Paradoxul Boc: să știi ce, să știi cum, să ai ocazia și totuși să aștepți falimentul

Redactor:
Victor Rotariu
Paradoxul Boc: să știi ce, să știi cum, să ai ocazia și totuși să aștepți falimentul
Guvernul Boc face tot posibilul pentru a obține titlul de cel mai incapabil Executiv din istoria postdecembristă a României, de expert în risipirea banului public, de doctor în evitarea luării măsurilor anticriză și de campion în fentarea problemelor serioase pe care le are economia.

Guvernul Boc face tot posibilul pentru a obține titlul de celmai incapabil Executiv din istoria postdecembristă a României, deexpert în risipirea banului public, de doctor în evitarea luăriimăsurilor anticriză și de campion în fentarea problemelor serioasepe care le are economia.

Dacă anul trecut, când s-a pornit la drum spre recesiunea de7,1% din PIB cu ținta unei creșteri de 2%, cabinetul Boc a pututfolosi scuza dezastrului economic mondial, care a zdruncinat dintemelii fundația de chirpici a economiei românești, în acest momentnu există nicio scuză și niciun tertip pentru a evita adevărul: nua putut stopa declinul României.

Economiștii din bănci vorbesc acum despre o recesiune de 3% dinPIB, față de una de 0,5% estimată de Guvern și de FMI. O mare partedin această diferență dintre cele două cifre, diferență careînseamnă și mai multe concedieri în mediul privat și, cel maiprobabil, taxe și impozite noi sau mai mari, a fost dată chiar demajorarea TVA la 24%.

În loc să dea afară bugetari, cu prioritate din administrațiapublică, să anuleze orice fel de licitație sau de proiect care nueste conectat la realitatea economică de acum și să verifice de laun capăt la altul sistemul de pensii din România pentru a anulafraudele, Guvernul a sperat că va fi salvat, ca întotdeauna, depopor, de pofta de cumpărături a poporului.

Poporul însă nu prea mai are unde să muncească pentru a aveabani de cumpărături, dovadă cei peste 300.000 de angajați dinmediul privat concediați anul trecut. Poporul însă, dacă are totușiun loc de muncă, trebuie să se mulțumească acum și cu un salariumai mic și cu o rată mai mare la bancă. Poporul nici nu cred că maivrea, la urma urmei, să muncească pentru a întreține un stat carenu își face treaba, pentru un stat care nu îi garantează nicisiguranța, nici sănătatea, nici educația și nici dreptatea, conformlegii (lista cu deciziile aiuritoare ale judecătorilor sau cuerorile „neforțate”, ca în tenis, ale procurorilor, pare fărăsfârșit).
Statul a fost însă, în mod nefericit, încurajat și de faptul cămulți români, din păcate, votează președinți care promit bunăstareaeconomică deși asta nu este treaba lor, ci a Guvernului, sauprimari care fac parcuri și statui în loc să reabiliteze un CET șirețeaua de transport a agentului termic (ceea ce ar însemna maipuțini bani pentru plata căldurii în lunile de iarnă).

Aleși așa cum au fost însă, ca reprezentanți ai puterii înRomânia, membrii cabinetului Boc și colegii de partid ai acestora,precum și colegii de coaliție ar fi trebuit să pună capătrecesiunii. Au avut la îndemână tot ceea ce le trebuia: o listă culucrurile pe care trebuie să le facă (a avut grijă FMI de asta), unan bun (primul an după alegerea președintelui, deci cea mai maredistanță posibilă până la noi alegeri) și o cauză nobilă (salvareaeconomiei, a românilor, din criză) care să convingă poporul săînghită pastila amară a reformelor dure. Și tot au greșit.

TVA a fost mărită pentru că statul nu a fost restructurat.Pentru că în loc să deschidă zeci de șantiere gigant și să oferefacilități fiscale firmelor, statul a preferat să țină toți banii,și încă ceva în plus, doar pentru el. Pentru că nu s-a tăiat cândși cât trebuia din sistemul bugetar statul a cerut și mai mult dela mediul privat. Pentru că mediul privat nu mai are posibilitateade a plăti din buzunarul propriu incompetența statului, economiaRomâniei continuă să scadă văzând cu ochii, în timp ce toatecelelalte economii din regiune merg deja pe plus.

Față de toate celelalte guvernări dezastruoase pe care le-a avutRomânia până acum, cea a premierului Boc pare a fi cea mai slabă,în final, dintr-un singur motiv: a avut tot ceea ce îi trebuia laîndemână și cu toate acestea a greșit într-un moment în caresingura variantă pe care nu avea voie să o aleagă era tocmaigreșeala.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide