Sub aripa tăcerii

Redactor:
Lelia Munteanu
Sub aripa tăcerii
Există un ceaslov în care găsești leacuri la orice întrebare. Lelia Munteanu a căutat prin "Divanul păsărilor" al lui Farid ud-Din Spițerul

Există în lumea asta mică și înghesuită în propria-i stupizenie un ceaslov în care găsești leacuri la orice întrebare.

Numele cărții e „Divanul păsărilor”, iar autorul – care ar fi împlinit astăzi 874 de ani – se numește Abu Hamud bin Abu Bakr Ibrahim, mai cunoscut ca Farid ud-Din Spițerul.

Dacă, de pildă, sunteți curioși ce-ar spune un înțelept în Ziua Învierii, căutați prin ultimele pagini:

„Dacă măritul Allah mă va întâmpina pe șesul Învierii cu vorbe ca acestea „O, tu, care pari răpus de oboseală! Cu ce vii de pe drumul pe care l-ai străbătut?”, i-aș răspunde: „Doamne, cu ce poți veni dintr-o temniță? Am venit aici din temnița lumii, unde am fost cufundat în tristețe și am ajuns tulburat din cale afară. În mâini n-am decât vânt. N-am la mine nici o faptă bună. Sunt, Doamne, pulberea din pragul porții Tale. Nădăjduiesc că nu mă vei vinde și că mă vei înveșmânta în caftanul milei Tale. Tu mă vei spăla de toate și îmi vei uni cenușa cu islamul. Când trupul meu va fi ascuns în praf și acoperit de lespezi, rogu-Te să nu Te ocupi nici de binele, nici de răul pe care le-am putut săvârși. Fiindcă m-ai făcut degeaba, trebuie să mă ierți pe degeaba”.

Allah a zâmbit și i-a dat acest sfat: „Din tot ce ai vrea să spui, cel mai chibzuit lucru e tăcerea, căci despre ea nimeni nu are nimic de comentat”.

 

Inchide