Scutire de România

Redactor:
Victor Rotariu
Scutire de România
România este suma pestriță a milioane de excepții privind aplicarea legii sau plata angajaților și a dărilor către buget. Într-un stat în care excepția de la normă devine norma, românul de rând, care nu e special, prin lege, este o excepție.

România este suma pestriță a milioane de excepții privindaplicarea legii sau plata angajaților și a dărilor către buget.Într-un stat în care excepția de la normă devine norma, românul derând, care nu e special, prin lege, este o excepție.

O mare parte din sărăcia actuală, care nu se măsoară în bani, ciîn lipsa unor servicii publice de calitate și a unor perspectiveeconomice și sociale bune, se datorează tocmai acestorexcepții.
Până recent, circa un milion de angajați nu plăteau contribuțiisociale „întregi” către bugetul de stat. Statutul lor special afost încurajat prin legi scoase în ani electorali, legi menite săaducă ceva voturi în plus pentru un partid sau altul. Ele nu aufost modificate apoi pentru a nu se pierde acele voturi.

În ceea ce privește salarizarea din sistemul bugetar, desprecare se află lucruri noi în fiecare zi, situația este halucinantă.În continuare unii sindicaliști cer ca toți profesorii să primeascăsporuri de excelență, sau alții care refuză să înțeleagă de ce unangajat nu poate primi un bonus, un stimulent, chiar și de trei orimai mare decât salariul. Disputele privind sporul de zâmbet de 15%,cel de lucru în cimitir, de 10%, sau pentru că folosești mașina demultiplicat, de 5%, continuă și acum.

Războiul recent de pe holul Finanțelor s-a terminat cu paceaadusă de legea care prevede că unii angajați ai statului vor primistimulente după 17 criterii anume, printre care se numără și”adoptarea unei conduite demne, a unui comportament civilizat,păstrarea integrității și a simțului civic”. Este greu de înțelesde ce pușcăria, care „te paște” ca angajat al Fiscului, de exemplu,în momentul în care iei mită, nu este un stimulent suficient. Defapt, nu este greu, ținând cont de sistemul judiciar local. Unparlamentar, de exemplu, poate ajunge la Tribunal, ca inculpat,numai dacă este trimis acolo de colegii săi, nu de către organeleabilitate.
Merită precizat că în timp ce salariul mediu net pe economie estede 1.339 de lei, cele din educație și sănătate sunt puțin peste1.000 de lei, în timp ce în administrație se câștigă, în medie,1.637 de lei. Datele sunt cele din august, care includ atâttăierile cât și întârzierile sau anularea anumitor stimulente.

O excepție de la regulă sunt și magistrații. Lor nu li se vorrecalcula pensiile, cele speciale, în funcție de cât au contribuit.Ceilalți angajați însă, când vor ajunge la pensie, vor primi dupăcât au virat statului.
Românii de rând nu au nevoie de magistrați speciali, de funcționarispeciali, de profesori, doctori, polițiști și inspectori speciali.Au nevoie de angajați ai statului care să își facă treaba pentrucare sunt plătiți și atât. Iar a munci cât ți se cere pentrusalariul care ți se dă nu trebuie să fie ceva special.

Românii de rând au nevoie de un stat care să transformeevaziunea fiscală în mii de ani de pușcărie pentru cei care auîncălcat legea. Și nu este nimic special în faptul că un stat aregrijă de propriile venituri.
România nu are nevoie de excepții, de oameni stimulați cu bani săîși facă treaba pentru care au fost deja plătiți, ci de oameninormali, care muncesc cât trebuie pentru cât primesc și care îșiplătesc toate dările.
Sărăcia din România, care nu se măsoară în bani, ci în serviciipublice de calitate și în perspective economice și sociale bune, nuva dispărea atât timp cât economia este nevoită să susțină toateaceste cazuri speciale.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Fostul iubit al Anei Mocanu nu se lasă! Bărbatul a făcut noi declarații despre separarea...
Inchide