Mihai Găinușă
03.12.2018
Puterea Gândului

Prezentați arm’!

Prezentați arm’!
F-16 beau ceau cald în hangare când e ger. Avem o Armată de speriat bulgari și unguri. Mihai Găinușă se întreabă, dacă tot îi alocăm 2 la sută din PIB, n-ar fi cazul să avem și soldați?

Din panoplia de triste figuri din giratoriul de la Arcul de Triumf știți cine mi-a lipsit? Nea Nelu. Ăla care a decis ca Ziua Națională să fie când e frig, pe 1 Decembrie. Bine, lipsea și Ceaușescu, dar a avut grijă nea Nelu de el. Am avut, la viața mea, rara ocazie de a jura să-mi apăr patria și comandantul suprem de două ori: o dată sub Ceaușescu și, a doua oară, după ce al doilea comandant suprem l-a împușcat pe primul, sub Iliescu. Cred că doar sub Antonescu s-a mai întâmplat asta. În România modernă. Că pe vremea fanarioților, se depunea jurământul din nou, de fiecare dată când sosea diligența de Istanbul.

Mă uitam la soldații care defilau, o grămadă de fete frumoase, dom’le! N-am avut și eu norocul în armată să împart dormitorul cu niște domnișoare sodat-fruntaș, sergent major și caporălese. Sper că se doarme împreună. Adică nu în dormitoare separate, ca să știi pe cine te bizui în luptă. De exemplu, când ne dădea alarma, eu stăteam în patul de jos și așteptam întâi să sară colegul de sus, Sorin, pe care-l salut. Nu de alta, dar bătea spre sută și la prima alarmă, mi-a dereglat cântarul interior. Altceva era să sară o colegă pe mine! Aș fi fugit la fiecare pat, să le amortizez căderea.

Frumoasă armată, dar subțire. Din cauza civililor de la tribuna oficială, tinerii în putere au plecat din România. Cu efectivele pe care le mai avem, cred că-i speriem maxim pe bulgari și pe unguri. Care oricum n-au treabă cu noi, sunt ocupați mai mult cu autostrăzi, stațiuni turistice și construirea de țări moderne. Noi avem o strategie aparte: testăm sirenele antiaeriene miercurea și construim biserici toată săptămâna.

Ia ghiciți ce se construiește în curtea Ministerului Apărării de la București, fix lângă Catedrala Neamului? Exact: o capelă. Când sunt nici 150 de metri până la biserica din fața Catedralei, militarii ar obosi, așa că se roagă în incintă. Măcar dacă le-ar da câte-o mitralieră la toți preoții, să avem o încă forță de elită, de 40 de mii de sutane. Batalionul de Împărtășanie.

Sper că e toată lumea conștientă că, dacă ne atacă rușii Doamne ferește, până facem noi cerere scrisă la americanii să ne împrumute rachetele Patriot, Putin ne-a confiscat deja Ministerul Apărării și patriarhul Kiril poansonează clopotele, ca să-și graveze propria barbă? Mai ales dacă atacă într-o zi friguroasă, când avioanele F-16 beau ceai cald în hangare la Borcea, că e pista înghețată. Ăștia chiar n-au auzit de piste încălzite?

Pe bune, acum: chiar n-ar trebui să reintroducem stagiul militar obligatoriu? Bunicul a făcut armata în război, tata a fost ofițer de carieră, eu am dârdâit cu Kalașnikovul în mână la Revoluție, poate că și fii-miu ar trebui să știe să ia ținta în vizor prin cătare și cuiul cătării?

Asta dacă tot ne dăm patrioți și punem stegulețe fâlfâind la geamul mașinii și aplaudăm domnișoarele rujate din cabina transportoarelor. Să știe și diviziile de tinereii cu pantalonii căzuți, fani manele, cazinou și pariuri online, cum să arunce cu grenada ca să-și apere țara asta cool.

Tot alocăm 2 la sută din PIB Armatei, n-ar fi cazul să avem și soldați? Care să învețe puțină instrucție, înainte să plece la muncă în Spania sau Italia. Așa cum, în ritmul ăsta, o să plece și copiii pe care i-am văzut aplaudând parada militară.

 

Inchide