România nu-și poate lega romii de glie

România nu-și poate lega romii de glie
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 26/04/2012, 12:45

Amânată pentru a doua oară, aderarea României la Spațiul Schengen se anunță a fi o cursă de durată. Până luna viitoare, când chestiunea ar putea fi pusă, din nou, în discuție de către liderii UE, lacunele care ni se impută nu se umplu de la sine și nici regretele partenerilor pentru prematura admitere a țării noastre în Uniune nu se sting. Războiul lalelelor, al brânzei și al cui se va mai nimeri vor aduce un iz de rânced într-o atmosferă deja deteriorată de suspiciuni și acuzații reciproce. Eurodeputatul finlandez Sarri Essayah are dreptate: o țară este pregătită de Schengen sau nu este, nu merge cu jumătăți de măsură. Or, România și-a securizat granițele din punct de vedere tehnic, dar mai are mult de lucru cu cei care le păzesc și cu anumiți cetățeni ai săi, care trec, prin ele, spre Vest.

Arestările în masă, operate printre vameșii și polițiștii de frontieră din cele patru puncte cardinale, nu au convins UE, deși aveau tocmai acest scop, că punctele de control devin impermeabile, ci, dimpotrivă, au atras atenția asupra dimensiunilor corupției din sistem și a gradului mare de toleranță, cu care a fost tratată de către factorii politici. Din februarie până în septembrie, „normalitatea șpăgii” (realitatea tacit acceptată a ultimilor 20 de ani) nu a putut fi extrasă din capul lucrătorului vamal, a funcționarului român, în general, și înlocuită cu integritatea profesională, fiindcă nu se face, pur și simplu, transplant de mentalitate. România a făcut doar demonstrații dramatice de bune intenții, în al doisprezecelea ceas, când putea să-și rezolve mult mai din vreme corupția din vămi, eliminând, astfel, singură, una din carențele ce i se reproșează, pentru cealaltă având nevoie de ajutor.

Romii români nu mai sunt, de câțiva ani, o problema exclusivă a țării de proveniență, ci a întregii Europe, după cum se vede din măsurile luate de statele în care migrează. Marea Britanie modifică o lege pentru a-i scoate din locuințele ocupate abuziv, primarul Parisului interzice cerșetoria pe Champs Elysees, după ce Franța a eșuat în expedierea lor, acasă, în Italia, Spania și alte țări europene, funcționează acordul de repatriere a minorilor neînsoțiți, pe care autoritățile române îl vor tranformat în Regulament european, au un subcapitol special în Programul Stockholm („Grupurile vulnerabile”), iar Finlanda, ai cărei cetățeni sunt îngrijorați de numărul celor ce stau cu mâna întinsă, în Helsinki, este posibil să treacă și ea la fapte. Dacă legislația i-ar permite, Europa i-ar împacheta, mâine, pe toți, i-ar trimite în România și ar reintroduce vizele, respirând ușurată. Cum însă romii sunt cetățeni europeni, au dreptul la liberă circulație și alte drepturi civile garantate, nu pot fi discriminați și ținuți în țară cu forța. Integrarea lor socială, pentru care statul român nu a făcut nimic, este o chestiune de timp îndelungat, de bani mulți, de preocupare politică și de colaborare din partea comunităților, or toate acestea lipsesc. În consecință, exodul lor către destinațiile bogate nu va fi oprit, oricâtă silință și-ar da, pe vitor, România sau oricâți bani de buzunar li s-ar da, ca să se întoarcă acasă. Liderii UE trebuie să gândească alte soluții, care să vizeze integrarea lor și pe teritoriile statelor membre, precum și o legislație comună mai aspră pentru combaterea fenomenelor deranjante, cum este cerșetoria în scopul căreia sunt exploatați minori și persoane cu dizabilități. Un adult care-și trimite copilul la furat și cerșit ar putea fi decăzut din drepturi și pedepsit pentru abuz oriunde s-ar afla, iar „mâinile mici” să rămână în grija statelor. Franța a semnalat că va repatria 5000 de minori neînsoțiți, de care serviciile sociale românești abia se vor putea ocupa. Cei mai mulți vor fi recuperați de părinți, spre a o lua de la capăt. Așadar repatrierea nu reprezintă o soluție, ci este necesară o nouă abordare a problemei romilor, fără de care aceștia riscă să devină ținta mișcărilor extremiste, cum li se întâmplă deja, în Cehia, țiganilor stabiliți în nordul Boemiei. Acasă la ei, romii noștri sunt pe cale de a fi socotiți singurii vinovați pentru proasta imagine a țării și pentru apariția sentimentelor antiromânești în state altădată prietenoase. Și, cum lipsea țapul ispășitor pentru eșecul aderării la Schengen, iată că l-am găsit!

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Se schimbă Codul Rutier în 2022. Pe ce drumuri se va merge cu o viteză...
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...