Sărăcie cu lustru

Sărăcie cu lustru
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 03:25

Un student care avea o funcție în UTC sau UASCR s-a aflat maisus și mai adânc în sistemul comunist decât un șef de reprezentanțăcomercială a României la Anvers, pus acolo cu binecuvântareaSecurității și a Elenei Ceaușescu? Da, afirmă Legea Lustrației, pepunctul de a fi adoptată în Parlament. Același tânăr utecist, acumîntre 40 și 50 de ani, nu va putea candida la președinția României.În schimb, fostul șef cu Propaganda al CC al PCR și prim-secretarIon Iliescu a putut, fapt consumat, să candideze de 4 ori la ceamai înaltă funcție în stat. E corect? Da, afirmă LegeaLustrației.

Un director de editură pe vremea lui Ceaușescu asuprea răupoporul, îl înfometa, îl teroriza, nu-i așa? Așa e, zice Legea,trebuie lustrat. Poate că această categorie a fost introdusă cugândul la directorul Editurii Tehnice în 1989, Ion Iliescu, dardacă directorul Cărții Românești din anii ’70 ar mai trăi și ar fitot director de editură, l-am lustra acum pe Marin Preda?

Interdicția pentru „foști” de a ocupa 5 ani funcții de statpublice numite și alese. Să luăm mai întâi funcțiile alese. Încalitatea de ales suprem al poporului, dl. Traian Băsescu acondamnat comunismul. Poporul a luat la cunoștință în mod oficial,nu numai prin intermediul unor articole de presă, că zisul comunisma fost o orânduire cât se poate de nocivă. Deci, poporul poatedecide în cunoștință de cauză dacă îl alege pe „fostul” x sau y.Împiedicarea respectivului să candideze anulează opțiunea populară,nu lasă oamenii să demonstreze că au înțeles sau nu declarațiapreședintelui Băsescu. Atunci, la ce bun a mai fost făcută?Eliminarea răului prin alegere liberă este mai prețioasă decâtorice interdicție.

Care este criteriul fundamental pentru funcțiile numite?Competența. Nu apartenența politică. Păi, dacă e așa, atuncilustrații au tot avut loc la fiecare schimbare de putere în Româniaultimilor 20 de ani. Nou-veniții i-au mătrășit pe „foști” dinfuncții mult mai la firul ierbii decât prevede Legea Lustrației,până la nivelul femeii de serviciu. Toate partidele au fost silitesă joace la un moment dat rolul PCR din Legea Lustrației, criteriulcompetenței fiind nicovala pe care oamenii lor au fost striviți cubarosul politic.

Lustrația vizează răul făcut înainte de ’89. Dar existănenumărați iluștri responsabili care au făcut rău temeinic acestuipopor după ’89. Pe unii dintre ei lustrația nu-i mai atinge, pentrualții ar fi o adevărată medalie de noblețe pusă peste ticăloșiileși cretinismele lor din ultimii 20 de ani.

Românii au trăit prost și rău sub comunism. Subsemnatul nu vaface niciodată parte dintre cei care spun și astăzi că era mai binepe vremea lui Ceaușescu. Dar aceștia sunt peste 50% în orice sondajde opinie. Nivelul de trai al marii mase din România de azi esteconsiderat inferior celui de dinainte de ’89. Lustrația este menităsă îmbunătățească viața poporului român, să reducă sărăcia, nu-iașa?

Păi, dacă e așa, rezultă în mod logic că dacă Legea Lustrației evalabilă, atunci ea nu se poate rezuma la peceriști, uteciști,uaseceriști etc., toți cei care au avut într-un fel sau altul ofuncție de conducere, numită sau aleasă, în ultimii 20 de ani înRomânia trebuie lustrați, împiedicați să mai conducă măcar 5ani.

Dar presupunând că s-ar întâmpla și minunea asta, tot mai rămâneo întrebare: am avea acum unii mai buni să-i punem în loc?

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Care sunt ȘOFERII care vor fi obligați să urmeze cursuri de conducere defensivă și de...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se rupe noul Guvern PSD - PNL! Marcel Ciolacu a făcut mutarea zilei: Îi urez...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...