președintelui Klaus Iohannis la Cotroceni? Dezvăluiri din interiorul PNL
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...