Președintele jucător, antrenorul Naționalei?

Președintele jucător, antrenorul Naționalei?
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 03:25

Președintele Băsescu pare că vrea să se așeze sub semnulIstoriei. De luni de zile nu a mai intervenit în luptele politice,lasă guvernul Boc să fie mursecat de opoziție, sindicate și presă,încearcă să-și compună o agendă consistentă de politică externă, deinteres direct pentru România: returnarea datoriei Rompetrol decătre Kazmunaigaz, metroul finanțat de japonezi, întărirealegăturilor cu conducerea necomunistă a Moldovei. Pare că nu maidorește să fie un președinte jucător, ci antrenorul Naționalei.

În această ipoteză, invitarea grupării „independenților” ladiscuțiile cu reprezentanții partidelor parlamentare pe temamodificării Constituției proba exact contrariul: că dl. Băsescu nuse poate desprinde de bumbăceala politică între partide, că nu sepoate situa la nivelul chestiunilor de interes național, așa cumpretinde.

„Independenții” încă nu s-au constituit ca partid, PartidulTraseiștilor, cum cred că se va numi, având ca simbol o poșețică deumăr cu curelușă lungă. Ei nu pot fi cuprinși în formula oficialăde invitație de la Cotroceni: „consultări cu partidele șiformațiunile politice reprezentate în Parlamentul României”.Noțiunea de grup parlamentar este fără nici o relevanță la nivelnațional, ține de bucătăria internă a Parlamentului. Prezența”independenților” este rezultatul dorinței personale a d-luipreședinte, stăpânul lor politic. Tocmai de aceea, o mișcarepolitică și diplomatică de nivel superior ar fi fost neinvitarealor acum de către președinte, ci când vor fi devenit partid.

Ce s-a întâmplat este, firește, joc politic: era de presupus căPNL și PSD se vor ridica de la masă, refuzând să-i legitimeze înfelul acesta pe foștii lor membri de până mai ieri. Dacă am fi fostpe vremea guvernului Tăriceanu, dl. Băsescu ieșea și înfieraincapacitatea PNL și PSD de a-și depăși orgoliile, desconsiderareainteresului național, refuzul dialogului, urmărind să câștige niștepuncte la electorat. Acum, după ce, aidoma unui boxer care a statprea mult dincoace de corzile ringului, a trimis din reflex niștecroșee către d-nii Antonescu și Ponta, pe care i-a separat depropriile partide (n-a spus că PSD și PNL au plecat) și între ei,umilindu-l pe Ponta prin plasarea lui de vreo trei ori la rând laremorca lui Antonescu, dl. președinte a făcut un pas înainte sprecondiția de antrenor al Naționalei reinvitând PSD și PNL laconsultări separate.

Dar și un pas înapoi, precizând că va continua să-i cheme șidățile următoare pe traseiști, gest prin care președintele intră încontradicție cu sine însuși. D-sa susține ferm reducerea număruluide parlamentari. Asta, firește, nu ca scop în sine, ci pentrureformarea, îmbunătățirea clasei politice. Dar, atunci, cum poateîncuraja traseismul, care e una dintre plăgile vieții politiceromânești coborâte la nivel de tejghea în ultimii 20 de ani? Crededl. președinte că poporul ar aproba prin referendum lichidareatraseismului cu o majoritate mai puțin covârșitoare decât în cazulîmpuținării parlamentarilor?

În fine, și un aspect omenesc. N-am putut să nu surâd când l-amvăzut pe dl. Băsescu cum nu se mai dezlipea de microfon, cum lungeavorba așteptând și alte întrebări degeaba ale jurnaliștilor. Parcăera Ion Iliescu la congresul PSD după ce s-a declarat „brand”capitalist. În mod evident, „viața politică discretă” pe careanunță dl. președinte că o va duce nu-i face bine la sănătate.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...