Poziția copilului orfan

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Poziția copilului orfan
Un miracol se petrece cu cinemaul românesc

Un miracol se petrece cu cinemaul românesc. De la de nimeni așteptata lui lansare pe plan internațional cu „Moartea domnului Lăzărescu”, al lui Cristi Puiu, urmat de succesele în serie ale lui Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Florin Șerban, s-a împământenit o ciudată, dar, dacă ne gândim bine, românească așteptare a epuizării, a alegerii prafului. E ca un copil de nici 10 ani, orfan, ai cărui părinți vitregi îi pândesc pe față semnele bolii și morții apropiate.

Și totuși, deși Sistemul din România nu face decât te miri ce și mai nimic pentru supraviețuirea lui, cinemaul douămiist rămâne viu. Torța trece la Adrian Sitaru, cu excelentele „Pescuit sportiv” și „Colivia”. Apoi la Radu Jude cu „Toată lumea din familia noastră”, un kammerspiel impecabil condus spre momente actoricești de clasă. Tudor Giurgiu face o comedie populară netrivială, cu accente sociale memorabile, „Despre oameni și melci”.
Iar acum, Călin Peter Netzer cucerește Berlinul cu „Poziția copilului”, o dramă psihosocială având ca punct culminant unul dintre cele mai puternice finaluri din istoria filmului românesc.

Tânărul ucigaș și mama lui se întâlnesc într-un cartier sărac cu părinții copilului spulberat de Audi pe șosea. Încă de când am citit secvența acum câțiva ani în scenariul lui Răzvan Rădulescu și Călin Netzer am simțit dificultatea infernală a rezolvării ei de către actori. O singură nuanță greșită, o lacrimă sau o grimasă în plus, o mișcare a mâinii prea lentă sau repezită și totul alunecă, se falsifică, pică în forțaj sau în melodramă. Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache și Adrian Titieni, sub bagheta lui Netzer, merg pe sârmă, reușind să creeze un sentiment pe care l-am mai trăit doar în finalul „Hoților de biciclete” al lui De Sica – oameni obișnuiți, aruncați de viață unii împotriva altora, în loc să se încaiere, înțeleg că niciunul dintre ei nu e călău, nici victimă, nu e câștigător, nici fericit și că nu se pot ajuta decât unii pe ceilalți, de sus nu vine nimeni să-i salveze.

Nu merg acum mai departe cu comentariul filmului, voi reveni când se apropie premiera în România, deoarece vreau să contribui și eu cu ce pot la aducerea spectatorilor români în săli.

Cred că ei sunt, până la urmă, singura speranță. Autorităților, politicieni, guvernanți, administratori, puțin le pasă de soarta filmului românesc, dintr-un motiv foarte simplu: covârșitoarea lor majoritate sunt un soi de tejghetari lipsiți de orice sensibilitate, aculturali, analfabeți artistic, niște găunoi care nu cred decât în putere, bani și cinism. Doar când apare vreun premiu internațional mai sar câte unii cu felicitările, poate se lipește ceva capital electoral de ei.

L-ați uitat deja pe ambasadorul României la Londra? Omul cu suplaiul și carnea mistică? Eu nu. Sunt zeci, sute ca el, „politicieni”, „parlamentari”, „diplomați”, niște impostori care fac de râs țara pe afară plătiți gros de la buget. Pentru ei se găsesc fonduri, în vreme ce regizorii care au pus România pe planiglob au ca principală ocupație, înainte de regie, cerșitul, milogeala, mersul din poartă-n poartă pe la firme mari, agenții de publicitate, magnați, fundații ca să strângă bani de-un film.

Sălile pline la filmele românești bune ar fi o manifestație de protest, poate eficientă, la adresa găunoilor de partid și de stat.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide