PD-L l-a demis pe Emil Boc

Redactor:
Rodica Ciobanu
PD-L l-a demis pe Emil Boc
E un du-te-vino la palat: președintele Traian Băsescu se întâlnește, pe rând, la Cotroceni, cu partidele parlamentare.

E un du-te-vino la palat: președintele Traian Băsescu se întâlnește, pe rând, la Cotroceni, cu partidele parlamentare. În discuție, ratificarea Tratatului european privind stabilitatea economică și financiară, precum și funcționarea Parlamentului României, adică subiecte, în practică, deja consumate. Săptămâna trecută, la Bruxelles, șeful statului și-a dat acordul pentru adoptarea Tratatului, acesta urmând să fie ratificat de Legislativ  până în 2013,  și, tot săptămâna trecută, Opoziția a intrat în grevă parlamentară. Ce rost mai are, așadar, această dezbatere politică post factum?

Înainte de petrecerea evenimentelor, ea ar fi avut sens: președintele ar fi obținut girul partidelor pentru regulile fiscale dure convenite de țările membre ale UE și ar fi dezamorsat, poate, protestul USL, dacă s-ar fi dovedit receptiv la unele dintre propunerile acesteia. În urmă cu două săptămâni însă fierbeau piețele și rețelele de socializare, televiziunile și telespectatorii lor, iar pentru domnul Băsescu – temerarul comandant de navă, ce nu ratează niciodată destinația, cum s-a exprimat – a lua în seamă avertismentul de furtună este semn de slăbiciune. Acum, că vânturile s-au mai domolit, se lasă, în fine, dus de briza dialogului, cu o agendă subire, din care doar al doilea punct lasă loc de suspans și li se pare unora interesant.

Lui Ionel Blănculescu, de pildă, fost ministru al Autorităților de Control în Guvernul Năstase, actualmente consultant economic și partizan al proiectului Roșia Montană, care a declarat, la RTV, că se simte onorat de nominalizarea sa ca posibil urmaș al lui Emil Boc, la șefia guvernului. El ar accepta, bucuros, funcția și – ce emoționant! – ar transfera programul de austeritate de la populație, la marii corupți și evazioniști, îngrășați încă de pe vremea când dl Blănculescu era șef la Control. Și lui Adrian Năstase, analist pe blog, i se pare că premierul Boc este pe picior de plecare și partidele ar fi chemate la Cotroceni pentru a desemna un înlocuitor, dar, prevăzător, menționează că este doar „o variantă de scenariu”.

Zvonurile despre o iminentă demisie a primului ministru au apărut după duritățile neobișnuite din ultimul birou politic al PD-L și după ce mai mulți lideri ai partidului au spus, public, că o remaniere s-ar putea să nu fie de ajuns. Emil Boc a refuzat să comenteze speculațiile, precizând că decizia sa o va afla, mai întâi partidul, iar președintele Traian Băsescu a declarat că premierul îi este și îi va fi, în continuare, „partener în ceea ce este de făcut”, părând, așadar, să infirme șușotelile din culise. Și, totuși, la o înțelegere cu Opoziția –  dacă șeful statului este, într-adevăr, interesat de deblocarea activității parlamentare – nu poate ajunge decât acceptând înlocuirea Cabinetului Boc, cu unul de tehnocrați, nesupus politic, care să garanteze alegeri corecte. Altfel, USL își face numărul și își vede de grevă, majoritatea trebuind să tragă până la ultimul om ca să adune cvorumul de ședință. Sigur, președintele ar putea spune că Opoziția este iresponsabilă, demolatoare, că periclitează stabilitatea economică, angajamentele față de UE etc., dar cine mai stă să-l asculte?!

O mare parte dintre români va trage, scurt, concluzia că nu vrea să cedeze niciun dram de putere, lucru care o va nemulțumi profund. Or, dacă dl Băsescu, aflat la ultimul mandat, este  gata să primească un nou val de ostilitate, PD-L nu e. Partidul l-a demis, deja, pe Emil Boc. Au făcut-o Blaga, Oltean, Stănișoară, Cristian Preda, chiar și Elena Udrea, vorbind despre guvernul care „atârnă ca o greutate de picioarele partidului”. Nu au nimic cu Boc personal, dar pentru binele comun, prim-ministrul cu acest nume trebuie sacrificat. Iar președintele Băsescu are exeperiență în debarasarea de parteneri.              

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Avem primele date!
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat tocmai a făcut anunțul
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide