Profesorii cei buni

Profesorii cei buni
Publicat: 02/07/2014, 08:20
Actualizat: 03/10/2015, 02:46

În clasa a 12-a, m-am hotărât să dau la Litere, la fel ca o prietenă de-ale mele, care îmi era, de altfel, și colegă de liceu. Complexate că veneam de la Real și temându-ne că cele șapte ore de matematică pe săptămână nu ne vor ajuta să facem față concurenței de șapte umaniști pe un loc, am început să ne căutăm un meditator.

Am nimerit astfel în sufrageria încărcată de bibelouri a unei profesoare care ne-a ținut în picioare și ne-a explicat că ea lucrează „doar cu vârfurile” și că, dacă nu suntem în stare să ne ridicăm la acest nivel și vom pica examenul, nu e vina sa. Ni s-a părut ciudată această atitudine, dar am fost totuși de acord să facem meditații cu ea. După câteva exerciții standard de gramatică și câteva comentarii nemișcate, generație după generație, în litera lor precum letopisețele, ne-am luat inima în dinți și i-am spus că renunțăm. Am început să căutăm apoi, destul de îngrijorate de timpul care trecea, un alt profesor care să ne învețe secretul unei note mari la examene. Eu una eram speriată de-a dreptul, gândindu-mă cum țes profesorii universitari, la fiecare subiect, câte o capcană în care urma să îmi frâng eu viitorul. Pentru că, mă gândeam eu atunci, dacă nu intri din prima la stat, la facultate, viața ta este, pe vecie, distrusă.

Printr-un lung șir de cunoștințe, am fost recomandate unui profesor, care ne-a primit în casa lui veche cu un aer puțin mirat. Am avut o scurtă discuție, la capătul căreia ne-a întrebat, cu un aer stânjenit, de ce credem noi că avem nevoie de meditații. Gândindu-mă că ar putea să ne refuze, i-am spus că nu ne simțim pregătite pentru examen și că vrem musai ore suplimentare. A rămas că ne vom vedea o dată pe săptămână, să avem niște „discuții” despre cărțile pe care le-am citit, că vom dezbate dacă avem eventuale neclarități și a dat din capul locului de înțeles că examenul în sine nu este o problemă. Iar în loc să mă tem de eșec, am început să mă pregătesc, fără să-mi dau seama, pentru succes.

Ne-am văzut timp de mai multe luni, vreme în care am scris foarte puțin, nu mai mult de jumătate de caiet studențesc. Fără să primim vreodată vreo temă pentru acasă, veneam în schimb la meditații cu cărți citite, fie că erau sau nu în programe pentru admitere. N-am discutat niciodată despre rețete de succes, punctaje și bareme, ci despre povești, oameni, vremuri și lucruri care mergeau în pas cu ele. Nu ne-a ținut lecții de gramatică, ci, în puținul timp pe care l-am avut la avut la dipoziție, am făcut acele exerciții care nouă ni se păruseră dificile. Nu ne-a spus niciodată că suntem deștepte ori grele de cap, dar ne-a tratat ca pe niște oameni puternici, care pot avea succes în tot ceea ce-și propun, nu doar în cazul unui examen, pe care îl trata ca pe un simplu detaliu.

Când ne-am întâlnit, întâmplător, după mulți ani, am simțit nevoia să-i mulțumesc. A zâmbit și a spus: „Nu, nu. Nu mie. Dumneavoastră ați reușit”. Este o lecție care valorează enorm și astăzi, când dramele legate de elementul predicativ suplimentar au rămas la ani lumină distanță.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...