Sexul în școală: Sus chiloții!

Sexul în școală: Sus chiloții!
Publicat: 14/05/2014, 09:45
Actualizat: 08/08/2014, 17:38

La sfârșitul săptămânii trecute, aproape 100 de eleve din clasele V-VIII, de la școala Călinești-Oaș din Satu Mare, au fost scoase în curtea școlii și controlate dacă au lenjerie intimă. O femeie de serviciu găsise o pereche de chiloți în toaletă și foarte repede s-a ajuns la concluzia că acolo se „consumase” un act sexual. Pornită să le facă „educație” și să afle adevărul, directorul adjunct, Adriana Ciul, a făcut careu și le-a pus pe fete să-i arate elasticul de la chiloți, cu aceeași ușurință cu care, pe vremuri, învățătoarea ne controla la fiecare început de săptămână dacă aveam unghiile tăiate și batistuța curată în buzunar.

Nici profesorii și nici măcar părinții nu au considerat gestul ca fiind unul deplasat. „A făcut foarte bine. Dacă îmi vine acasă cu alte probleme, e bine?„, a fost replica unei mame deloc contrariate că fiica ei fusese „controlată la piele”. Din fericire, nu făcuse nimeni sex în școală. „Vinovata” a fost identificată în rândul elevelor de clasa a V-a și obligată să mărturisească în fața a 100 de colege că făcuse pe ea. Vedeți ceva umilitor în chestia asta?!

Ce s-ar fi întâmplat însă dacă, într-adevăr, în școală s-ar fi consumat un act sexual? Fetița ar fi fost nevoită să recunoască, probabil tot în fața colegelor – pentru că mă îndoiesc că doamna directoare ar fi invitat-o la o discuție privată -, ar fi urmat apoi identificarea băiatului, anunțarea părinților, a inspectoratului, mediatizarea și apoi, de ochii lumii, promisiunea consilierii de către un psiholog. Răul ar fi fost însă deja făcut, iar adevărul pe care doamna directoare l-ar fi găsit în curtea școlii nu ar mai fi servit aproape la nimic.

Nu condamn faptul că directoarea a investigat situația apărută, ci felul în care a făcut-o și mai ales maniera în care și-a justificat comportamentul: „Am luat-o ca pe o educație, nu să le jignesc”. Ceea ce a făcut în curtea școlii nu se numește însă nici educație, nici prevenție. Se numește călcarea în picioare a intimității și umilirea unor copii. Iar dacă s-ar fi adeverit scenariul în care doi elevi de școală generală ar fi făcut sex în toaletă, doamna directoare nu ar fi făcut altceva decât să constate un fapt deja consumat tocmai din cauza lipsei educației și a eforturilor de a preveni astfel de situații.

Adevărul pe care trebuie să-l găsească și să-l accepte profesorii, dar mai ales părinții este că sexualitatea și relațiile sexuale trebuie să iasă din zona subiectelor tabu, în condițiile în care psihologii vorbesc despre o precocitate sexuală la copiii de astăzi, la care se adaugă numeroșii stimuli sexuali pe care cei mici nu îi pot evita.

Aceasta este singura metodă eficientă pentru a preveni consecințele începerii vieții sexuale la vârste fragede. A vorbi despre sex cu copiii nu înseamnă să-i încurajezi să facă acest lucru. Studiile arată că adolescenții care discută cu părinții și sunt informați pe marginea acestui subiect, își încep viața sexuală mai târziu decât cei care nu fac acest lucru. Pe de altă parte, în țări precum Suedia, Finlanda sau Franța, unde educația sexuală este disciplină obligatorie de ani buni, s-a constatat că numărul sarcinilor în rândul adolescentelor a scăzut odată luată această măsură.

Părinții din România nu își pot permite încă să lase educația sexuală în seama școlii. Este o disciplină opțională pe care o aleg 10-12% dintre elevi, iar profesorii care o predau sunt de cele mai multe ori nespecializați. Așadar, discuțiile despre diferențele dintre băieți și fete, despre cum vin copiii pe lume, despre erecție sau homosexualitate trebuie purtate acasă, o datorie extrem de dificilă în condițiile în care cu copiii deveniți astăzi părinți nu a vorbit nimeni din familie sau de la școală despre aceste subiecte. Scrierile de specialitate pot fi de ajutor în acest context , dar cred că principiul după care ar trebui să ne ghidăm este cel al adevărului. Un adevăr nuanțat și dozat în funcție de vârstă și experiențe personale spus de persoanele în care copilul are cea mai mare încredere: mama și tata.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului