Pedeapsa cu viața

Pedeapsa cu viața
Popor abisal: 86 la sută ne declarăm creștini pravoslavnici, 91 la sută ne rugăm să se reintroducă pedeapsa cu moartea. Batem mătănii, ne dăm cu capul de moaște, ticluim acatiste, dar n-am refuza nici o execuție, cu condiția să fie în direct, la o oră de varf și cu tombolă.
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:43

Popor abisal: 86 la sută ne declarăm creștini pravoslavnici, 91 la sută ne rugăm să se reintroducă pedeapsa cu moartea. Batem mătănii, ne dăm cu capul de moaște, ticluim acatiste, dar n-am refuza nici o execuție, cu condiția să fie în direct, la o oră de varf și cu tombolă.

O jigodie intră într-un coafor, își împușcă nevasta, mai trage în alți șapte oameni, ca să fie sigur că n-a făcut drumul degeaba, apoi se dă amnezic, declară că pistolul s-a declanșat din greșeală în fiecare dintre victime, pe rând, și face pe nebunul, crezând c-ar fi mai câștigat la balamuc decât în pușcărie. Vai de viața lui!

Nu putea scăpa presa așa o pleașcă sângeroasă. S-a încins opinia publică și a pus de-o miuță juridică: ce facem cu criminalul? Îl lapidăm, îl spânzurăm, îi înfigem un glonte-n țeastă, îi facem o injecție letală, îl punem pe scaunul electric? (Apropo de gadgetul ăsta american. După ce s-a inventat și a ajuns un must have, hop și împăratul Abisiniei la New York, ca să achiziționeze ultima cucerire a științei și tehnicii. L-a plătit, i-au împachetat frumos scaunul electric și, când a ajuns cu el acasă, a pus să i se facă proba. A constatat că-și fericise supușii cu de toate, dar nu le-a tras curent electric. Ingenios și econom, majestatea sa n-a aruncat obiectul, ci l-a transformat în tron).

Cu ce să începem? Cu codul lui Hamurabi? „Dacă o casă se prăbușește și omoară fiul proprietarului, va fi executat, în compensație, fiul dulgherului”. Cam așa sună și legea talionului: „Viață pentru viață, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” (Levitic 24,30). Dar legea talionului n-a fost niciodată aplicată ad litteram. S-a „lucrat” mai ales cu compensații materiale. Dacă „ochi” și „dinte” are pentru fiecare o valoare diferită, viața e cea mai potrivită pentru a ilustra principiul justiției naturale. De unde și vorba lui rabbi Hilel: „Ce ție nu-ți place altuia nu-i face”. Dar, după o mie o sută de ani de experiență și înțelepciune, și vorbele lui Moise Maimonide: „Mai bine să greșești achitând 1.000 de persoane vinovate, decât să duci un singur nevinovat la moarte”. Acesta este, de altfel, formulat în multe feluri, argumentul laic al celor care se opun pedepsei capitale.

Mai există și argumentul creștin, pe care Albert Camus (ca unul care a reflectat mult asupra subiectului) îl exprimă în ceea ce am putea numi teoria responsabilității divine și a judecătoriului perfect (Dumnezeu), unicul care poate pronunța pedeapsa capitală. (Citiți „Reflecții despre ghilotină” – ar fi păcat să v-o rezum). Merg pe mâna lui Camus, care îndoaie argumentul suprem al celor care se pronunță în favoarea pedepsei cu moartea. Câtă vreme teama de moarte nu „descurajează pasiunile omenești”, faptul că ar putea fi exemplară și inhibitorie nu se susține nici măcar statistic.

S-a spus că nimic nu egalează în teroare – (nici măcar pedeapsa cu moartea) – pedeapsa cu viața. A te trezi singur cu propria conștiință poate fi de nesuportat. Însă cea mai scurtă și mai tulburătoare respingere a pedepsei cu moartea mi se pare a prințului Lev Nikolaevici Mîșkin. Obsedat de episodul eșafodului din Lyon, se întreabă: „Și pentru că un om a ucis trebuie să i se ia și lui viața?”. Răspunsul e devastator de simplu: „Nu se cade”.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...