Securism de grotă

Securism de grotă
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:41

”Securism după comunism” se numește articolul pe care l-am publicat în mai 2005, în Gândul. Prin persoana lui Traian Băsescu, Securitatea își lua revanșa la 15 ani de la înfrângerea ei de către activiștii PCR.

Nu dețin date în legătură cu raporturile lui Băsescu T. cu Securitatea. Dar de 7 ani încoace trăiesc într-o Românie condusă după cele mai clare năravuri, reflexe, trucuri, diversiuni și subversiuni securiste.

Una dintre acestea este insinuarea apăsată ca știi mult mai mult decât spui, că stăpânești informativ subiectul, că n-are nimeni nici umbra unei șanse să-ți ascundă ceva. Ea era folosită în înfruntările unu la unu, sau mai mulți contra unu, în interogatoriile urmărind ”spargerea”, frângerea psihică a celui anchetat: ”n-are niciun rost, știm și cât lapte ai supt de la mă-ta”. Dar niciodată un securist autentic, ca de altfel orice ofițer de serviciu secret serios, nu folosește această metodă în declarații publice.

T. Băsescu o face – începând cu mai 2005, după întoarcerea jurnaliștilor răpiți în Irak, când a susținut în fața națiunii un soi de show securistic sub refrenul; ”’Ce nu știa Omar Hayssam…”, întru slava inforrmativă a Serviciilor magistral conduse de el. La capătul nenumăratelor scenete de acest fel care au urmat – ”Vă spun că urmează dosare grele!”, ”Fiți atenti ce vorbiți la telefon, domnilor miniștri!”, ”Ponta are ceva în trecut. Ce? Întrebați-l pe el!” etc – se află zicerea de azi a securistului pârât Băsescu, cum că Boldea e în Kenya și că îl va găsi, el, Traian Băsescu ”și în gaură de șarpe”’.

Într-adevăr, volubilul Boldea se adăpostește într-o gaură, dar nu de șarpe, ci în gaura din obrazul României. O gaură confortabilă, cu toate dotările, de unde a sunat-o pe jurnalista Clarice Dinu la Gândul. Am fi la fel de penibili ca președintele și procurorii dacă ne-am apuca să analizăm pe text ce i-a debitat – indubitabil e doar faptul că Boldea își bate joc de autoritățile statului român până la cel mai înalt nivel, cel al securismului omnipotent al d-lui Băsescu.

Dar se pare că nici chiar marele manipulator nu își controlează toate exprimările. Căci ce-a spus despre procurori e teribil. Lăsând-o într-un ofsaid imens pe procurorul general Codruța Kovesi, care, zile în șir, n-a făcut decât să-și ”apere structura”, potrivit unei expresii folosite de predecesorii ei ceaușiști, T. Băsescu a afirmat despre procurori că au greșit și că sunt ”obosiți”. Mai puțin rău era să spună că Boldea ar fi fost înțeles cu dna Kovesi și cu procurorul de caz, căci, în limbajul cetățeanului obișnuit, când spui despre cineva cu o profesie ”tare”, cu muncă de răspundere, ”E obosit, săracu!…”, asta înseamnă că s-a tâmpit, că a luat-o razna. E mai rău decât o crimă, e o greșeală, zice un citat clasic.

Fie că Boldea se întoarce, fie că mai stă pe-afară, ne scufundăm cu toții în grotesc, căci pata de pe obrazul României, după ce s-a transformat în gaură, acum e grotă.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....