Rușine

Rușine
Publicat: 16/10/2015, 09:14

N-a trecut mult timp și am mai primit un telefon, de la un alt prieten, care mi-a spus, de-a dreptul: auzi, bagă-mă și pe mine la întâlnirea cu Johannis, trebuie să îi spun niște lucruri și sper mult să îl cunosc, eu tot cu el și în turul 1, sunt cam nedumerit ce și cum.

Și eu sunt la fel de nedumerită, domnule președinte. N-am putut să-l „bag” pe om la întâlnire, deși spera să fac parte dintre organizatori, nici să-i dau informații cu privire la scopul vizitei dumneavoastră în urbea europeană, așa că m-am apucat să caut, cu sârguință, un afiș, un anunț, un email trimis instituțional, un mesaj pe o pagină de facebook, așa cum ne copleșeau înainte de turul doi, un semn, cât de mic, al trecerii dumneavoastră pe aici.

Cu chiu, cu vai, am găsit o declarație a dumneavoastră, dinaintea plecării. Mă rog, știrea era despre Siria și despre Consiliul European, dar undeva, mic de tot, în josul paginii, la Alte puncte pe ordinea de zi, am aflat că ,,in aceasta seara voi avea o intalnire cu romanii din institutiile europene, cu inaltifunctionari in diferite institutii europene. Sunt oameni care lucreaza acolo, care cunosc problemele Romaniei si cred ca un astfel de contact este nu numai bun ci si important””.

Cu cine v-ați întâlnit, domnule președinte? Un astfel de contact este bun și important în egală măsură, numai că nimeni din instituții cu care am vorbit, până acum, nu pare să fi știut despre intențiile dumneavoastră. Unii au întrebat câte 40 de oameni din structuri diferite și tot nu au descoperit cea mai fină urmă a trecerii dumneavoastră pe aici.

Ați venit să discutați, poate, votul prin corespondență, cel care a fost lansat în eter semi-clandestin și la care se mai pot face amendamente în regim de urgență până astăzi, ați venit să ne întrebați cum putem contribui la confortul și garanția exercitării unui drept fundamental? Sau doar să ne salutați? Dacă ați venit pentru consultări, e bine, pentru că ong-urile românești care au depus proiecte la Ministerul de externe pentru a organiza dezbateri pe tema votului prin corespondență, în diaspora, au fost ignorate cu indolență sau le-au fost respinse proiectele din motive științifico-fantastice.

Dacă ați venit doar să ne salutați, suntem îngrijorați pentru dumneavoastră, pentru că nu știm unde ați nimerit. Dacă ați nimerit pe la organizațiile progresiste care dezbat pe forumuri, au site-uri albastre și par a vă susține entuziast, e nasol, pentru că în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2014 s-a schimbat culoarea site-ului, înainte era cu mult roșu și promova activitățile tineretului PSD prin Europa. La schimb cu ceva finanțări. Ăia nu-s din instituții decât cu numele.

Dacă ați nimerit în mijlocul comunității românești bruxelleze, atunci e un miracol, pentru că nu v-a văzut nimeni. Toți întrebau în stânga și în dreapta, nici urmă de președinte, noroc că pe noi ne găsiți ușor la o nevoie. De exemplu, pe 16 noiembrie am fost la Ambasadă vreo 7000. Poate că de data asta n-o fi fost o nevoie, nici o prioritate. Dar cred că toți acești oameni ar fi meritat măcar un mulțumesc.

Am moderat zilele trecute lansarea volumului Miracolul din noiembrie, de Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu. Este o carte despre cum s-a votat în 2 și 16 noiembrie 2014. Se apropie aceste date și mă trec fiori, încă, cu gândul la tot ce s-a întâmplat atunci. Noi nu avem, desigur, instrumentele dumneavoastră de difuzare a informației, dar s-au găsit surprinzător de ușor și de repede oameni interesați să vină la o astfel de dezbatere și de lansare, un an mai târziu, să vorbească despre speranțele lor, despre dezamăgiri, așteptări, o Românie mai bună, mai articulată în criteriile de selecție și în atitudinea față de liderii pe care și-i promovează, o Românie responsabilă, care nu se strecoară pe ușa din dos a Europei așa cum v-ați strecurat dumneavoastră, tiptil, la o întâlnire-fantomă despre care nu a știut nimeni, dar ați organizat-o, totuși, ca să rămână bifată pe ordinea de zi.

E o rușine, domnule președinte. E păcat pentru fiecare minut pe care l-am stat acolo. Eu nu le regret, pentru că votul meu, în turul doi, a fost un vot anti-Ponta, dar ați dezamăgit oameni care au fost cu dumneavoastră de la început și care vă tot așteaptă să le dați binețe. Mi-ar fi plăcut să vă cunosc și să vă întreb doar atât: 1. cum ne puteți privi în ochi după un an în care nu s-a întâmplat aproape nimic cu cei care ne-au umilit și absolut nimic cu legea votului prin corespondență?; 2. Cine v-a făcut lista de invitați pentru întâlnirea asta de la Bruxelles, domnul șef de cancelarie prezidențială Mihalache? Pentru că, în acest caz, e o onoare pentru mine și pentru mulți alții că nu ne-am aflat acolo. Dar poate că nu sunt răspunsuri pe care să le dați oricui, ci numai înalților funcționari. Ați procedat elegant și demn de un președinte. Vă mulțumim.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide
Medicul Virgil Musta cere LOCKDOWN total pentru a opri pandemia
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
El va fi noul premier al României! Este oficial! Ședință de urgență în PNL
INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă - viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021