Securism de grotă

Securism de grotă
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:41

”Securism după comunism” se numește articolul pe care l-am publicat în mai 2005, în Gândul. Prin persoana lui Traian Băsescu, Securitatea își lua revanșa la 15 ani de la înfrângerea ei de către activiștii PCR.

Nu dețin date în legătură cu raporturile lui Băsescu T. cu Securitatea. Dar de 7 ani încoace trăiesc într-o Românie condusă după cele mai clare năravuri, reflexe, trucuri, diversiuni și subversiuni securiste.

Una dintre acestea este insinuarea apăsată ca știi mult mai mult decât spui, că stăpânești informativ subiectul, că n-are nimeni nici umbra unei șanse să-ți ascundă ceva. Ea era folosită în înfruntările unu la unu, sau mai mulți contra unu, în interogatoriile urmărind ”spargerea”, frângerea psihică a celui anchetat: ”n-are niciun rost, știm și cât lapte ai supt de la mă-ta”. Dar niciodată un securist autentic, ca de altfel orice ofițer de serviciu secret serios, nu folosește această metodă în declarații publice.

T. Băsescu o face – începând cu mai 2005, după întoarcerea jurnaliștilor răpiți în Irak, când a susținut în fața națiunii un soi de show securistic sub refrenul; ”’Ce nu știa Omar Hayssam…”, întru slava inforrmativă a Serviciilor magistral conduse de el. La capătul nenumăratelor scenete de acest fel care au urmat – ”Vă spun că urmează dosare grele!”, ”Fiți atenti ce vorbiți la telefon, domnilor miniștri!”, ”Ponta are ceva în trecut. Ce? Întrebați-l pe el!” etc – se află zicerea de azi a securistului pârât Băsescu, cum că Boldea e în Kenya și că îl va găsi, el, Traian Băsescu ”și în gaură de șarpe”’.

Într-adevăr, volubilul Boldea se adăpostește într-o gaură, dar nu de șarpe, ci în gaura din obrazul României. O gaură confortabilă, cu toate dotările, de unde a sunat-o pe jurnalista Clarice Dinu la Gândul. Am fi la fel de penibili ca președintele și procurorii dacă ne-am apuca să analizăm pe text ce i-a debitat – indubitabil e doar faptul că Boldea își bate joc de autoritățile statului român până la cel mai înalt nivel, cel al securismului omnipotent al d-lui Băsescu.

Dar se pare că nici chiar marele manipulator nu își controlează toate exprimările. Căci ce-a spus despre procurori e teribil. Lăsând-o într-un ofsaid imens pe procurorul general Codruța Kovesi, care, zile în șir, n-a făcut decât să-și ”apere structura”, potrivit unei expresii folosite de predecesorii ei ceaușiști, T. Băsescu a afirmat despre procurori că au greșit și că sunt ”obosiți”. Mai puțin rău era să spună că Boldea ar fi fost înțeles cu dna Kovesi și cu procurorul de caz, căci, în limbajul cetățeanului obișnuit, când spui despre cineva cu o profesie ”tare”, cu muncă de răspundere, ”E obosit, săracu!…”, asta înseamnă că s-a tâmpit, că a luat-o razna. E mai rău decât o crimă, e o greșeală, zice un citat clasic.

Fie că Boldea se întoarce, fie că mai stă pe-afară, ne scufundăm cu toții în grotesc, căci pata de pe obrazul României, după ce s-a transformat în gaură, acum e grotă.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021