Putred și absurd

Putred și absurd
Superșefii Internelor, Fătuloiu și Tobă, sunt în fine mătrășiți, inspectorului sensibil Șoric, amicul lăcrămos al interlopilor, i se dă în schimb posibilitatea să-și ceară eroic eliberarea din funcție.

Superșefii Internelor, Fătuloiu și Tobă, sunt în fine mătrășiți,inspectorului sensibil Șoric, amicul lăcrămos al interlopilor, i sedă în schimb posibilitatea să-și ceară eroic eliberarea dinfuncție. Faptul descrie perfect gradul de disoluție aautorității la care s-a ajuns în Ministerul de Interne și nunumai.

Disoluție a autorității înseamnă: subalternii își disprețuiescșefii, pentru că știu cu ce se ocupă de fapt, șefii încearcă să semențină în scaun nu prin măsuri necesare luate în instituție, ciprin servirea regimului politic aflat la putere, structurile depoliție din teritoriu „colaborează” mai degrabă cu clanurileinterlope locale decât cu autoritatea centrală, șoricul e mai grosdecât toba, cetățenii privesc îngroziți și scârbiți acest spectacolși nu mai dau doi bani pe autoritatea Poliției și pe capacitatea eide a-i proteja.

Faza autoimună a bolii de disoluție – anticorpii distrugorganele interne în loc să lupte cu microbii – face ca Internele săse mănânce pe dinăuntru, Justiția să se războiască cu judecătoriiși viceversa, Parlamentul să fie rupt în două, Guvernul să atacetoate categoriile sociale, Președinția să se încaiere cu toatălumea. Toți politicienii care fac vorbire despre situația de laInterne au grijă să precizeze că nu e vorba de toată instituția, cidoar de niște „uscături”. Niciunul nu-și asumă o constatare simplă:întreg Ministerul de Interne e putred și putrezirea a început cuani în urmă.

Dictatura comunistă a asigurat o formă de autoritatenedemocratică, nesănătoasă, dar care funcționa. Milițienii știau defrica Partidului. După 1989, niciunul dintre regimurile care auajuns la putere nu a reușit, pentru că nici n-a dorit, săînlocuiască defuncta autoritate comunistă cu una sănătoasă,democratică. Politicienii au cerut Internelor să le serveascăinteresul supraviețuirii la putere cu orice preț, altceva nu i-ainteresat, lăsând în schimb viermuiala postcomunistă din Poliție săse transforme nestingherită în cuiburi de șerpi „capitaliști” dince în ce mai veninoși. Aceasta a fost tăcuta și monstruoasaînțelegere. Nimeni, niciodată, nu a luat cu adevărat măsuri îninteresul cetățeanului.

Fătuloiu spune acum că Tobă e incompetent, obedient (șefulPoliției, obedient – față de cine?!), că nu și-a terminat școala,vorbește de trădări și asasinate la comandă, dar de când seîntâmplă toate astea? De ieri, de când Fătuloiu își vede scaunulamenințat, sau de anii în șir de când Tobă e pe funcție? GuvernulBăsescu îi dă jos pe Fătuloiu și Tobă, dar o face numai după cepolițiștii „au făcut striptiz” cu caschetele la Cotroceni,interesul politic personal al domnului Băsescu fiind direct lezat.Iar dl. Șoric, susținut de frăția polițisto-interlopă din Neamț, nupoate fi dată afară imediat pe baza unor declarații publice caresmulg pur și simplu epoleții uniformei de polițist. Și n-ar fi avutnicio problemă dacă interlopii nu manifestau lipsă de disciplină,împușcându-se între ei.

Ceea ce domină acum în imaginea Ministerului de Interne și nunumai este absurdul. În rândurile de față am încercat sădescriu rațional ce se întâmplă acolo, dar prima senzație care tetraversează când vezi mutrele unor „polițiști” ca Șoric și Fătuloiufăcând vorbiri incredibile, grotești, senzaționaliste la nivel detabloid, e fiorul pur al absurdului. Când clanurile din Poliție,legate de clanurile politice și de cele interlope, se ciocnesc,rezultatul e haosul care așteaptă la capătul corupției.

Înlocuirile de ultim moment de la Interne nu pot schimba nimicesențial. Pentru asta ar fi nevoie de o putere politică hotărâtă săbage bisturiul până la os, chiar cu riscul de a se tăia pe sine.Iar actualii nu sunt preocupați să taie decât salarii șipensii.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide