Strigătul de maturitate al loazelor: „M..e Funeriu!”

Strigătul de maturitate al loazelor: „M..e Funeriu!”
Asemenea galeriilor de suporteri supărați că arbitrul nu a închis ochii la un fault în careu, prima reacție a multor elevi, profesori și televiziuni de știri la auzul rezultatelor dezastruoase de la Bacalaureat a fost să-i ureze voalat ministrului Educației ceea ce elevii nefericiți ai unui liceu din Timișoara i-au trântit pe șleau cu vopsea verde, pe un perete: "M..e Funeriu!".

Asemenea galeriilor de suporteri supărați că arbitrul nu aînchis ochii la un fault în careu, prima reacție a multor elevi,profesori și televiziuni de știri la auzul rezultatelordezastruoase de la Bacalaureat a fost să-i ureze voalat ministruluiEducației ceea ce elevii nefericiți ai unui liceu din Timișoarai-au trântit pe șleau cu vopsea verde, pe un perete: „M..eFuneriu!”.

Daniel Funeriu nu e vreun Spiru Haret. Ar merita astfel de urărigroase pentru faptul că a introdus haosul în sistemul universitar,folosind metode pompieristice, lipsite de o evaluare aconsecințelor imediate, la fel cum șeful său de la Guvern, EmilBoc, a dat peste cap sistemul social, taxele și impozitele sau bunafuncționare a ordinii publice și administrației. Cu intenții bune,au pavat drumul spre iad. La limită, aceeași urare i-ar putea fiadresată acestui personaj care, din postura de ministru alEducației, dă cu oiștea în gard de la tribuna Parlamentului, făcânddintr-un prea frumos substantiv de genul masculin un indecisneutru.

Daniel Funeriu nu merită însă jigniri și acuze pentru că, în aldoilea an consecutiv, producțiile-record de promovabilitate laBacalaureat au început să dispară. Nu poți să te superi pe elpentru că un examen crucial a încetat să mai semene cu o bandărulantă de indulgențe, menite să mascheze incompetența profesorilorși nivelul submediocru al multor tineri care termină liceul fără săpoată scoate un 5 la limba română.

Poți să te superi pe Funeriu că a dat școlii aromă de pușcărie,după ce a instalat camere de luat vederi în sălile de clasă, pentrua supraveghea examenele. Stresați copiii, domnule ministru, nu sepot concentra în condițiile acestea și iată ce note mici au luat laBac, i-au reproșat unii. Unde sunt vremurile în care fiecarecomisie de Bacalaureat se bucura de adevărate festinuri, lipsitedoar de purcei la proțap și băuturi alcoolice (acestea se dădeau peascuns, la pachet, sau direct în portbagajul mașinilor), finanțatedin banii părinților?

Unde e palma peste fețele profesorilor și elevilor de la claseleunde se muncea la învățătură, când la un prestigios liceu dinBucurești, acum vreo 10 ani, notele cele mai mari la Bac le-au avuteminenții golani de bani gata dintr-o clasă de sport? Unde suntvremurile când la Bac scriai cu manualul larg deschis pe bancă sauîn poală? Când cei care veneau gros îmbrăcați în zăpușeala luiiunie, pentru a-și ascunde mai bine copiuțele scrise măruntde-acasă, se luau singuri la palme de ciudă că s-au chinuit degeaba- uite, fraiere, ne lasă cu manualul?

E greu de acceptat pentru profesori, directori de licee,inspectori școlari, că sub oblăduirea lor s-a mai născut ogenerație submediocră. Era mai bine când între licee se duceauîntreceri ceaușiste de genul „la mine au promovat mai mulți”, înnumele cărora se închideau ochii la orice, numai să treacă toateloazele. Așa cum Funeriu merită, ca membru al Guvernului, să poartepovara injuriilor provocate de tăierea salariilor cu 25%, la fel depuțin merită înjurat că la Bac s-a destrămat sistemulrecoltelor-record de promovați la hectar. Da, e greu să predai șisă formezi oameni, când te gândești că a doua zi poate nu mai ai cepune pe masă, cum plastic și social-democrat s-a exprimat fostaministră a Educației, Ecaterina Andronescu. Dar nu e corect săfolosești situația aceasta tristă drept o scuză pentru a-ți acoperineajunsurile profesionale, care până la urmă se sparg în capul unorcopii.

În sistemul de învățământ din România, cei mai înjurați șidisprețuiți profesori din orice școală sunt cei care nu te lasă săcopiezi, iar cei mai marginalizați și batjocoriți copii sunt ceicare învață. Și lor, asemenea lui Funeriu, li se urează deseoriceea ce huliganii de pe stadioane doresc arbitrilor care aplicăregulamentul. Ce s-a văzut astăzi poate fi considerată răzbunarealor și poate o sclipire de corectitudine în sistem.

Ca să faci omletă, trebuie să spargi niște ouă, zic americaniiprin filme. În loc să-i privim exasperați și isterici pe cei nuștiu câți la sută care au picat Bac-ul, am putea să-i privim peacești supraoameni de 18 ani care au trecut examenul. Ba au existatchiar și câțiva demiurgi care au luat 9 și 10 la „cel mai slab Bacdin istorie”. Pentru a ajunge la cât mai multe astfel de zeitățicapabile să ia note de trecere la Bacalaureat, pentru a putea să nune mai izbim de incompetență și corupție în toate cotloanelesistemului, poate este nevoie ca televiziunile să-i filmeze câțivaani la rând pe copiii care plâng în hohote că au picatBacalaureatul, din cauză că nu au mai fost lăsați să treacă.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
FOTO, Loredana Groza, imagini total indecente! S-a filmat aproape goală complet la masaj
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu prețul gazelor? Anunțul așteptat de toți oamenii cu centrală
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Care este lista vedetelor ce au avut coronavirus. Vlăduța Lupău închide lista.
Inchide