Româna – ca matematica

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Româna – ca matematica
Dacă tot am comentat niște subiecte de matematică, sunt întrebat ce părere am și despre cele la limba română. Am aceeași părere ca și în cazul subiectelor matematice: nu au fost „grele".

Dacă tot am comentat niște subiecte de matematică, sunt întrebatce părere am și despre cele la limba română. Am aceeași părere cași în cazul subiectelor matematice: nu au fost „grele”.

CLICK PENTRU A MĂRI

La subiectul I, textul din Nuntă în cer, punctul 1, puteai să nuai imediat în minte sinonimele pasiune sau chin, caznă pentrupatimă, dar sinonim pentru despărțire n-ai cum să nu știi.

La punctul 2, nu trebuie să știi, e suficient să gândești:punctele de suspensie prelungesc ideea din propoziție, îi dauextensie metafizică, trimițând la tot ce ține de teluric, dematerial, de „marile nunți ale pulberii”, prin opoziție cu „nuntaîn cer”, împlinirea supramaterială a iubirii care transcendepământescul și omenescul, sublimând în divin.

Punctele 3, 4 și 5 sunt banale, punctul 9, iarăși, nu-ți ceredecât să gândești și să știi să te exprimi.

Subiectul al II-lea prezenta o anume dificultate legată de ideeacă tot ce spune un clasic e adevărat, greu de scos din capul unuielev. Asta pentru că, în opinia mea, afirmația lui Nichita Stănescu”a avea un ideal înseamnă a avea o oglindă” este cât se poate defalsă și n-aș fi avut cum să comentez decât în acest fel.

Oglinda este simbolul consacrat al reflectării aparenței. Înoglindă nu vezi decât cum arăți, nu cum ești. Or, idealul nu ținede aparență, ci de esență. Dacă ceea ce vezi în oglindă înseamnăideal, atunci ai mari șanse să te numești Adolf Hitler, NicolaeCeaușescu sau Oana Zăvoranu, căci și ea are oglindă.

Cunoașterea de sine se poate încerca nu privind o oglindă, ci olumânare aprinsă, într-o cameră întunecată și pustie, după ce te-aiciocnit de viață.

Uitându-te în tine însuți la ce nu-ți arată oglinda poți săgăsești ceea ce se numește ideal. Sau să nu.

Ca reflexie fidelă a ființei tale materiale, doar că inversatăoptic, oglinda nu poate da seamă decât despre scopuri, nu despreidealuri. A năzui să mănânci pe săturate, să nu fii strivit și săte acuplezi cu cât mai multe femele sunt și scopurile unui șobolanadult. Ideal înseamnă să trăiești sub semnul unei idei, ceva cedepășește conturul ființei tale, condiționările biologice șicontravine, de multe ori, scopurilor tale. Un șobolan cu ideal,dacă se trezește cu o bucată de salam căzută din cer la botul lui,nu se repede s-o înghită, deoarece nu a alergat pentru ea, nu atrecut prin primejdii, nu a visat-o îndeajuns înainte s-o vadă.

A avea un ideal înseamnă a arunca toate oglinzile din casă.

Cât privește subiectul al III-lea, mulți dintre elevi s-aunăpustit să scrie despre „Ultima noapte de dragoste etc”, romanulprețios și plicticos al lui Camil Petrescu, alegându-l ca personajpe Gheorghidiu, nu numai pentru că n-au știut lucrul elementar căexistă un gen dramatic, dar și pentru că în legătură cu acest romancirculă cele mai tocite „rezumate”, prefabricate verbale care par osoluție alternativă la a gândi. Că e vorba de teatru, și nu deroman, se mai putea deduce citind cu atenție enunțul subiectuluipână la sfârșit, unde apare indubitabila sintagmă dramaturgică”indicații scenice”.
În încheiere, pun o întrebare: dacă la profilul uman nu se cerematematica, nu ar fi simetric corect ca la profilul real să seceară doar limba, nu și literatura română?

PS

Pentru cei care obiectează cum că oglinda nu-i oglindă deoareceemițătorul zicerii este de meserie poet și, deci, trebuie să”poetizăm” afirmația ca la cenaclul Ienăchiță Văcărescu dinȚăndărei: în această ipoteză, „poetică”, cugetarea lui NichitaStănescu, într-adevăr, nu mai e doar falsă, e o filosofeală nicimăcar gingirlie, cu aromă de inepție. În același spirit, vă propunși eu să interpretăm maxima „a avea dreptate înseamnă a avea ungeam termopan”, știut fiind că ea aparține autorului liric EduardMangâru.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide