Rechinii paradisului

Rechinii paradisului
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 03:25

„Camelia o să pună tabloul ei lângă al meu. Pe urmă Evelina o săpună și ea tabloul ei. Și copilul Evelinei la fel”. „Ca la regiiFranței, nu?”. „Da. E minunat”. Dialogul se desfășoară în reședințaDan Voiculescu, în fața tabloului aproape cât peretele al lui DanVoiculescu, între mogul și dl. Alexandru Solomon, realizatoruldocumentarului „Kapitalism – rețeta noastră secretă”. Ironia de maisus este poate cel mai ofensiv moment al d-lui Solomon în relațiad-sale cu „rechinii”, cum îi numește și chiar îi deseneazăregizorul pe îmbogățiții-vedetă ai ultimilor 20 de ani. Altfel,atitudinea d-sale e cât se poate de înmănușată, întrebările -generalități boante, preț al accesului care i se oferă înacareturile lui Voiculescu, Copos, Ioan Nicolae, Dinu Patriciu.

Lăsați la largul lor, rechinii înoată cu grație, ca niște peștiai paradisului care se hrănesc cu alge. Sunt cu toțiisuperior-sfătoși, au un aer evocator, de părinți întemeietori, bachiar își permit, așa cum face Dinu Patriciu, să surâdă cu uncinism tandru: „M-am distrat bine în toți anii ăștia. Mi-a plăcut”.După ce pleacă de la rechin, dl. Solomon practică un spirit alscării, ba chiar al parcării, montând „curajos” arhicunoscutesecvențe de la televiziunile de știri în care se anunță acuzarea,audierea, anchetarea, tărăgănarea, niciodată judecarea rechinilorpentru varii infracțiuni financiare. Michael Moore, cu al săurecent „Capitalism – a love story”, și nu numai, vrând-nevrândreferința la care te duce gândul, este de o incisivitate la fațalocului enervantă și penetrantă, rod al unei documentărijurnalistice în profunzime.

Întrebările cu care își urmărește tenace interlocutorii sus-pușiînțeapă la ficat. De neuitat, pentru mine, felul în care grasulantipatic Moore îl urmărește prin tot viloiul pe legenda încă vie aHollywoodului Charlton Heston, apostolul armelor de foc pentrucetățenii SUA, pentru a-i băga sub ochi o fotografie cu eleviîmpușcați în cap. Dl. Solomon mizează, răsăritean și moale, pemodul în care domnii rechini „se devoalează singuri”. Rezultatuleste un film care mai degrabă asamblează ficțiuni mediatice decâtdocumentează. Ca meșteșug cinematografic, foarte bine făcut, cu ocameră inteligent condusă, secvențe memorabile (Voiculescu vorbindîn băsic english investitorilor, Copos plângându-și de milă,Patriciu desenând rechini și caracatițe…), o muzică aleasă perfectde Mircea Florian.

Pentru o sală cu o cultură peste medie, capabilă să degusteironii cinematografice soft, filmul e o delectare. Publicului românmediu standard însă, nu numai că nu-i va stârni măcar indignare,dacă nu revoltă (așa cum reușește adesea Michael Moore), dar mulțivor spune la sfârșit aproape admirativ: „Uite-ai dracului!”

Iar subsemnatul, încă jurnalist, după ce ies de la”Kapitalismul…” tânărului și indiscutabil dăruitului pentru cinemaAlex. Solomon, am mai făcut un pas spre resemnare și cinefilie.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Cum l-a hărțuit Măruță pe Bendeac. Actorul a făcut totul public. Toți au rămas mască
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Orașul din SUA în care oamenii nevaccinați au primit INTERZIS în restaurante sau săli de...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Imagini scandaloase cu Mircea Geoană care se urcă la volan după ce a împărțit cu...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...