• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Revoluția pensionarilor

Revoluția pensionarilor
Băsescu a pus bomboana pe coliva generațiilor ''30-''40, a milioanelor de oameni sacrificați în numele "idealului comunist" de regimuri isteric sovietizate.

Băsescu a pus bomboana pe coliva generațiilor ’30-’40, amilioanelor de oameni sacrificați în numele „idealului comunist” deregimuri isteric sovietizate. Și nu vorbesc aici doar de gestul dea le fura 15 procente dintr-o pensie mizerabilă, după o viață dedetenție, ci mai ales de nedreptatea și neputința pe care bătrâniisupraviețuitori le simt acut în mușchii slăbiți, în oasele rănite,în toate durerile lor fizice și psihice. Vorbim de impactul unuidemers cinic, de lovitura în plex, aplicată fără socoteală, fărămăsură, fără discernământ. De gestul imperturbabil de a-i băga petoți în aceeași oală. Fostul muncitor, terorizat și „constructor alcomunismului luminos”, beneficiarul „milei” sociale, la preț decâteva sute de lei, stă, pe listele tandemului Băsescu-Boc, alăturide torționarul său, „binemerituosul” câtorva mii – dacă nu zeci demii – de lei, după grad și după nevoi.

Umilința la care au fost supuși a născut în mințile acestoroameni sentimentul de culpă, sentimentul vieții în zadar, al munciipentru nimic. „Realizărilii iepocii” lor au fost confiscate deîmburgheziții revoluției, iar ce n-a meritat să fie însușit zacedistrus, la marginea drumului, simbol al eșecului lamentabil algenerațiilor de sacrificiu. Iar Băsescu le-a pus în cârcă șiaceastă ultimă cocoașă – criza.

Revolta lor, firavă, înceată și obosită, e acoperită azi fie destrigătul acut al cruciadei pamperșilor, fie de răgetul canonadeisindicaliste. Iar atunci când bioritmul unei zile bune a urcat pebuclă și a împins spre zidurile Cotrocenilor o mână de pensionari,dintre cele trei sute care își pierdeau suflul între plâns șirevolta strigată, imediat au apărut două tabere care să leconfiște, încă o dată, disperarea inutilității.

De-o parte, detractorii – oamenii puterii, media pro-Băsescu șipoliticienii din arcul guvernamental – au spus că pensionarii ceimai vocali „sunt cumpărați de PSD”, că „fac jocurile stângii”, „cănu pot înțelege solidaritatea”, că sunt – ce tragicomedie -„nucleul dur”.

De partea cealaltă, televiziunile de știri, ale „mogulilor”, aureluat obsesiv evadarea din pluton a celor mai întremați și atacul”la baionetă” al porții Cotrocenilor ca pe un „quot eratdemonstrandum”. Politicienii opoziției s-au precipitat, vorbinddespre răscoală, despre răzmeriță, despre „grecizareaRomâniei”.

În tot acest timp, marcați de umilința generației lor desacrificiu, inoculată în suflet an de an, grosul pensionarilor,revoltați și deznădăjduiți, fac și desfac planuri de „luptă”,invadând băncile tuturor parcurilor din țară. Fac și desfacstrategii de „atac” la toate cozile magazinelor ieftine. Pun lacale „lovituri” împotriva guvernului și președinției, în mijloacelede transport în comun, acum cât încă sunt pe gratis.

De ieșit în stradă – foarte posibil – nu vor ieși – din teamă,din bun simț, de jenă, de lehamite. Într-un fel sau altul se vorlăsa, încă o dată, călcați în picioare de groparii țării, care sepregătesc să-i îngroape și pe ei. Ca gest suprem al încheieriiconturilor cu „inutila generație de sacrificiu”. Pentrusupraviețuitori, e posibil ca, la anul, pensiile „să revină laloc”.

Inchide