Sfârșitul morții

Sfârșitul morții
Publicat: 06/04/2018, 21:27
Actualizat: 08/01/2020, 20:08

Moaștele mâinii sale drepte se păstrează în racla mănăstirii Filotheu, în Sfântul Munte. Transcriind din omilia Vinerii Mari, stau cu evlavie în fața moaștelor glasului Sfântului Ioan Hrisostom („Gură de Aur”):

„(…) Astăzi Stăpânul nostru a străbătut iadul. Astăzi , . Iată cât de precise sunt cuvintele! N-a spus ,ci , ca să nu mai poată fi folosită închisoarea. N-a spus , ci , ca să piară toată puterea închisorii. Dacă intri într-o închisoare fără uși și fără zăvoare, închisoarea nu te poate ține. Iar când Hristos a sfărâmat porțile mai poate altul să le facă la loc? , spune Scriptura, . Împărații, când vor să elibereze pe cei închiși, nu fac așa, ci lasă întregi porțile și păstrează și paznicii. Cu asta arată că au să intre neaparat în închisori iarăși sau cei eliberați sau alții în locul acelora. Hristos n-a făcut așa, ci – voind să arate că moartea are sfârșit, a sfărâmat porțile ei cele de aramă. Le-a numit de aramă nu pentru că porțile ar fi de aramă, ci pentru ca să arate tăria și neînduplecarea morții (…).

Vrei să afli că moartea este aspră, neînduplecată și tare ca diamantul? În decursul atâtor veacuri nimeni n-a putut-o îndupleca să elibereze pe vreunul dintre cei ținuți de ea, până când a silit-o Stăpânul Îngerilor, când S-a pogorât în iad. A legat mai întâi pe cel puternic, după aceea i-a răpit vasele lui. De asta a și adăugat Scriptura: . S-ar păea că spun același lucru prin cuvintele și , dar nu, căci cuvintele acestea au un îndoit înțeles. Există locuri întunecoase dar care pot fi văzute, dacă se aduc acolo făclii și lumină. Dar locul acela al iadului era foarte întunecos și trist, niciodată nu pătrunsese în el o rază de lumină. De asta Scriptura a spus că vistieriile lui sunt întunecate și nevăzute. Și au fost, într-adevăr, întunecate și nevăzute, până când le-a luminat Soarele dreptății și a făcut din iad cer, că unde este Hristos acolo este și cerul. Scriptura numește iadul . Și pe bună dreptate, pentru că multă bogăție era acolo. Că toată firea omenească, bogăție a lui Dumnezeu, a fost furată de diavolul, care a înșelat pe cel dintâi om, și a fost supusă jugului morții. Iar faptul că toată firea omenească era bogăție a lui Dumnezeu o arată Pavel prin cuvintele: . Hristos a făcut întocmai ca un împărat care prinde pe un căpitan de hoți ce străbătea orașele, jefuia de pretutindeni, se afunda în peșteri și ducea acolo bogăția jefuită. Împăratul leagă pe căpitanul de hoți, îl dă chinurilor, iar bogăția lui o duce în cămările împărătești. Tot așa și Hristos. Prin moartea Lui a legat pe căpitanul de hoți și pe temnicer, adică pe diavol și moartea, apoi a dus toată bogăția, adică neamul omenesc, în cămările împărătești. Asta a arătat-o și Pavel prin cuvintele: . Și lucru minunat este Însuși Împăratul: S-a dus în iad, cu toate că nici un împărat n-ar vrea să facă vreodată asta, ci ar porunci prin scrisori slujitorilor săi să elibereze pe cei legați. Hristos n-a făcut însă așa, ci El, Împăratul, S-a dus la cei legați și nu I-a fost rușine nici de temniță, nici de întemnițați. Cum avea să-I fie rușine de cele pe care le-a făcut? A sfărâmat porțile, a frânt zăvoarele. S-a dus în iad, a golit toată temnița, l-a luat înlănțuit pe temnicer și așa S-a reîntors la noi. Tiranul a fost dus rob, cel puternic – legat. Moartea însăși, aruncând armele, a alergat goală la picioarele Împăratului (…). Prin acelea prin care diavolul l-a biruit pe om, prin acelea l-a biruit și Hristos pe diavol”.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
SE SCHIMBĂ harta Europei! Uniunea Europeană SE RUPE în bucăți
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...