Sindromul maiestate

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Sindromul maiestate
Așa aș numi afecțiunea de care suferă dl președinte Băsescu

Așa aș numi afecțiunea de care suferă dl președinte Băsescu.

În anii ’70, românii vorbeau că Leana, când i se adresa lui ‘neaNicu, îi spunea „maiestate”. Adică, mai e state, Nicule? Mai estate pe unde să-mi lăfăi mârțopenia, să-mi plimb blănurile zgardăla gât, să-mi pună castroane cu ciucur în cap pe la academii?

Câtă vreme a trecut drept un lider reformist antisovietic alblocului estic (confuzie gravă a Occidentului, omul era maistalinist decât Kremlinul) Ceaușescu era invitat peste tot, aveapriză internațională. Fericit că face politică la nivel mondial, nus-a concentrat să aplice pe românașii lui ideile revoluționarecare-i treceau prin cap. Nenorocirea a început când n-a mai avutinvitații decât de la Gaddafi și Kim Ir Sen. Frustrarea în planextern s-a revărsat la „intern”, asupra cetățenilor României.Atunci au început plata sfidătoare a datoriei externe,”sistematizarea” satelor, distrugerea Bucureștiului istoric,programul de alimentație rațională…

După 6 ani de mandat prezidențial, pentru dl Băsescu nu mai estate, dacă or fi fost vreodată. Vă mai amintiți de axaWashington-Londra-București? De marea politică a Mării Negre? De”conflictele înghețate” din foste republici sovietice? De cumrezolva dl Băsescu relațiile cu Ucraina și Moldova pe bazafarmecului său personal în întâlnirile cu Iușcenco și Voronin (încramă)? Așa a sperat d-sa, dat fiind că intrarea în NATO și în UEerau tranșate, să rămână în istorie, cu maiestate.

Astăzi, orice iluzie privind silueta internațională a d-luipreședinte e spulberată. Incompetența, incultura, neamprostiad-sale în materie de relații externe sunt limpezi pentru toțiliderii lumii civilizate. Cu excepția premierului mascalțonlingător de înghețată și nu numai, nimeni nu l-a mai băgat în seamăde ani de zile.

Și atunci, dl Băsescu își răzbună pe români. Îi regionalizează,îi reconstituționalizează și cine știe ce idee îi mai vine mâine.Totul ca să rămână cu ceva în istoria României, dacă în ceaeuropeană și mondială nu se poate, după 6 ani de mandat sterp ca oseringă înfiptă în perete.

Nimic nu e prea de tot pentru asta: să avertizeze că alegerileanticipate ar fi un atentat la stabilitatea țării, după ce ani dezile le-a propovăduit ca unică soluție, să târguiască numărul decamere ale Parlamentului, votat prin referendum, ca și cum ar fimoșia lu’ tatăl d-sale, să-i insulte pe liderii opoziției, după cei-a invitat la consultări, folosindu-se de cadrul oficial alpupitrului cu steaguri tricolore de la Cotroceni, nu la vreuninterviu pe la vreo televiziune.

Îmi pare rău pentru dl președinte Băsescu, dar când îl audvorbind de regionalizare ca și cum până ieri mii de români năvăleauzilnic în stradă strigând că nu mai pot suporta județele, și deștergerea din Constituție a prezumției de licit pentru avere, ca șicum asta ar fi oprit organele până acum să-i umfle pe „gușați” șisă le confiște averea pe baza legislației existente, nu mă maiînspăimântă nici chiar când se răspică privindu-ne chiorâș: „Cert ecă se va face!”. Taman atunci îl văd limpede, peste ani, într-o”Cireșică” electronizată a viitorului, povestind, cui stă să-lasculte, ce Românie a vrut el să facă pe când era președinte…

P.S.

Ca să-i scutesc de osteneală pe fanii d-lui Băsescu, la fel deiuți cu insultele ca d-sa, mai spun o dată că nu sunt împotrivascoaterii licitului averii din Constituție, mi se pare corect caoricare cetățean să fie dator să explice organelor în drept cumși-a dobândit fiecare bănuț și să-i fie confiscat tot ce nu poatejustifica. Refuz însă să mă las prostit cu ideea că, odată adoptatăaceastă modificare a Constituției, puhoaie de bani rezultați dinconfiscarea averilor hoților și corupților se vor prăvăli pestesimplii cetățeni. Adică, singurul lucru pe care îl dorește crezutdl. Băsescu în perspectiva alegerilor. E suficient doar să stăm oclipă și să gândim: pe baza zisului articol din Constituție suntliberi și se bucură netulburați de averile lor uriașe toțiindivizii pe care i-am văzut mai întâi plimbați la televizor încătușe?

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide