Simona – break la cap

Simona – break la cap
Dacă Simona ar rosti acum încă o dată propoziția pe care o repeta anul trecut, „I enjoy tennis!", m-ar face să râd. Un râs sec și trist.

În meciul cu outsidera ÄŒepelová, că Simona Halep nu s-a bucurat de jocul alb e puțin spus. A fost un soi de Miss Wimbledon Crispy – crispy de la crispare, nu de la being happy about how good you look.

Ceea ce m-a impresionat cândva la Mangusta (cum i-am zis în primul editorial despre ea, din august 2013) au fost încrederea în sine și sângele rece cu care izbutea să supraviețuiască în situațiile de joc dificile. Nu greșea și își silea adversara să greșească. Parametrul ascuns al victoriilor Simonei era statistica „forced errors” ale adversarei.

Acum, cei doi ani trecuți par un vis. Graficul de joc al Simonei în primul și singurul tur la Wimbledon 2015 a fost cel al unei jucătoare obișnuite, de Top 50. Momente de joc foarte bun, lovituri câștigătoare, recuperări de excepție, în special la începuturile de set, după care căderi „în groapă”, 7 servicii dublu greșite, și în momente cheie, peste 30 de erori neforțate – în setul decisiv a reușit să piardă un ghem pe propriul serviciu cu 4 greșeli de amatoare, la rând…

În sufletul Simonei s-a încuibat cel mai mare dușman al jucătorului de tenis: frica. Frica de înfrângere, frica de victorie, anxietatea care îi strânge stomacul, îi încordează mușchii aiurea, îi întunecă fața, îi stinge privirea.

Odinioară, adversarele erau stresate de simplul fapt că intră pe teren cu Simona Halep, acum ea e cea care își pierde luciditatea în fața unei jucătoare clasate în afara primei sute mondiale.

La precedentele înfrângeri, în fața lui Lučić-Baroni și Mladenovic, am încercat să identific punctele vulnerabile tehnic și tactic în jocul Simonei. Acum, nu mai au rost astfel de observații. Jocul din mintea Simonei, the inner game, s-a frânt, și când se întâmplă asta nu te mai ajută nici picioarele, nici mâinile, nici racheta. Psihicul ei trebuie reconstruit de la pământ, pentru că acolo este. Și asta nu pot s-o facă niște antrenori schimbați ca șosetele.

Altfel, Simona Halep poate să rămână doar un miez de stea căzătoare a tenisului românesc.

Inchide