Păunescu: cine nu-și pierde capul când stadioane întregi îi scandează numele? O amintire

Păunescu: cine nu-și pierde capul când stadioane întregi îi scandează numele? O amintire
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 13:56

Nu știu ce poate îndreptăți un ins mediocru, lipsit de vână, detemperament, de imaginație ori de curaj să judece defăimător, fermnegativ, o personalitate de complexitatea și forța artistică a luiPăunescu. Iar aici nu vorbesc de gogoașa limacșilor care posteazăpe net producțiile infinitei lor inutilități în lașitateaanonimatului. Vorbesc despre oameni, de cultură sau nu, cu acte deidentitate la vedere, care au traversat deceniul ’67 – ’77, și maideparte, către iarna anului ’89, într-o liniște mormântală, într-operpetuă șoaptă temătoare, paralizați de frica rostirii unui singuradevăr cu voce tare; oameni care, din ’90 și până astăzi, ne ținpredici despre lipsa de caracter a celor care nu le sunt peplac.

Nu poți vorbi despre „comunistul de bine, Păunescu”, – osintagmă penibilă rostită astăzi de un contemporan – fără să mergimai departe și să „înfierezi, cu mânie proletară” și tupeulacestuia de a-i cere socoteală comunismului, din interiorulsistemului, de rele tratamente aduse omenirii. Nu poți numi poet decurte un om care își declară iubirea, dar și dezamăgirea față deconducător în același registru vehement și pasional. Nu poți acuzade micime umană un individ care, ani de zile, a avut forța de astrânge și ține la un loc, într-un act de cultură perpetuă șiautentică, tineri – indiferent de profesia lor – prin sufletele șitalentul cărora a indus unor generații degringolate simțământul căaparțin unei nații, de care, în niciun caz, nu trebuie să le fierușine.

Cenaclul Flacăra a fost un „no man’s land”, în sensulenclavizării sale culturale față de lagărul doctrinar. Un offshoreartistic în interiorul unui sistem dictatorial. Patria lui „n-ainicio obligație” cum le plăcea să spună „locuitorilor” săi. Unfenomen care a adus în săli polivalente și pe stadioane sute de miide tineri, nu pentru că ar fi fost unica manifestare culturală aacelor ani – aduc aminte celor care au uitat, precum și celor caren-au știut, că deceniul ’67 – ’77 a fost unul al relativelordeschideri economice și culturale în România comunistă, aniidesprinderii Bucureștiului de politica Moscovei, ai apropieriieconomice și culturale de SUA și Europa Occidentală, cu tot ceea cepresupunea luarea la cunoștință a manifestărilor de gen din lumealiberă -, ci pentru că se regăseau întru totul, mai ales în acelspațiu al descătușărilor de energii pozitive. Iar energiile lor sedescărcau în explozia luminilor, în tumultul muzicii, în furtunaaplauzelor. O zi și o noapte.

Au fost spectacole care au durat două zile. Păunescu se odihneacu capul pe masă, apoi tresărea, după miezul nopții, într-un versnou, preluat ca o revelație de Vintilă sau de Stănculescu sau deAdriana Ausch ori Zoe Alecu. Câteva acorduri, apoi totul se”asambla” într-un nou cântec, ca într-o fabrică de muzică, înschimbul 3. Nicio făcătură. Totul produs în fața „consumatorului”acelui tip de artă. Spre ziuă, venea Florin Zamfirescu și recita -„În seara când s-au întâlnit, ea se-ndrepta cu pas grăbit sprelocuință…” – și ținea ritmul bătând din picior, iar sala odată cuel. Odată cu zorii, revenea Pittiș și cânta, și-l descânta peDylan… Uitai de foame, de sete, de somn. Îți ajungeau ei.

Sigur, orgoliul nemăsurat al lui Adrian Păunescu, odată ajunsliderul generației în blugi, i-a fost fatal. Dar cine nu-și pierdecapul când stadioane și orașe întregi îi scandează numele. „Numelemeu e Adrian Păunescu”, spunea poetul, și ecoul „Pă-u-nes-cu,Pă-u-nes-cu!!” reverbera în pereții CC-ului, până în cabinetul 1 și2.

Păunescu, omul, nu poate fi acuzat de duplicitate mai mult decâtalți români care îl judecă. Nici că a trăit, a creat și a murit cuvehemență. El a iubit, pur și simplu, cu toată energia lui. Iariubirea poate fi adulație și ură în același timp, șoaptă și răcnet,duioșie și violență, mulțumire și acuză… Dar niciodatăminciună!

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...