• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Proteste în București. Golanul și huliganii

Proteste în București. Golanul și huliganii
"M-am săturat de toți masonii! Să s-aleagă prafu'' de ei! Oamenii ăștia să plece pe Marte!"

„M-am săturat de toți masonii! Să s-aleagă prafu’ de ei! Oamenii ăștia să plece pe Marte!”. Un băiat, cam de 30 de ani, explică de ce, cu fularul pe gură, „protestează”.

Ce e clar

Nimeni nu a chinuit poporul român mai tare decât poporul român.

Niște băieți cu treninguri, fulare peste dinți (credeți că au ceva de spus?), glugi pe cap și pe minte, lovesc, dau, sparg, aruncă.

La Piața Unirii s-a strigat unirea jegului, suburbanului, animalicului. N-am mai auzit jos Băsescu, sus Arafat, n-am mai auzit nimic. Pentru că nu e nimic de auzit. Dorința de distrugere nu are glas, are execuție. Nu are scop clar, are adrenalină.

Generația ultrașilor a confiscat protestul. Victimele au devenit agresori. Și dacă asta va duce la schimbare, chiar și la schimbarea cuiva, eu nu vreau să fac parte din ea.

Ce nu e clar

Nu vreau să mă gândesc că e ceva planificat, urzit în niște laboratoare obscure. Mi-e și teamă să creditez laboratoarele cu inteligența alcătuirii unui plan în care e unit golan cu huligan.

Cât de aproape suntem de revoltele de anul trecut din Anglia? Căci asta e comparația firească pe care televiziunile internaționale o vor face. Ce CNN nu vrea foc, pietre și bătăi de stradă în prime-time?

Revoltele din Anglia au avut tot un declanșator politic. Au evoluat într-un fenomen de masă, după ce generația ultrașilor de la ei a văzut că se poate. Li s-au alăturat tinerii părăsiți de valori, părinți, partea greșită a generației touch-screen. Cei care au vrut pur și simplu o doză de extrem. Și nu au o limită.

Societatea, familia preocupată să câștige salariul minim sau, pentru că aici nu e nicio legătură cu statutul social, familia preocupată să câștige un loc mai bun în multinațională, nu au avut timp să le-o arate, să le arate care e limita.

Avem noi o astfel de generație? Tineri liniștiți care din nimic, fără să creadă într-o cauză anume, iau piatra în mână, sparg vitrine, fug cu LCD-ul din magazine?

Cred că nu. Sper să nu mă înșel.

Ea, însă, apare amenințătoare. E generația celor care mă fac să nu-mi pot duce copilul pe stadion. E generația celor care fac coadă la magazinele de vise. Sunt și unii din generația celor care nu au luat bac-ul anul trecut. Nu vreau să cad în păcatul generalizării. Dar ce credeți că vor face acești tineri peste câțiva ani?

Vor scanda liniștiți, într-o piață: Jos dictatorul!

Si revin la primul rând al acestei notițe: nimeni nu a chinuit poporul român mai tare decât poporul român.

Legea Sănătății? Ce spuneți de legea educației? Reformă? Cu CINE?
Politicienii? Băsesecu? Cel care… Completați dumneavoastră liniile punctate. Antonescu? Cel care nu are. Nu am avut de unde să-l iau pe domnul Antonescu în aceste zile. Înțeleg că în această seară a îndemnat simpatizanții PNL și PSD să se alăture „pașnic” protestelor. Între cărămizile aruncate la Universitate, sau între flăcările de la Unirea?

România are nevoie de mai mult. Mult mai mult. Altfel nu facem decât să continuăm ceea ce ne iese la perfecție: să ne chinuim singuri.

Inchide