Pliscul și meniscul

Redactor:
Florin Negruțiu
Pliscul și meniscul
Fiecare minciună spusă de premier dă senzația că se adresează unui popor de reduși mintal.

De ce a simțit Victor Ponta nevoia să mintă că, pentru soția ambasadorului Olandei, s-a închis un etaj al Spitalului Universitar, când era conștient că acest neadevăr poate fi demontat ușor, dacă stai de vorbă cu medici sau cu pacienți sau dacă faci o simplă vizită la spitalul cu pricina? Oricine poate constata la fața locului că salonul 14, de la etajul 3 sectorul A1- unde a fost internată doamna Cristina van Bonzel Gomez – are patru paturi; nu este nici măcar o rezervă VIP dedicată unei singure persoane. Oricine poate verifica dacă acel etaj de la ortopedie se poate „închide”, adică să fie scoși toți pacienții și mutați altundeva (unde?). Evident că nu se poate, cum nici nu s-a închis. Și atunci de ce această minciună aparent gratuită?

1. Cel mai facil răspuns ar fi că deja clasicele minciuni prim-ministeriale țin de o patologie despre care s-a mai scris. Minciuna patologică se produce chiar dacă situația nu o cere, este gratuită și reflectă un mod infantil de a nega evidențele. Dacă te apuci să contrazici un mincinos patologic că e zi când el susține că e noapte, deși soarele e sus pe cer, acesta se va simți umilit și atacat. Potrivit manualelor de specialitate, subiecții sunt manipulatori, au sentimentul că li se cuvine totul, au un psihic labil și fluid, nefiind capabili de legături afective serioase. Mint cum respiră, nefiind conștienți de efectul minciunii lor. Prin urmare, am putea conchide că Victor Ponta a mințit pentru că îi stă în fire. Cu un astfel de diagnostic, premierul României scapă, totuși, ieftin. În realitate, morfologia minciunii la Victor Ponta este mult mai evoluată.

2. Se prea poate ca, la un moment dat, Victor Ponta să fi constatat că în politică succesul cel mai mare l-au avut cei care au mințit fără să clipească. Victor Ponta a căpătat, în sfârșit, admirația lui Traian Băsescu, până mai ieri maestrul tuturor șmecheriilor. Într-o emisiune, fostul președinte a spus despre actualul premier că este un politician inteligent. Cei care au stat în preajma lui Traian Băsescu pot confrma că acesta îi disprețuiește pe oamenii slabi, pe visători și pe idealiști. Pentru el, minciuna profesionistă este o formă superioară de inteligență politică. Constatarea fostului președinte ne arată că Victor Ponta pare să fi dus minciuna profitabilă la un nivel neatins în spațiul românesc. Prin urmare, am putea spune că, urmând analiza unui fin cunoscător al fenomenului, cum este dl. Băsescu, premierul nu minte „de nebun”, ci minte cu un scop. Dar nici explicația că Victor Ponta, un mincinos învederat, a mințit pentru că așa îi dictează inteligența sa politică nu răspunde pe de-a-ntregul întrebării de ce a fost nevoie de acest neadevăr flagrant.

3. Constatăm că, în cazul de față, este vorba de o minciună lașă, pe modelul nu zic, dar spun. „Mi-a spus Nicu Bănicioiu că pentru doamna ambasador a Olandei s-a blocat un etaj la Spitalul Universitar. Bănuiesc că pentru mine se blocau două etaje la Spitalul Militar, ori nu am vrut să se întâmple acest lucru”, a spus Victor Ponta. Poți să-l acuzi de ceva direct? Nu, dacă așa i-a zis „Nicu”? Întrebat insistent azi în conferința de presă de la Guvern dacă s-a închis un etaj al spitalului pentru doamna Cristina van Bonzel, Nicu a devenit Habarnicu. Evident pus într-o situație jenantă de șeful său direct, ministrul Sănătății n-a avut tupeu să mintă în conferință și a fugit de toate întrebările. Pentru a minți în stil mare este nevoie, pe lângă un fond psihologic propice, și de mult tupeu. Ce ne spune domnul premier? Că de fapt s-a operat în Turcia ca să facă țării un bine. S-a sacrificat. N-a dorit să ia aerul altor bolnavi în condițiile în care „bănuiește” că pentru el s-ar fi blocat două etaje. Așa am aflat că, în piramida ierarhică, egoul lui Victor Ponta subîntinde două etaje de spital. Probabil că Victor Ponta ar fi un Pinocchio simpatic dacă nu ar exista acest tupeu care pute. Fiecare minciună spusă de premier dă senzația că se adresează unui popor de reduși mintal.

4. Minciuna rostită duminică seara este o minciună utilă, în condițiile în care a fost transmisă la Antena 3 unui public care putem presupune că are încredere în el. Oricât de bizar ar părea, există concetățeni de-ai noștri care au încredere în politicieni, iar domnul Ponta, pe lângă întrebătorii săi preferați, are și publicul său captiv, care-i soarbe cuvintele. Acestuia îi dă constant, la ore de maximă audiență, doza de ficțiune de care are nevoie. În cazul de față, acesta trebuie să înțeleagă că, după ce ne-au luat industria și resursele, străinii ne ocupă acum și spitalele, blocând etaje întregi, în timp ce însuși premierul țării este nevoit să facă sacrificiul suprem și să plece în Turcia, unde poate avea puțină liniște.

Totuși, câtă meschinărie pe acest om! A simțit nevoia să murdărească un gest eroic. Pentru că asta a făcut soția ambasadorului: să fie pacient în România, un adevărat act de eroism pe care sunt nevoiți să-l facă toți românii atunci când îi încearcă boala. Da, sunt eroi toți cei care intră în spitalele din România și supraviețuiesc, toți cei care merg cu mașinile pe șoselele din România și supraviețuiesc, toți cei care stau la cozi la administrația financiară și supraviețuiesc, toți cei care sunt sufocați de tupeul politicienilor și supraviețuiesc. Doamna Cristina van Bonzel Gomez a fost doar un bun român. În fața acestei realități, Victor Ponta ar fi trebuit să se abțină. Dar nu o operație la genunchi era adevărata urgență a premierului, ci o operație la limbă.

 

Totuși, câtă meschinărie pe acest om! A simțit nevoia să murdărească un gest eroic. Pentru că asta a făcut soția…

Posted by Florin Negruțiu on 22 Iunie 2015

 

FOTO! Alexandra Becali, mai sexy ca niciodată. Cum a parcat în faţa unui mall fiica...
Doliu uriaş la Steaua! A MURIT. Ce tragedie...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Românii care așteaptă mărirea de salariu au parte de o surpriză. Ce se întâmplă cu...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Monolitul metalic descoperit în deșertul din Utah a dispărut într-un mod bizar
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Ce animale sunt în zodiacul chinezesc și ce semnificație are fiecare. Pariu că nu le...
Cea mai bună varză murată, secretul localnicilor din Milișăuți. Rețeta perfectă, doar aici se face...
Sfântul Andrei 2020: Ce NU este bine să faci în această zi sfântă? Aduce MARE...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Semn zodiacal cu care ar trebui să eviți să te întâlnești, conform zodie tale. O...
Inchide