Polițist, substantiv

Redactor:
Marian Sultănoiu
Polițist, substantiv
Carmen Dan îi dotează pe polițiști cu dispozitive cu electroșocuri. Marian Sultănoiu amintește că e mai cușer să nu stârnești masele, oricât ai fi de înarmat!

Tocmai această infinită angoasă i-a făcut pe dezarticulații-milițieni-ceaușiști să dispară din peisaj luni bune, dacă nu ani: cică ar fi fost timorați, după furtuna de pulane aplicate pe cârca revoluționarului român, a românului, în general, la rugămințile fierbinți ale conducerii de partid și de stat.

Își rupeau cetățenii capul, în mijlocul drumului, își întindeau creierii pe pereți, își omorau concubinele între două șprițuri, și pe vajnicii polițiști, transformați din milițieni, ia-i de unde nu-s.

Ei, cam așa, prin absență, deveniseră ei aproape digerabili.

Motiv pentru care, probabil, nici șefii lor politici nu și-i mai aduceau aminte prea bine, lăsându-i în plata Domnului și pe mâna borfașilor, înarmați doar cu pistoalele de jucărie, Carpați, cu vreun spray paralizant cu gaz lampant, ori câte un walkie-talkie dat, în general, pe mute – scule vechi, gâjâind răgușit: „Păunu, recepție, Păunu m-auzi…?! – (hârșșșșș, hrrr, pac!) – Alo, Păunule, tu faci așa? Alo!!”

Așa de tare funcționa Poliția în România anilor ’90, încât, până și mama ministrului de Interne în exercițiu era prădată, la lumina zilei, în Gara de Nord.

Apoi, apărătorii ordinii au reapărut în peisaj: nu exista miting, la care să nu fie și dumnealor prezenți din spatele scuturilor. Se denumeau „scutieri”. Aveau manevre, consemn și indicații venite de sus. Chiar și ceva lacrimogene, rămase de la Revoluție. Dacă erau expirate, își dădeau foc, singuri, la autobuze, ca să facă fum, măcar să fie de-o manipulare, de-un abur, de-o derută, iar pe din dosul sinistrului, șefii lor să dea da foc, nestingheriți, la dosare compromițătoare, în clădirea MI.

Cu timpul, s-au mai civilizat: i-au lăsat pe mineri și pe IMGB să facă ordine, iar ei s-au retras în afaceri.

Ăia bătrâni, cu excepția „șefilor-bătrâni-bătrâni”, s-au lăsat la vatră. Ăia tineri au mai rămas, să pună ban pe ban. Până când s-a umplut țara de tâlhari, prăduitori, traficanți, pești și dealeri, mână-n mână cu șefimea pe ramură – unii ofițeri cu Șoric mai gros – sau cu cealaltă șefime, aia politică, pe manevre cu potențial – pe coco, pe campanie, pe scrutin.

Atunci au început să sune și ceasurile rele ale polițiștilor fără instinct de conservare. Și să vezi bătăi încasate până la timorarea definitivă, capete zdrobite cu sticla, mâini hăcuite, picioare rupte, de ziceai că ne-am mutat toți într-o gravură de Goya.

Și nu o dată, de partea acestor sacrificați – de cei tineri, cu conștiință și curaj, vorbesc – a fost societatea civilă și presa.

Ziarele au scris că decidenții politici i-au abandonat pe polițiști la cheremul tâlharilor; că fenomenul infracțional a proliferat, că agenții n-au armament, muniție, echipament, sprijin. Că Internele n-au bani, și poate că n-au nici interes…

Că toate partidele/guvernele erau interesate nu atât de poliția din stradă, cât de aceea din birourile Serviciului doi și-un sfert.

Că, până la urmă, agentul nu-și poate face datoria, menirea, rostul misiei sale: anume să ofere populației „siguranță și încredere”, câtă vreme pe nimeni nu interesează nici de el, nici de cetățean.

Dar uite că lucrurile sunt pe cale să se „îndrepte”.

Ministrul Dan a inițiat, în calitate de șef al MI, în procedură de urgență, un proiect de modificare a Legii privind organizarea și funcționarea Poliției Române, act normativ care a trecut, deja, tacit, de Senat și se află la Cameră.

Iată ce prevede acesta, printre altele: „Polițistul are dreptul de a utiliza bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat sau aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.

Și asta, în condițiile în care Consiliul Europei a atras atenția că „dispozitivele cu electroșocuri pot provoca o durere intensă și că utilizarea lor poate fi abuzivă”. „Orice decizie privind dotarea forțelor de ordine cu dispozitive cu electroșocuri ar trebui să fie rezultatul unei dezbateri ample, atât în Guvern, cât și în Parlament”, se arată într-un raport al CE.

Dar nu de raportul Consiliului se împiedică ministrul Dan, ci, mai ales, de românii tot mai nemulțumiți, potențial participanți la mitinguri de amploare – în situația în care, PSD consideră că e posibil să fi implicat, exagerat, Jandarmeria Română într-un joc politic periculos.

Nu împotriva borfașilor și interlopilor vrea ministrul să-l înarmeze – până în dinți, de această dată – pe polițist, cu un mega arsenal, ci împotriva celor care, încă, mai „rezistă”.

Iar drept răspuns imediat, demonstrând că au înțeles mesajul partidului, organele au acționat: prima, amendând niște protestatari bihoreni pentru că au scandat lozinci anti-PSD, la ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Viteazul, din Sînmartin; a doua, i-au somat pe jurnaliștii de la Rise Project să își deconspire sursele, vizavi de scandalul „Teleormanleaks”.

Poliția din Teleorman a intervenit imediat după ce directorul Tel Drum, Petre Pitiș, a depus o plângere penală împotriva ziariștilor.

În aceste condiții, nu pot decât să reiterez o minunată vorbă românească: deșteptul învață din greșelile altora, iar dușii de pe lume, din propriile greșeli.

Eu zic că n-ar fi rău, dacă, noi toți, am mai arunca, din când în când, un ochi prin Europa momentului. Și, mai ales, n-am uita „povețele” istoriei.

Poate că e mai cușer să nu stârnești masele, oricât ai fi de înarmat!

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Si-a vândut casa pentru a-l scoate pe Liviu Vârciu din datorii: „Mi-era rusine”. Doamne, ce...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Restricţii ridicate doar pentru cei imunizați împotriva Covid. Ţara care a luat decizia controversată
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Veste proastă pentru utilizatorii de WhatsApp: riști să nu mai poți folosi aplicația, după ce...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Tratamentul pentru gene mai mari care poate schimba culoarea ochilor. Avertismentul medicului
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide