Poporul nu e inamicul

Poporul nu e inamicul
Publicat: 21/06/2018, 18:37

Senzația e materială și numai cei care n-au fost pe stadion, în viața lor, nu cunosc forța dezaprobării colective.

Să crezi că, dacă ai puterea „absolută” (conferită și de indolența câtorva milioane de „nealegători”), ți se cuvine să faci orice, e o fantezie costisitoare – în sensul că, mai devreme sau mai târziu, nonșalanța cu care îți ignori poporul care te-a chemat/ales să-l slujești te va costa scump.

Nu vreau să reiterez aici diverse momente care au marcat istoria prin „cuantumul” costurilor plătite de politicieni „invincibili”.

Dimpotrivă, indiferent de greșelile pe care le-au făcut, voit sau involuntar, mulți lideri au recuperat din încrederea pierdută, printr-o comunicare ulterioară directă cu partea nemulțumită a nației, cu protestatarul, cu nemulțumitul.

Odată ce pleci de la ideea/enunțul că toți cei care vor de la tine altceva decât ceea ce faci, ales și trimis de electorat în instituțiile statului ca să-l reprezinți/ca să-i reprezinți interesele, sunt plătiți de Soros, de Gulen, sau de mai știu eu cine, înseamnă că nu cu ei e ceva în neregulă, ci cu tine, politician care te temi să dialoghezi cu alegătorul tău, care te temi să accepți că poate avea el dreptate, care te temi să recunoști că ai greșit, voit sau involuntar.

Politicianul la vârf nu se poate manifesta împotriva electoratului, întrucât nu el l-a făcut pe alegător alegător, ci jocul democratic, în schimb, el, politicianul, chiar e făcut lider/reprezentant, de electorat.

Nu cred să existe, cel puțin în democrație, un leadership de stat care să aibă dreptate împotriva alegătorului său, cum nu cred, în ruptul capului, că în aceeași democrație pot ieși în stradă sute de mii de cetățeni cărora le e bine, pentru a cere politicienilor să facă ceva, ca să le fie rău.

Nu-i poți numi pe oameni, tu, cel trimis să-i reprezinți în fruntea statului, șobolani, golani, fasciști, naziști, cumpărați, plătiți, sorosiști, întrucât chiar tu ești întruchiparea/avatarul dorințelor lor lăuntrice, năzuințelor de a fi conduși cum se cuvine, speranțelor că vor avea o viață decentă și sigură, în ultimă instanță, al conducătorului decent și cinstit, dacă nu neapărat providențial.

Câtă vreme treci prin fața lor fără să-i întrebi ce-i doare, de ce protestează, ce vor de la tine, ce li se pare nedrept, incorect, absurd, ilegal, atunci nu ei sunt în culpă politician ales, ci tu, pentru că nu ai răspunsuri pe măsura dorințelor lor, al căror depozitar te-au ales să fii.

Soluția nu este să te baricadezi în Parlament, un templu al democrației (după cum s-a văzut, dictaturile nu au parlamente), acolo unde se pot purta dialoguri, înainte ca acestea să se transforme într-un monolog al protestului.

Soluția nu este, nicidecum, aceea de a băga pumnul, piciorul, pulanul, capul, în gura protestatarilor din piețe, câtă vreme oamenii aceia nu sunt violenți, nu lovesc, nu atacă dispozitive și obiective.

Soluția nu poate fi ridicarea pe sus a unor jurnaliști, români sau străini, maltratarea lor și aruncarea în dubă, ca în neuitata „Epocă de Aur”. Nu cred că ne-am întors acolo sau că avem de gând s-o facem.

Soluția nu este – cu tot analfabetismul nostru, funcțional sau nu – să-i spui unei personalități, ca Mihai Șora, „Moșule, mergi în pătrățica ta!”, și s-l iei pe sus și să-l arunci la o parte.

Soluția nu e, cu siguranță, aceea cerută de Marian Neacșu, secretar general al PSD, care bântuie Parlamentul ca o fantomă extremistă, invocând aruncarea în dubă a câtorva protestatari nonviolenți. Nu el, ci ei, alegătorii, au tot dreptul să se afle (sigur, organizați) pe holurile și în plenul Parlamentului, oricând, de vreme ce lucrările acestui for suprem, care îi interesează, personal, sunt publice.

Soluția nu e ca ministrul de Interne, Carmen Dan, să-i preseze pe comandanții jandarmilor să le ceară oamenilor lor să fie violenți față cu protestatarul pașnic, întrucât nu ei sunt dușmanii poporului, așa cum se vedeau dinspre CC-ul lui Ceaușescu toți românii care îndrăzneau să-și ceară drepturile. Pentru că executarea unui ordin absurd nu te exonerează, ulterior, de vină.

La urma urmei, toți cei care au uitat un adevăr simplu ar trebui să-și amintească: întotdeauna, dar întotdeauna, violența naște violență, iar spirala violenței nu a îngenuncheat, niciodată, poporul, ci doar pe conducătorii săi, care l-au ignorat/umilit. Mai devreme sau mai târziu.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Câţi IT-işti are fiecare judeţ. Cluj şi Timiş la vârf, Mehedinţi şi Giurgiu la coadă
Se fură masiv CATALIZTOARE de pe aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului despre polițistul care a ucis-o pe Raisa. Ce s-a întâmplat peste...
Șoc total: ÎNCEPE RĂZBOIUL! Cel mai puternic om de pe Planetă A SPUS EXACT când...
Cea mai bună veste despre Pfizer! E finalul pandemiei. Toată lumea aștepta asta
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România