Lelia Munteanu
30.12.2015
Puterea Gândului

Omul Anului

Omul Anului
A petrecut Revelionul 2015 într-un sens giratoriu.

Atunci, a fost acompaniat de claxoane. Oamenii au ieșit din mașini să-l îmbrățișeze.

Imaginea lui Karim Wasfi face înconjurul lumii: îmbrăcat în costum de gală, cântând la violoncel printre ruinele Bagdadului, atingând dezastrul cu aripa geniului său, ca o ciudată pasăre ababil a nemuririi.

În Top 10 Cele mai Influente Personalități din Orientul Mijlociu, numele lui nu există. În propriul meu Top 10, ocupă toate locurile.

Când, în iunie, președintele Obama mărturisea că nu are încă o strategie completă de luptă cu terorismul Daesh în Irak, Karim Wasfi avea o strategie: violoncelul împotriva kalașnikovului. Se vor găsi destui care să spună că e o aberație. Dar dacă poți alunga umbra morții plimbând arcușul peste patru corzi, dacă fedainii tăi sunt Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Chopin n-ai cum să nu ieși, într-o bună zi, victorios.

Fostul director al Orchestrei Simfonice din Bagdad nu concertează doar pe străzile pe unde s-a dezlănțuit urgia, umblă prin spitale, prin aziluri, prin orfelinate, peste tot unde cuvintele sună a gol.

„Ce știu ei” – perora un personaj din „Sirenele Bagdagului” – „ce știu ei despre Mesopotamia, despre acest Irak fantastic, pe care îl calcă bocancii lor (…)? Despre Turnul Babel, despre Grădinile Suspendate, despre Harun ar-Rashid, despre cele O Mie și Una de Nopți? (…) Nu văd  în țara noastră decât o imensă băltoacă de petrol (…). Avem unsprezece mii de ani de istorie în urma noastră. Noi suntem cei care i-am învățat pe oameni să viseze”.      

Tags:
Inchide