Protocoalele nimicului

Redactor:
Rodica Ciobanu
Protocoalele nimicului
Într-o vreme, când liderii politici mai ieșeau la plimbare, duminica, prin parc, erau la modă convențiile cu electoratul, pe durată determinată

Într-o vreme, când liderii politici mai ieșeau la plimbare,duminica, prin parc, erau la modă convențiile cu electoratul, pedurată determinată. Adică partidele înșirau, pe o coală A4, legileși măsurile pe care le vor pune ele în practică în primul an deguvernare, angajându-se să le respecte întocmai și cerândalegătorilor să le acorde girul. Defuncta CDR a încheiat un astfelde contract, în 1996, însă s-a văzut repede că nu poate să-lrespecte, fapt ce a dus la excluderea din parlament a principaluluipartid responsabil – PNȚCD. În 2004, contractul s-a transformat înalianță pe timp nelimitat, fosta A.D.A. adăugând accentesentimentale legăturii sale cu electoratul pe care și-l lua tovarășde fapte istorice. Nici de această dată partidele nu s-au ținut decuvânt, ba mai mult, „alianța cu poporul” părea să fi devenit, anultrecut, una împotriva poporului, acesta din urmă pierzându-șiîncrederea în președintele Traian Băsescu și în PDL. Ca urmare aacestor răsunătoare eșecuri, forțele politice nu mai semnează nimiccu electoratul, ci parafează protocoale, între ele. Sunt documentede uz politic strict intern, din care cetățenii nu-și pot face nicicea mai vagă idee despre ce îi așteaptă.
Protocolul dintre PDL, UDMR și UNPR, intrat, ieri, în vigoare, dupăo scurtă ceremonie la Palatul Parlamentului, enunță câteva liniigenerale de politică economică – relansare, stabilitate, susținereamediului de afaceri, absorbția fondurilor europene -, dar niciomăsură concretă. PDL și sateliții par să nu aibă habar ce vor facela guvernare, în viitor, stabilindu-și agenda, ca și până acum, dinmers și în funcție de ceea ce zic FMI și Uniunea Europeană.Majoritatea legilor pentru care guvernul și-a asumat răspunderea înParlament – Legea Educației, Legea pensiilor, a salarizării, CodulMuncii etc. – nu au făcut parte din oferta electorală a PDL în2008, astfel încât partidul să fie votat în cunoștință de cauză, ciau constituit surprize post scrutin, întâmpinate cu proteste destradă. Și de această dată, PDL se așteaptă să fie votat în orb. Lafel procedează USL, care, după trei protocoale încheiate întrePSD-PNL-PC plus unul cu sindicatele, tot nu spune ce ne pregătește,concret, dacă va veni la putere. Are o singură și fixă idee: săscape cât mai repede de Traian Băsescu și PDL. Aceasta odinamizează de doi ani, nefiind în stare să producă altceva, înparlament, decât moțiuni simple și de cenzură. Dacă s-ar fi bătut,cu aceeași înverșunare, pentru o lege proprie ar fi demonstrat căare o cauză, nu numai un scop, așa însă lasă impresia că, încomparație cu adversarii ei, nu are nimic în plus de oferit. USLmizează pe un masiv vot resentimentar, închipuindu-și că toți aceiacare s-au săturat de Traian Băsescu și PDL vor alerga s-o voteze,neavând altă posibilitate să-și exprime lehamitatea. De aceea, nuse mai obosește intelectual să convingă electoratul că merităîncrederea, ci își dilată cavitatea toracică, scoțând urlete deluptă.
Aceleași găleți goale, la alegerile din 2012, așadar. Aproape că amnostalgii după anii ’90, când alegătorii se câștigau cu subiecte șipredicate, nu cu recipiente din plastic colorat. În ultimii ani,relația dintre clasa politică și electorat s-a dereglat șidegradat, contractul a fost înlocuit cu pomana și trocul, disprețulse manifestă reciproc și nu sunt semne că legătura se va restabiliîn curând. Am, totuși, îndoieli că partidele vor mai împărți, dincasă în casă, găleți goale sau pline. Nu de-alta, dar în elestrângeau vameșii șpaga pentru „regine”.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide