Președintele din hipermarket și criza alimentară

Președintele din hipermarket  și criza alimentară
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 25/04/2012, 13:09

Președintelui Traian Băsescu îi place să meargă la cumpărături.Nu pare doar un gest de imagine, prin care spune: „Vedeți, sunt totun om obișnuit, ca și voi, nu mi s-a urcat președinția la cap!”,ci, mai curând, o necesară evadare din palat, în care, împingândrelaxat căruciorul printre rafturile colorate, are ocazia să ianemijlocit pulsul mulțimii, să-i cântărească sentimentele care-oîncearcă la vederea sa. Nu se duce la piață – deși, de la reședințasa din Primăverii până la Piața Dorobanți, e o azvârlitură de băț,pe care ar parcurge-o, în pas vioi, în cam 10 minute – ci lahipermarket, poate fiindcă strâmta și zgomotoasa incintă cu produseproaspete este destinația menajerelor, pe când hipermarketul,simbolul consumismului, se lasă, cu ușurință, integrat în drumul dela serviciu spre casă, chiar și de către primul om în stat. Saupentru că înflorirea mega, super-magazinelor din ultimii 7-8 ani afost semnul că românii o duc mai bine, devenind mari amatori deplimbări cu familia printre galantare, iar templul abundenței -cunoscut în comunism doar de aceia care umblau prin Occident, caTraian Băsescu – merită, periodic, o mică ofrandă. Sâmbătă însă,președintele a constatat că „parcă” aceasta a crescut.
„Parcă la lactate s-a întâmplat, dar și la zarzavaturi”, a declaratșeful statului, după ce a trecut pe la casă. Se vede că domnia sanu face cumpărături des și nici nu dă mare atenție prețurilor,altfel ar fi alungat urma de îndoială aruncată de „parcă” asupraconstatării sale. Da, prețurile au crescut nu doar la lactate șilegume, ci și la ulei, zahăr, carne și pâine. Hipermarketurile pecare producătorii autohtoni le acuzau că marginalizează produseleromânești, marfa acestora provenind, în proporție de 80 la sută dinimport, cumpără mult și ieftin, vânzând, de asemenea, în cantitățimari și la prețuri mai mici decât restul magazinelor. Dacăpreședintele ar fi intrat într-o alimentara de cartier sau ar fidat o tură prin piețe, unde intermediarii mai au un pic și fackilogramul de cartofi cât cel de aur, ar fi obținut o imaginecorectă despre prețurile alimentelor și despre potențialul lor demărire, în următoarele luni, asupra căruia FMI avertiza, în urmă cudouă săptămâni, legându-l de o posibilă depreciere a monedeinaționale și de reajustarea prețurilor la mărfuri și energie lanivel global. Există, totodată, rapoarte ale ONU, ce le pot păreaunora alarmiste, despre iminenta criză alimentară mondială din2011, iar un studiu japonez, preluat de publicația BusinessInsider, plasează România într-un grup de 25 de țări (alături deChina, India, Filipine, Maroc, Algeria, Egipt, Bulgaria, Ucrainaetc) extrem de expuse. Unele state, precum Rusia, și-au luat dejamăsuri de precauție, extinzând interdicția exportului de cerealepână în decembrie 2011.
După ce a văzut pe Discovery documentarul despre suprapopulare, șipreședintele a tras concluzia, acum vreo doi ani, că „următoareacriză va fi cea alimentară, datorită creșterii explozive apopulației”, adăugând că România „trebuie să se pregătească pentruastfel de vremuri”. Din câte știu, nu a făcut-o, fiind dependentă,conform Ministerului Agriculturii, în proporție de peste 50 la sutăde importuri. Dar bănuiesc că, în hipermarketul curat, uscat șifrumos ambalat, președintele Băsescu nu caută marfa denaționalitate. De altfel, privite de acolo toate crizele suntaproximative. Financiară – „parcă” pe undeva, dar nu la noi,economică – „parcă” a fost, dar ne-am revenit, alimentară – „parcă”în viitorul îndepărtat, mai avem timp, mâncarea – „parcă” s-ascumpit, dar pe ici, pe colo. Așa se face că, deși anunțate dintimp, ele ne prind nepregătiți, guvernanții parcă locuind în celmai tare hipermarket.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...