Românii spun că „au trăit bine”. În comunism

Redactor:
Marian Sultănoiu
Românii spun că „au trăit bine”. În comunism
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a dat ieri publicității un sondaj din care reiese că situația e albastră și chiar pe dosul targetului instituției

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și MemoriaExilului Românesc a dat ieri publicității un sondaj din care reiesecă situația e albastră și chiar pe dosul targetuluiinstituției.

Adică românul respondent zice că nu are nici memoria crimelor,nici a exilului, ci doar a roșului decolorat din drapelulPartidului Comunist, care s-a transformat, astfel, în roz. Peste 60de procente dintre reprezentanții poporului în respectivul sondajsusțin că ideea de comunism este cât se poate de bună, doar că,spun câteva zeci de procente dintre ei, a fost cam prost aplicată.Aici tind să-i cred pe respondenți, ținând cont că 78 la sutădintre ei consideră că au scăpat neatinși de „binele ” comunist.Dacă „ideea” ar fi fost bine aplicată, procentul acestora ar fifost, cu siguranță, mult mai mic.

Nici Ceaușescu și nici Dej nu au fost dați uitării, deși”memoria” ar fi trebuit să-și amintească tocmai de surghiuniții”Epocii de Aur” instituită de primul, ori de cei îngropați, de-abinelea, în pământul patriei, excavat la Canalul Dunăre – MareaNeagră, de cel de-al doilea.

Dar să nu-i condamnăm sau să-i exilăm pe respondenți! Au scuzalor: degringolada în care sunt condamnați să trăiască, atât dinpunct de vedere social și economic, cât și în perspectivă politică,deformează „realitatea trecutului”. Motivele pentru care românul auitat de teroarea morală la care a fost supus de comunism șidictatură, de anihilarea demnității sale de cetățean, prinreducerea la starea de obiect cu oarecari necesități sunt, potrivitsondajului, „lipsa șomajului”, „existența locuințelor”, „siguranțazilei de mâine”, „ordinea și disciplina”.

De ce să n-o recunoaștem, nimic din ceea ce – precar – ofereacomunismul, n-a mai rămas în picioare. Mai mult, nimic nu stă înpicioare din promisiunile democrației. În mințile românilor,vibrează încă îndemnul, devenit ironic „Să trăiți bine”.Raportându-se la acest îndemn, jumătate dintre românii anului 2010spun că, în comunism, „au trăit bine”. Pot fi ei condamnați?!

Inchide