Rugămintea unui strigoi către dl Mircea Badea

Rugămintea unui strigoi către dl Mircea Badea
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 12/11/2012, 18:50

Dacă acum 2-3 ani, subsemnatul mă adresam în calitate de bătrân naiv d-lui Mircea Badea, acum mă văd silit s-o fac în calitate de cadavru. Căci dl Badea m-a declarat aseară mort, în forul său interior. Prin urmare, îi răspund din postura de strigoi.

Motivul decedării mele de viu e faptul că aș fi afirmat în interviul dat la „Pagina de media” că Mircea Badea e un mincinos. Că n-am rostit nicicum, niciodată, așa ceva stă mărturie interviul în cauză, din care, de altfel, dl Badea a reprodus în emisiunea sa fragmentul care îl privea. Fragment pe care, însă, l-a și interpretat, „tradus” prin „deducții” proprii, pentru uzul telespectatorilor, ca să ajungă să pronunțe cuvântul infamant de mai sus. A făcut astfel lucrul pe care chiar îl spun despre dânsul, nu că minte: a indus publicului, cu mijloace nonjurnalistice, ideea că Popescu îl face mincinos. Adică, un fals.

Am menționat în zisul interviu, ca fapt important și pozitiv, că dl Badea nu se pretinde jurnalist, cum procedează alții pentru a-și acoperi o activitate fetidă. Dar dl Badea mă somează să spun ce este jurnalismul și să dau exemple de jurnaliști. Din păcate, nu pot să fac asta în stadiul de descompunere la care a ajuns presa; pot, în schimb, să spun ce nu e jurnalism.

Când dl Badea afirmă că „inșii care se autointitulau cu emfază jurnaliști mi s-au părut niște boi” – asta nu e jurnalism. Căci dl Badea folosește argumentul autorității pentru a discredita o categorie profesională – pentru mine, Mircea Badea, o persoană populară și ascultată, ăia sunt niște boi, deci n-ar fi rău ca și voi, fanii mei, să credeți fără alte argumente că așa e. Dl Badea folosește această metodă de nenumărate ori: „Fiți atenți la ce vă spun! O să mă pomeniți! Poate nu e așa, dar vă spun eu că așa e! De ce? – pentru că se vede și din naveta spațială!” Într-o contrazicere cu subsemnatul, pe tema „procurorii DNA sunt comandați de Băsescu”, și-a adus chiar propria viață ca argument: „Așa e, sunt în stare să mor dacă nu e așa!”

CT Popescu: „Mircea Badea și alții ca el nu mai pot fi opriți prin…” Aici dl Badea pune stop vorbirii mele și comentează: „De ce să fim opriți? N-am înțeles-o p-asta… Și nu știu care sunt ăștia, alții… Mai târziu o să vedem că mă alătură lui Dan Diaconescu…” Ce comunică astfel telespectatorilor? Că dl Popescu are vocația cenzurii, că e un dușman al libertății de exprimare. Și că îl pune pe Mircea Badea la un loc cu Dan Diaconescu, așa cum „o să vedem”. Asta se numește, în cursul pe care îl susțin la UNATC, argumentul viitorului – atunci când se ajunge la momentul Dan Diaconescu, subsemnatul spune limpede taman contrariul: că Diaconescu pretinde a face jurnalism la OTV, spre deosebire de Badea!, dar în mintea multor telespectatori a rămas că, pentru Popescu, Badea ar fi totuna cu Diaconescu. Ceea ce ar fi într-adevăr o ignominie: nu încape comparație între măsuța stand-down comedianului Badea și telehaznaua penală a lui Diaconescu.

Și apropo de argumentul viitorului, să-i mai amintesc d-lui Badea de câte ori a prevestit că un lucru se va întâmpla într-un fel și s-a întâmplat pe dos? Nici profețiile nu fac parte din jurnalism, dar fac rating.

Apoi, dl Badea repornește înregistrarea și Popescu zice: „… prin sancțiuni ale CNA”. Deci, „nu mai pot fi opriți prin sancțiuni ale CNA”, asta zisese subsemnatul, o constatare, nu că trebuie oprit dl Badea că așa aș vrea eu. Și continuam spunând că amenzile primite de la CNA, dl Badea, și nu numai el, le transformă în titlu de glorie și în reclamă pentru emisiune – o altă simplă constatare. Tăind ultima parte a replicii mele în momentul comentariului său, dl Badea a falsificat prin trunchiere ce spusesem de fapt. Și asta e nonjurnalism curat.

Următorul stop îl pune dl Badea pe fraza subsemnatului „Din păcate, se ia ce spune Badea în registrul jurnalistic, în registrul factual, al probei verității, care caracterizează jurnalismul”. De aici, concluzia d-sale este, nici mai mult, nici mai puțin, „Dl Popescu mă face mincinos”. Scurt, clar și fals până la Superb! – cum ar zice dl Badea. Eu vorbesc de receptori, de publicul său care îl interpretează greșit. Spun că publicul greșește, asta și din cauza confuziei în care a intrat noțiunea de jurnalism, nu că dl Badea ar fi mincinos.

De pildă: dl Badea pune pe plasma din studio figura cuiva, fotografiată gros plan, pentru a părea mai grotescă. După care își bate joc, de multe ori cu talent, de mutra respectivului, sau respectivei, pentru că e gras, urât, are fruntea îngustă, urechile fâlfâitoare etc. Persoana în cauză este subiectul unor acuze sau bănuieli de corupție, hoție, nepotism, lașitate, prostie. Prin șarjele sale asupra fizicului, dl Badea induce publicului ideea că respectiva persoană e mai mult ca sigur coruptă, hoață, lașă, proastă. Ceea ce și poate să fie adevărat, dar asta nu e jurnalism, este argumentum ad hominem: un gras, „cu slănină pe frunte”, nu poate avea niciodată dreptate, ne învață dl Badea. Deci, dacă privești așa ceva ca pe un număr umoristic reușit, e în regulă. Dacă însă îți formezi părerea despre persoană pe baza „portretului” desenat de dl Badea, e posibil să greșești grav. Și sunt destui cei pentru care ce spune Mircea Badea e unica sursă de „informare”.

Ca să fiu și mai clar, eu insumi sunt citit de o parte a publicului într-o astfel de grilă. Am scris cândva o proză, intitulată „Eye contact„, despre o poveste de dragoste desfășurată într-un WC public. Întrucât a apărut în ziar, ea este și astăzi folosită de unii dintre înjurătorii subsemnatului ca probă indubitabilă a perversității sexuale care-l muncește în mod cât se poate de real pe numitul CT Popescu, de unde rezultă, logic, fără discuție, că e vândut lui Voiculescu, sau, după caz, lui Băsescu.

Nu cred că dl Badea e vândut cuiva, de pildă lui Voiculescu. Nu cred că dacă „Dom’ Profesor” cade iarăși la pace cu Băsescu, așa cum a făcut în 2004, dl Badea se va conforma vreodată noii „linii” – cum am văzut că se practică prin presă. Cred că e sincer în convingerile sale, nu cred că e mincinos. Dar l-aș ruga să se gândească la faptul că sinceritatea, și nu adevărul, e opusul logic al minciunii. Că poți, cu sinceritate, să acreditezi falsul.

Cât privește decesul meu, anunțat de dl Badea, îl asigur că nu mă sperie – în anii `80, până în noaptea de 21decembrie 1989, m-am declarat mort eu însumi, așa că știu cum e.

Mă sperie însă ușurința cu care, în finalul „demonstrației” sale la adresa subsemnatului, dl Badea comite o nedreptate crasă, hotărând că nici ziarul gândul, neimplicat câtuși de puțin în toată povestea, nu mai există pentru el. Nu pot să-i spun decât că acesta e un gest băsesc.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Bomba pentru cei vaccinați cu două doze Pfizer! Ce s-a detectat în plasma recoltată
Informația zilei despre pensii! Milioane de români trebuie să verifice imediat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...