Președintele merge pe sârmă

Președintele merge pe sârmă
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 03:43

Președintele Traian Băsescu vorbește, câteodată, de ai zice căeste cel mai înțelept om de pe planetă. Nu-și mai descarcă nerviipe presă, nu-i mai altoiește pe moguli, nu mai aruncă sarcasmeOpoziției și nici nu se mai imaginează ordonând „Ostași, trecețiPrutul!”. Este potolit și concentrat pe ceea ce are guvernul defăcut, fiind mult mai clar decât premierul Emil Boc, în aceastăprivință.

În interviul acordat RRA, a doua zi după aprecierile publice dinpartea FMI, șeful statului s-a aflat într-un din aceste raremomente.
Recomandarea președintelui pentru clasa politică și, în special,pentru guvernanți este chiar una pe care el însuși a încălcat-o nuo dată: „Responsabilitate și prudență!”. De data asta însă, s-astrăduit să o respecte, părând că el însuși face echilibristică, întimp ce, așa cum constata „România merge pe sârmă”.

Traian Băsescu pare să aibă îndoieli asupra capacitățiiCabinetului de a rezista tentației populiste și presiunilorexercitate de partidele care îl compun, pericolul luării unormăsuri cu priză electorală, dar fără acoperire economică fiindinvocat de mai multe ori. Spre a tempera așteptările bugetarilor șigraba unor parlamentari de a recalcula salariile, a repetat căacestea vor fi „recompuse”, numai dacă nu vor fi „derapaje majore”,plătirea datoriei statului către cetățenii de la care a luat bani,anul trecut, fiind însă o prioritate. În rest, despre reducereataxelor și indexarea pensiilor – nici gând, tot așa cum niciasistența medicală nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat,fiindcă statul nu mai dă niciun leu în plus „până nu se face ordineîn sistem”.

Comisia specială de la Cotroceni lucrează însă în loculministrului Cseke Attila, pregătind pentru sesiunea de toamnă LegeaSănătății, care modifică, printre altele, modul de administrare aspitalelor, Traian Băsescu văzându-le pe unele puse sub tutela unorfundații. Președintele și-a permis însă și câteva accentecategorice, dând drumul în eter unor lozinci, care, pe oricedomeniu le-ai lipi, sunt lipsite de conținut: „Nu mai putem toleracangrena!”, „Nu mai finanțăm ineficiența”. Aici, domnul Băsescuavea în vedere companiile de stat, care fie vor fi lăsate să intreîn faliment, din cauza datoriilor mari, fie – cele pentru care maiexistă speranțe – vor fi puse sub management privat, fiindcă „mairău ca cel de acum nu se poate”. Deducem, așadar, că, în zona asta,nu mai este nimic de ros și de furat, că directorii aceia puși departid și plătiți cu zeci de mii de euro pe lună și-au făcutdatoria și că, după munca termitelor binecuvântată de guvernanți,resturile sunt aruncate la gunoi. În cazul acesta, cetățenii desprecare președintele știa că-l înjură nu au de ce să fieînțelegători.

Nimic nu l-a împiedicat să impună astfel de măsuri mai demult șisă învețe mersul pe sârmă încă din 2008-2009, când se declaradeschis tuturor măririlor salariale și îi asigura că, în niciuncaz, criza nu trece pe aici, lăsându-se să cadă în cel mai deșănțatpopulism. Practicând echilibristica târzie, nu înseamnă că o șistăpânește, dar întinde sârma la mare înălțime spre a fi văzut și,eventual, aplaudat de spectatori.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021