Parașuta-balonaș

Parașuta-balonaș
Publicat: 13/08/2015, 18:21
Actualizat: 14/08/2015, 08:35

Nu poți citi Jurnalul lui Sebastian fără tentația de a-l pune alături de însemnările zilnice ale lui Camil Petrescu („Note zilnice”, 1927-1940, Editura Gramar 2003, prefață, text stabilit, note, cronologie și indice de nume Florica Ichim). Deși declară bătăios „aici este numai o infimă parte din răfuielile mele cu contemporanii”, Camil Petrescu pare a se fi așezat mai degrabă pe un căluț de lemn. Jurnalul său e de o candoare fără margini („fac uneori impresia că sunt antisemit”).

Camil Petrescu, personajul care se descrie pe sine, cu lehămetită oboseală în fața istoriei, e leit personajul descris cu vervă de Mihail Sebastian.

Note zilnice, 21 martie 1936: „Ieri, la telefon, Gad mi-a răspuns iritat când i-am spus că prin Alex. Hodoș mi s-a oferit direcția ziarului Țara noastră cu 16.000 lei pe lună.
– Și de ce n-ai primit?
– Fiindcă nu sunt rasist.
– Dar antisemit ești.
– Nu sunt antisemit… Sunt naționalist român, sunt împotriva oricărui rasism, deci și împotriva rasismului evreiesc”.

La 16 decembrie 1935, Camil Petrescu nota cătrănit ceea ce Sebastian ar fi numit, cu ironică afecțiune, un „camilism”: „Cred că o dovadă a mediocrității mele e că, până acum, n-a avut curajul să înfrunt ridicolul imens de a fi un geniu…”

19 noiembrie 1936: „Mi s-ar putea reproșa prietenia reală pentru Mihail Sebastian. Dar el nu e în spirit ovrei și, în orice caz, mi-e omul cel mai aproape literar”.

Există câteva momente astrale, în care memoriile celor doi dialoghează postum. Camil Petrescu, noiembrie 1939: „Am încercat să vorbesc cu prietenii – Sebastian s-a speriat moale… Radu Cioculescu, la afirmația mea față de Sebastian că aș vrea să mi se încredințeze conducerea apărării pasive mi-a spus ”. Mihail Sebastian, 3 decembrie 1939: „Convorbire cu Camil Petrescu, azi-noapte. Amândoi suntem îngrijorați de situație. Ne întrebăm dacă Sovietele, după ce vor lichida cu Finlanda, nu vor veni la noi. Numai Germania ne poate apăra în contra rușilor, zice Camil. În definitiv, ceea ce trebuie să dorim noi este să nu fim împărțiți, să rămânem sub același sceptru. Dacă ne ia Germania pe toți, încă e bine. Situația cehilor, de exemplu, e foarte bună (…) Toată greșeala României este că nu l-a ascultat pe Camil Petrescu, care din 1930 a scris că avem nevoie de aviație. Finlandezi înșiși ar fi putut fi salvați, dacă ar fi cunoscut articolele lui. El, dacă ar fi ministru, ar îngropa toată România sub pământ – și pe urmă, să mai poftească rușii să ne bombardeze”.

25 iunie, 1936, în Jurnalul lui Sebastian: „ Spune asta Camil Petrescu. Camil Petrescu este una dintre cele mai frumoase inteligențe din România. Camil Petrescu este una dintre cele mai delicate sensibilități din România”. 5 septembrie 1939: „Camil Petrescu îmi cere să-i sugerez lui Rosetti ca să vorbească cu Ralea și Armand (premierul Armand Călinescu, care peste câteva zile, la 21 septembrie, urma să fie asasinat de legionari, n.m.) într-o chestiune . Are anume intenția să plece de la Teatrul Național (unde Camil Petrescu era director, n.m.) pentru a lua conducerea operațiilor tehnice de apărare antiaeriană. E convins că singur el poate să ne salveze de la un dezastru”. 4 februarie 1941: „Niciodată nu sunt mai interesanți oamenii decât în momentele de bruscă schimbare politică. De la o zi la alta reneagă, modifică, atenuează, se pun de acord, se justifică, uită ce nu le place, își amintesc ce le convine (…) În materia asta nimeni nu-l întrece pe Camil. Uneori e amuzant. Nimeni nu e mai dezorientat decât el, mai descompus de frică, mai isteric în clipele nedecise, mai catastrofic în prevederi – și pe urmă, cu vechiul lui surâs triumfător, îți explică nu numai că a prevăzut totul, dar că ar fi fost în stare, dacă era ascultat, să prevină totul. Față de legionari a făcut toate platitudinile posibile (dar și aici, prin oameni în subordine, prin femei de a doua mână, prin bieți tineri famelici). Nu a ezitat nici să scrie și pe urmă să răspândească din om în om lamentabilul memoriu din septembrie, în care arăta că el totdeauna a fost legionar și că, dacă e adevărat că a fost prieten cu mine, nu e mai puțin adevărat că și Nae Ionescu mi-a fost prieten (stabilind probabil astfel o jurisprudență”. 28 martie 1941: „Camil Petrescu se vaită că probabil lui nu i se va da nici una din casele luate de la evrei. – Mie nu mi se dă niciodată nimic, spune el descurajat”.

În fine, o delicioasă suită de „camilisme”: „Dragă Sebastian, un singur scriitor este astăzi capabil să dea un roman mare și acela sunt tot eu”; „Sunt cel mai mare regizor, pentru că am pentru asta și o profundă cunoaștere a textului și o extraordinară cultură filosofică și o sensibilitate nervoasă excepțională”; „Dragă, sunt cel mai mare actor pe care l-a avut lumea de la Garrick Moissi (…) eu, pe lângă vocea intensă, am o colosală putere de expresie”; „E comic să se vorbească despre Eminescu ca poet filosofic. De fapt singurul poet filosofic sunt eu”.

În Notele zilnice, la începutul lui februarie 1936, Camil Petrescu seamănă tulburător cu personajul conturat de Sebastian: „O invenție proprie: parașuta-balonaș… E necesar să descopăr un gaz ușor (helium, hidrogen) care să se poată produce instantaneu printr-o explozie provocată prin declic. O pe piept, o apăsare scurtă, explozie în burduful de pânză impermeabilă și omul plutește”.

Mă gândesc, cu toată seriozitatea, să realizez într-o zi prototipul parașutei-balonaș. Veți înțelege că am reușit, atunci când veți vedea aici titlul „… și omul plutește „.

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
Anunțul momentului pentru cei care stau la bloc! Decizia luată chiar acum. Milioane de oameni...
Halep a anunțat DESPĂRȚIREA, în luna de miere. „E timpul să încheiem relația”. Șoc în...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...