Să frângi zborul floricelei către epiglota Ginelei

Să frângi zborul floricelei către epiglota Ginelei
Prim-plan cu un asteroid alb ca varul, alcătuit din umflături rotunjite de praful interstelar și o mică zonă aurie, oscilând ușor în întunericul sideral. Muzică de Wagner.

Prim-plan cu un asteroid alb ca varul, alcătuit din umflături rotunjite de praful interstelar și o mică zonă aurie, oscilând ușor în întunericul sideral. Muzică de Wagner. Aparatul se retrage lent. În dreapta apare în cadru o mână de fată cu unghii extra, albe sidef, cu degetele ușor adunate, ca după lansarea unui obiect mic. Apoi, în stânga, profilul cu gura căscată al domnișoarei. Camera continuă să se retragă, asteroidul din centru se micșorează.

Când în partea de jos se deslușește conturul titanic al găleții alb-roșii magnum, plină cu floricele, o lumină albăstruie, culoarea morții și a liniștii, invadează sala.

În primele momente în care Ginela, Petronela și Manuela își începuseră scociorâtul în găleți și transportul floricelelor către orificiul digestiv superior, o furie rece, ucigașă, îmi umfla venele pe tâmple. Făceau un zgomot ca de șobolance în talaș. Și detest din suflet acest „aliment”, mă apucă greața numai când îl văd. Măsurând din ochi diametrul mare al trunchiurilor de con, îmi închipuiam limpede cum îi îndes fiecăreia găleata pe cap până în bărbie dintr-o mișcare, lăsându-le pe ele încoifate și înzăuate în floricele până la brâu, ca niște teutoante popcorn, iar Melancholia lui Von Trier să curgă liniștită pe ecran.

Pe urmă însă, partea nereptiliană a creierilor mei a pus frână: la drept vorbind, suntem în mol, nu în Cinemateca tinereții mele, unde se auzea musca la Antonioni, cele trei Ele sunt la ele acasă, au dreptul să-și continue șarja prin porumb și fără coifuri.

Dar Melancholia ține două ore și ceva; prin urmare, când Claire vede pentru prima oară Moartea Albastră prin cerculețul de sârmă îndreptat spre cer, gălețile sunt goale os. Ginela, a cărei inimă bate cel mai aproape de a mea, le colectează, le bagă una în alta, se ridică de lângă mine și zice pardon când îmi testează adidașii cu bocancul. În clipa în care fundulețul ei îmi acoperă ochii, ocultând Melancholia scrisă pe ecran cu litere Moyen Âge, negre și schiloade, am convingerea că Ginela trebuie să fie un diminutiv de la Verginela.

Nu i-au trebuit mai mult de trei minute ca să revină ținând în brațe ca pe pruncul sfânt găleata vârfuită din nou. Nervi nu mai aveam, se trezise în mine curiozitatea științifică: Manuela, în blugi și pulovăr, umplea fotoliul până la refuz, dar Ginela mea și Petronela erau niște trestii gânditoare – unde-o intra în păpușica asta atâta păpușoi prăjit?

Mă obișnuisem cu foșgăiala și ronțăitul, le integrasem în coloana sonoră a Melancholiei. Așa că am tresărit și am întors capul spre Ginela când orice zgomot a încetat brusc. Floriceaua se oprise în aer și tremura într-un punct Lagrange dintre mână și gură. În vreme ce Pământul era strivit de colosala roată de camion cerească și cele două femei și copilul, așezați în rugul piramidal, ardeau în Holocaustul născut din mintea lui Lars Von Trier ca să curețe lumea de om, Ginela nici nu mai respira.

Până atunci, știuse ce înseamnă cartierul ei și centrul Bucureștiului, poate România, poate planeta, când dădea cu ochii de reclama vreunei companii aeriene, dar Cosmosul, Universul nu existau pentru ea. Îi era cu totul străin lungul drum al materiei vii către Ginela, șirul fără număr al ființelor născute și moarte în miliardele de ani pentru ca ea să poată arunca floricele în gură pe o traiectorie la fel de precisă și repetabilă ca rotirea Soarelui în jurul Pământului. Sau invers.

Până în clipa aceea se simțise nemuritoare.

Von Trier o dezvirginase metafizic pe Verginela. Și artistic, căci o îngenunchease pentru câteva secunde pe Dumnezița ei în artă, Lady Gaga.

Sau poate că toate astea erau în mintea mea chinuită intelectual, simțirile Ginelei or fi fost cu totul altele.

Dar faptul e fapt – de la mână până la gură, ea uitase de sine. Să frângă zborul floricelei către epiglota Ginelei înseamnă pentru un artist să fie asemenea lui Orfeu, cel ce cântând făcea lupii să plângă. Băieți, aceasta este arta!

Am întrebat-o pe Ginela dacă pot să iau și eu niște floricele și dacă i-a plăcut filmul. O cheamă Ana.

Textul a fost publicat în revista The One

Citește și..
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide