Poporul nu e inamicul

Poporul nu e inamicul
Publicat: 21/06/2018, 18:37

Senzația e materială și numai cei care n-au fost pe stadion, în viața lor, nu cunosc forța dezaprobării colective.

Să crezi că, dacă ai puterea „absolută” (conferită și de indolența câtorva milioane de „nealegători”), ți se cuvine să faci orice, e o fantezie costisitoare – în sensul că, mai devreme sau mai târziu, nonșalanța cu care îți ignori poporul care te-a chemat/ales să-l slujești te va costa scump.

Nu vreau să reiterez aici diverse momente care au marcat istoria prin „cuantumul” costurilor plătite de politicieni „invincibili”.

Dimpotrivă, indiferent de greșelile pe care le-au făcut, voit sau involuntar, mulți lideri au recuperat din încrederea pierdută, printr-o comunicare ulterioară directă cu partea nemulțumită a nației, cu protestatarul, cu nemulțumitul.

Odată ce pleci de la ideea/enunțul că toți cei care vor de la tine altceva decât ceea ce faci, ales și trimis de electorat în instituțiile statului ca să-l reprezinți/ca să-i reprezinți interesele, sunt plătiți de Soros, de Gulen, sau de mai știu eu cine, înseamnă că nu cu ei e ceva în neregulă, ci cu tine, politician care te temi să dialoghezi cu alegătorul tău, care te temi să accepți că poate avea el dreptate, care te temi să recunoști că ai greșit, voit sau involuntar.

Politicianul la vârf nu se poate manifesta împotriva electoratului, întrucât nu el l-a făcut pe alegător alegător, ci jocul democratic, în schimb, el, politicianul, chiar e făcut lider/reprezentant, de electorat.

Nu cred să existe, cel puțin în democrație, un leadership de stat care să aibă dreptate împotriva alegătorului său, cum nu cred, în ruptul capului, că în aceeași democrație pot ieși în stradă sute de mii de cetățeni cărora le e bine, pentru a cere politicienilor să facă ceva, ca să le fie rău.

Nu-i poți numi pe oameni, tu, cel trimis să-i reprezinți în fruntea statului, șobolani, golani, fasciști, naziști, cumpărați, plătiți, sorosiști, întrucât chiar tu ești întruchiparea/avatarul dorințelor lor lăuntrice, năzuințelor de a fi conduși cum se cuvine, speranțelor că vor avea o viață decentă și sigură, în ultimă instanță, al conducătorului decent și cinstit, dacă nu neapărat providențial.

Câtă vreme treci prin fața lor fără să-i întrebi ce-i doare, de ce protestează, ce vor de la tine, ce li se pare nedrept, incorect, absurd, ilegal, atunci nu ei sunt în culpă politician ales, ci tu, pentru că nu ai răspunsuri pe măsura dorințelor lor, al căror depozitar te-au ales să fii.

Soluția nu este să te baricadezi în Parlament, un templu al democrației (după cum s-a văzut, dictaturile nu au parlamente), acolo unde se pot purta dialoguri, înainte ca acestea să se transforme într-un monolog al protestului.

Soluția nu este, nicidecum, aceea de a băga pumnul, piciorul, pulanul, capul, în gura protestatarilor din piețe, câtă vreme oamenii aceia nu sunt violenți, nu lovesc, nu atacă dispozitive și obiective.

Soluția nu poate fi ridicarea pe sus a unor jurnaliști, români sau străini, maltratarea lor și aruncarea în dubă, ca în neuitata „Epocă de Aur”. Nu cred că ne-am întors acolo sau că avem de gând s-o facem.

Soluția nu este – cu tot analfabetismul nostru, funcțional sau nu – să-i spui unei personalități, ca Mihai Șora, „Moșule, mergi în pătrățica ta!”, și s-l iei pe sus și să-l arunci la o parte.

Soluția nu e, cu siguranță, aceea cerută de Marian Neacșu, secretar general al PSD, care bântuie Parlamentul ca o fantomă extremistă, invocând aruncarea în dubă a câtorva protestatari nonviolenți. Nu el, ci ei, alegătorii, au tot dreptul să se afle (sigur, organizați) pe holurile și în plenul Parlamentului, oricând, de vreme ce lucrările acestui for suprem, care îi interesează, personal, sunt publice.

Soluția nu e ca ministrul de Interne, Carmen Dan, să-i preseze pe comandanții jandarmilor să le ceară oamenilor lor să fie violenți față cu protestatarul pașnic, întrucât nu ei sunt dușmanii poporului, așa cum se vedeau dinspre CC-ul lui Ceaușescu toți românii care îndrăzneau să-și ceară drepturile. Pentru că executarea unui ordin absurd nu te exonerează, ulterior, de vină.

La urma urmei, toți cei care au uitat un adevăr simplu ar trebui să-și amintească: întotdeauna, dar întotdeauna, violența naște violență, iar spirala violenței nu a îngenuncheat, niciodată, poporul, ci doar pe conducătorii săi, care l-au ignorat/umilit. Mai devreme sau mai târziu.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Veste rea pentru Elena Udrea! Fostul ministru, din nou în faţa judecătorilor. Motivul pentru care...
Evaluare Naţională 2021. Subiectele la Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a...
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Anthony Fauci trage un semnal de alarmă: Cine este mai predispus să se infecteze cu...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
BREAKING: Cum a reușit o grupare de români să fure 2 milioane de $ dintr-o...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Germania trimite o undă de șoc în Europa! Anunțul făcut de Angela Merkel
Are CANCER! Încă o dramă în lumea muzicală. ”E nașpa și sunt speriat. Vă iubesc...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...