România, în menghina crizelor

România, în menghina crizelor
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 23/04/2012, 20:28

„Trăim momente cu adevărat dramatice”, declara președinteleBăncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, în opiniacăruia economia continentului nostru se află în situația cea maidificilă după al Doilea Război Mondial, dacă nu chiar după primul.Principala cauză este că unele țări, cum este și cazul României,s-au întins cu mult peste cât le ține plapuma.

Creșterea excesivă a cheltuielilor publice și rigiditatea piețeimuncii au erodat constant competitivitatea țărilor care întâmpinăacum mari dificultăți financiare. În ultimii 5 ani, salariul mediureal a crescut în Ger­mania cu 2% pe an, în timp ce în Greciamajorarea a fost de 46%. Și în România salariile bugetarilor aucrescut într-un an cât ar fi permis productivitatea muncii în treiani. Așa se explică faptul că, între 2004 și 2010, cheltuielilepublice cu personalul au sporit de la 4,6 la 9,5% din PIB.

Criza din zona euro a izbucnit în Grecia, țara care a făcut celemai mari excese, și a demonstrat tehnocraților de la Bruxelles căeste suficientă o verigă slabă pentru ca întreg lanțul UniuniiEuropene să se rupă. O asemenea realitate, deloc liniștitoare, aconvins Berlinul, care până atunci a jucat rolul călărețuluisolitar, să accepte participarea la planul de stabilizare de 750 demiliarde de euro. Este vorba de o sumă uriașă, mai mare decâtPIB-ul Finlandei și cel al Olandei la un loc, dar prin care, așacum avertizează BCE, Europa câștigă numai timp, și încă puțin timp.Țările vulnerabile (Grecia, Portugalia, Spania și Italia) trebuiesă profite de răgazul pe care îl dă planul de salvare și să taierapid și consistent din deficite, deoarece un alt fond de sprijinnu va mai putea fi creat. Toate țările Uniunii Europene audeficite, mai mari sau mai mici, și fiecare stat pune în prim-planacoperirea propriilor găuri din bugetul public. Problema este că,dacă europenii au nevoie de o serioasă cură de slăbire, ei nu suntpregătiți, deoarece oamenii politici nu le-au explicat clargravitatea situației. Reformele necesare trebuie însă puse înpractică fără întârziere, pentru simplul motiv că fondurile recentdeblocate nu vor fi suficiente să salveze zona euro. Cele 750 demiliarde de euro nu reprezintă, după specialiștii de la Bruxelles,decât 18 luni de nevoi de finanțare a celor mai vulnerabile țăridin Euroland.

Dificultățile financiare care confruntă țările din zona eurocomplică și mai mult situația României, care va trebui săimplementeze rapid măsuri de ajustare bugetară pentru a face fațăcrizei interne. România a cumpărat și ea timp, prin acordul deîmprumut cu FMI și Uniunea Europeană, dar guvernanții noștri nu auștiut să profite de un asemenea răgaz pentru a face ajustările carese impuneau în mod treptat, nu brutal.

cordul cu FMI se va încheia peste 12 luni. Ce vom face dupăaceea? Vom lua alte împrumuturi pentru a plăti pensiile șisalariile din sectorul public? Ar fi sinucidere curată. Pentru că,în absența credibilității, pe care am pierdut-o de ceva timp,costurile împrumuturilor ne-ar duce rapid în încetare de plăți. Deaceea, în 2010, nu mai trebuie să târâm bugetul înainte cucheltuieli finanțabile din venituri excepționale. Apoi mai trebuieavut în vedere că, dacă în sprijinul Greciei au sărit celelaltețări din zona euro, FMI și chiar state europene care nu au adoptatîncă moneda unică, pentru România nu va întinde nimeni o mână deajutor. Publicul din țara noastră trebuie deci să înțeleagă că,mizerabile cum sunt, salariile bugetarilor și pensiile nu aufinanțare pe termen mediu și lung. Pe de o parte, măsurile deausteritate cerute de tăierea propriilor deficite vor duce lascăderea cererii interne, iar, pe de altă parte, criza din zonaeuro, principala piață de desfacere pentru produsele noastre deexport, la reducerea cererii externe.

Economia românească va fi astfel prinsă ca într-o menghină, dincare nu va putea să iasă decât cu profesionalism și înțelepciune.Din păcate, nici una, nici alta, nu ne-au prea caracterizat înultimii 20 de ani. Poate acum vom avea șanse mai mari. Riscurilesunt enorme.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...